28. märts 2024

Jaan Malin – Tartu Kultuurikandja 2015

Jaan Malin aunimetust vastu võtmas, foto Heikki Leis

17. veebruaril Athena keskuses toimunud tänuõhtul kuulutati välja aunimetuse Tartu Kultuurikandja 2015 laureaadid.

Teiste seas pärjati aasta harrastusliku koosluse aunimetusega Luuleprõmmu Euroopa meistrivõistluste korraldustoimkond, kes tõi Tartusse maailmatasemel kirjandusfestivali.

Luuleprõmmu meeskonna nimel käis auhinda vastu võtmas Jaan Malin, kes on ühtlasi EKSÜ liikmesseltsi MTÜ Kultuurikorraldus esindaja.

Palju õnne väärika aunimetuse puhul soovib Eesti Kultuuriseltside Ühendus!

Lisaks kuulutati välja järgmised aunimetused:

  • aasta kultuurisündmuse kategoorias pälvis tunnustuse Tartu Uue Teatri lavastus “Odysseia”, mis muutis teatrilavaks terve Tartu ja viis publiku rännakule müütiliste kangelaste maailma.
  • aasta teose looja aunimetuse pälvis koreograaf ja lavastaja Renate Keerd, kes tõestas oma varasemast loometööst tuntud kõrgvormi püsimist lavastusega “Põletatud väljade hurmaa”.
  • aasta kutseliseks koosluseks nimetati Tartu Kunstimuuseum, kelle kollektiiv on saanud uue hingamise mitte üksnes tähelepanuväärsete näitustega, vaid ka populaarse haridusprogrammi ja kunstikommunikatsiooniga linnaruumis.
  • aasta rahvakultuurikandja tiitli pälvis Hugo Treffneri Gümnaasiumi rahvatantsuansambli Tantsutallad kunstiline juht Uve Saar, kes on suutnud terve kooli tantsima panna, muutes rahvatantsu noorte seas taas ja enneolematult populaarseks.
  • aasta kultuurikorraldaja kategoorias tunnustati kultuuri- ja loomekeskuse Tartu Aparaaditehas käivitajat, Eesti Trükimuuseumi ja projekti Tartu loomeresidentuur juhti Lemmit Kaplinskit, kelle töö annab hoogu paljudele teistele kultuuritegijatele.
  • aasta kultuurikajastaja aunimetuse pälvis kultuuriblogide “Suur jalutuskäik” ja “Jalutuskäik ajas” autor Agnes Joala, kes on teinud blogidest taas arvestatava kultuurimeediumi ja suunanud kultuuriüldsuse huvi ka Tartu teemadele.
  • aasta uustulnuka preemiaga pärjati teatri Must Kast lavastaja ja näitleja Silver Kaljula, kes viis sotsiaalse teatri Tartu koolidesse ja haaras koolinoored ennetustööga kaasa mõtlema.
  • aasta kultuurisõbraliku ettevõtte tiitli pälvis infotehnoloogiafirma Contriber, kes pakkus hindamatut tuge Tartu muusikanädalale, tuues kontserdid idufirmadesse ning algatades muusikat ja tehnoloogiat siduvad arutelud.

Galerii tänuõhtust on nähtaval Postimehe veebilehel.

Foto: Jaan Malin aunimetust vastu võtmas, foto Heikki Leis