29. märts 2024

15. jõulukuine reis

Seltsi 15. jõulukuine mõisareis viis sadakond seltsi liiget  reedel, 8. detsembril kunagise Liivimaa piiril asuvasse Räpinasse, kus avastamist ootasid Sillapää loss ja veel mitmed põnevad paigad.

Loomulikult ei saanud me ilma peatumata mööda sõita imekaunist stiilsest kirikust, mille sisseõnnistamise ajaks on märgitud aasta 1785. Liivimaa vaimulik ja nimekas ajaloolane Eduard Philipp Körber  (1770 – 1850) on öelnud,  et uus kirik on “ilus, valge ja ruumikas”. Ka praegu 1500 inimest mahutavas peaingel  Miikaeli  nime kandvas pühakoja võttis saabujaid vastu orelimäng,  kiriku pikka ja värvikat  ajalugu  tutvustas meile koguduse õpetaja, EELK kuldristi omanik Urmas Nagel.

Enne lossi jõudmist tegime peatuse  19. sajandil mõisa tall- tõllakuuriks ehitatud  uhkes maakivist hoones ,kus meid  esimesel korrusel paiknevas näitusesaalis  võttis vastu seal  tegutseva Räpina loomemaja juhataja ja selle projekti hing Leo Kütt.

Ja siis ootas meid  tuledes särav Sillapää  loss. Räpina mõis asutati Poola võimu ajal 16. sajandi lõpul riigimõisana, hiljem on ta kuulunud Liivimaa kindralkuberner Bengt Oxenstiernale, krahv  Carl Gutsav von Löwenswoldele ja 19. sajandi  keskpaigas sai mõisa omanikuks  maanõunik  ning Liivimaa maakohtu liige Peter Anton von Sivers, kelle juured viivad ka meile hästi tuntud Heimtalisse. Kuidas sajandite jooksul loodi Eesti vanim tööstusettevõte Räpina Paberivabrik, millist osa selles mängis Eesti pikim jõgi Võhandu, kuidas kujunes kaunis park ja mõisasüda ning millist rolli  on kohalikus kultuuriloos täitnud mitu inimpõlve ehitatud  ja 19. sajandi esimeses pooles valminud hilisklassitsistlikus stiilis  Sillapää loss, pärisnimega Mäemõisa härrastemaja, sellest  rääkis  väga põhjalikult Räpina Koduloo- ja Aiandusmuuseumi õpetaja Toivo Lees. Head sõnad advendiaega  ütles meile saabumisel muuseumi juhataja  Annika Mirjami Nurmi. ERMi Sõprade Seltsi juhatuse  esimees Art Leete sõnum sõpradele  sõpruse olulisusest sai kinnitust vanasõnadelt.
Sõpradest tuntakse  sind ennast.

Õige sõber kaalub rohkem kui kuld.
Hea sõber tuleb ilma kutsumata.

Hingele tegi head Räpina Muusikakooli õpilaste esinemine, mis nii vokaalselt kui  laule saatvalt liikumiselt oli professionaalsel tasemel. Juhendaja Margot Suur oli kaasa võtnud ka Eestit äsja  noorte Eurovisioonil esindanud 11- aastase imelapse Arhanna.

Sisuka päeva lõpetuseks  nautisime  Provintsi Kohviku meistrite valmistatud jõulutoite.

Jõulukuul oleme käinud Olustvere lossis, Cantervilla (Pikkjärve) mõisas, kaks korda Alatskivi lossis, Sangaste lossis, Mooste mõisas, Puurmani mõisas, Rogosi mõisas,  Kiltsi mõisas, Roosna-Alliku mõisas,  Heimtali mõisas, Aluksne lossis, Kõpu mõisas, Põltsamaa lossis ja nüüd siis ka Sillapää lossis.

 

ERMi Sõprade Seltsi juhatus

Rohkem Sirje tehtud pilte vaata https://www.facebook.com/ermi.sopradeselts