28. märts 2024

Londoni Eesti Selts võtab hooaja kokku!

Rahvusvahelisest tantsupäevast osavõtjad Londonis, taustaks Kuninganna palee. Foto: M. Remmet, 29.aprill 2017

Foto: Rahvusvahelisest tantsupäevast osavõtjad Londonis, taustaks Kuninganna palee. Foto: M. Remmet, 29.aprill 2017

Londoni Eesti Seltsi 2016/2017. hooaeg on lõpusirgel. See oli taaskord tegevusrohke ning huviküllane. Aasta 2017 alguse tegid eriliseks Seltsi suuremad võimalused ürituste korraldamiseks, sest saadi toetust eesti kultuuritegelaste transpordikulude katteks.

* Toimus kohe päris mitu harukordset ja esmakordset eesti kultuuriüritust ning tegevust.

Veebruaris korraldati koostöös ühingu Eestlased Dublinis eestvedajaga tuur Londonis ja Dublinis teatrile R.A.A.A.M. etendusega „Fenomen“ (vt. artikkelintervjuu Mait Malmsteiniga).

Märtsis külastas Londoni Eesti Maja näitleja ja eesti kultuuritegelane Ene Rämmeld ning (vt. artikkel) koos vaadati ka filmi „Libahunt“.

Aprillis tulid aga oma kuludega hoopis Londonisse esinema kuus vahvat naist naisansamblist MESI, kes andsid ühel pühapäeval kaks kontserdi kahes kohas jutti (vt. artikkelvideo).

Juunis on kohe-kohe tulekul jaanipäev (vt artikkel), mille korraldame koostöös Eesti Gildiga ja Eesti Kooliga Londonis. Jaanipäev on juba aastaid olnud üks rahvarohkemaid üritusi, kuhu tullakse lõket nautima ja eesti salateid ning šašlõkki mekkima.

Maikuus korraldati koostöös Eesti Abistamise Komiteega (EAK) emadepäev (vt artikkel), kus esines lastele lugusid mängiv ansambel Eestist TÄNA OLEN LAPS. Esmakordselt toimus üle mitme dekaadi ka lastekontsert, kus andekad lapsed said oma oskusi laval näidata laulu ja klaverimänguga (vt. videopildid.)

Traditsiooniliselt tehakse sportmänge suurtele ja väikestele. Kohalikud eesti koorid ja rahvatantsijad saavad oma oskusi näidata ning rahvaga koos töötubasid läbi viia. See on pidu eestlastele, kuid samuti eesti kultuuri tutvustav päev kohalikele elanikele. Pilte möödunud jaanist saab vaadata siin.

Kevadhooajal sai ka abiks käidud. Selts oli abiks EAK traditsioonilisel kevadlõunal aprillis ja mai lõpus Eesti Majas läbi viidud üritusel, kus briti sõduritele tutvustati eesti kultuuri (vt. pildidartikkelvideo).

Teiste tegemistest Londonis

21. mail tähistas EELK Londoni kogudus oma auväärset 70. sünnipäeva Rootsi kirikus. Tulekul on veel Balti Nõukogu poolt korraldatav küüditamise mälestusteenistus Piccadillyl St. Jamesi kirikus 11. juunil.

Seltsi kollektiivid

Londoni Eesti Seltsi all tegutsevad toredad rühmad: segakoor ja rahvatantsurühm (taasalustatud aastal 2011). Mõlemad käivad regulaarselt Eesti Majas proove tegemas ja esinemas nii eestlastele kui ka kohalikule publikule.

Rahvatantsurühm esines ja tegi töötubasid kõikidel seltsi üritustel: jõulupidu, EV aastapäev (vt pildid) ja esineb ka jaanipäeval. Lisaks võeti osa „Dance Around the World“ festivalist sügisel (vt artikkel), rahvusvahelisest tantsupäevast 29. aprillil (vt artikkel), kus tantsiti ERRSi konkursi tarbeks tantsu “Oige ja vasempa” (vt video) ning esineti Bathway teatrilaval päris oma 20-minutilise kavaga (vt video).

Mais sõideti Ungari veini- ja folkfestivalile (vt video) Szegedissse, kus teiste eesti rahvatantsijatega üheskoos esindati Eestit. Kõik lisaüritused korraldas tantsijatele Estonian Folks, mis on vastloodud eesti rahvatantsu harrastajate rühmitus, et anda võimalus kõikidele tantsuhuvilistele ühineda üle Euroopa töötubade ning esinemiste eesmärgil.

Londoni Eesti Seltsi segakoor esines eestlastele EV aastapäeval ja harjutab juba küüditamisjumalateenistusel esinemist koos läti ja leedu kooriga. Siis lauldakse ühiselt iga maa keeles üks laul.

Koor käis ka Kõlavöö üritusel Amsterdamis (vt ETV video), kus ühineti väliseesti kooridega. Detsembris olid erinevad esinemised Londonis kohalikele elanikele.

Sel kevadel alustas Londonis üks uudne tegevus: loodi Londoni eesti naiskammerkoor. Lauldi juba emadepäeval ja plaanitakse esineda jaanipäeval.

Kaua aega tegutsenud REE-koor (rahvusvaheline eestlaste eksperimentaalkoor) esines aga eestlaste jõulupeol ja planeerib ühineda kõigi lauljatega jaanipeol.

Mis veel?

ERM-i aastaraamatusse kirjutati ülevaatlik artikkel seltsi tekkest peale Teist maailmasõda Londonis ja lisaks lühiülevaade tänapäeva tegevustest. Artikkel valmis tihedalt suheldes ja konsulteerides Inglismaa Eestlaste Ühingu (IEÜ) kauaaegsete eestvedajatega ning Eesti Hääle väljaandjatega. Suureks abiks oli ERM aastaraamatu toimetus.

Valmimas on Seltsi eestvedajate kauaaegne unistus – jäädvustatakse Seltsi arhiivi ja Eesti Rahvusarhiivi üle poole sajandi eestlust aktiivselt alal hoidnud LESi auliikmed: kauaaegne Eesti Abistamise Komitee perenaine Ida Lemsalu ja kauaaegne eesti rahvatantsu eestvedaja Londonis Aili Eistrat.

Mõlemad prouad on toimekad ja tegusad tänapäevani. Nende unikaalne energia, positiivsus ja eestimeelsus, kuid ka sõjamälestused, said kenasti videolindile talletatud.

Projekt on andnud lisaks ka võimaluse lähemalt uurida eesti rahvatantsu ja rahvariiete ajalugu Londonis. Arhiivi teostus sai võimalikuks tänu Eesti Rahvusarhiivi abile ja tublidele vabatahtlikele (vt artikkel).

Igast üritusest on jäänud kaunis mälestus, iga kohtumine on andnud jõudu ja indu, iga tutvus on olnud kui uus aas, millest on kootud järgmine ja järgmine ning tulemuseks saame imelise salli, mis pidevalt pikeneb ja täieneb.

Eestlaste kogukond on kui see kaunis sall imepärase mustriga. Igaüks panustab omal moel ja viisil. Kõik tegevused on läbi viidud tänu vabatahtlike väsimatule tööle ning abile.

Me oleme meeletult tänulikud kõikidele, kes eestlusele kaasa aitavad, sest ühiselt oleme me üks kokkuhoidev pere võõrsil suures linnas. Meie südamed on ikka Eestimaaga.

Järgmine hooaeg tuleb EV100 lainel ning uued ning veelgi põnevamad projektid ootavad ees.

Kaunist suve soovib Londoni Eesti Selts

Seltsi sündmused võttis kokku Evelin Siilak, LES-i esinaine

*LES-i projekt on seotud eesti kultuuri toomisega Londonisse aastal 2017 ning saadakse toetust eesti kultuuriegelaste transportkulude tarvis Eesti Vabariigi Kultuuriministeeriumi ja väliseesti kultuuriühingute konkursi läbiviija Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutuse Meie Inimesed (MISA) poolt seoses rahvuskaaslase programmiga.

Lisainfo
www.estoniansociety.co.uk
Facebook – Londoni Eesti Selts
Instragamis – @londonieestiselts!