29. märts 2024

Kevadpeo lood 2017 – Narva Eestlaste Selts kevadpeol

Ees Narva Eesti Seltsi tantsurühm Värtnad ja laval meesansambel Juhhaidii, foto Ilmar Kõverik

Foto: Ees Narva Eesti Seltsi tantsurühm Värtnad ja laval meesansambel Juhhaidii, foto Ilmar Kõverik

See oli juba neljas kord, kui meie, Narva Eesti Seltsi liikmed, saime koos teiste Eestimaa eestlastega osa võtta kultuuriseltside kevadpeost. Oleme nn viimased eestlased Narvas, nagu end ise nimetame.

Kuidas see alguse sai, ei mäletagi enam, aga nüüdseks oleme osalenud Türil, Põlvas, Põltsamaal ja Tõrvas. Me ootame neid pidusid väga ja püüame seal ka vääriliselt (oma võimete kohaselt) esineda. Loodame, et pole endale häbi teinud.

Seekordne reis kestis meil küll pikka aega. Sõit algas kell kuus hommikul ja tagasi koju jõudsime õhtul kell kümme, kuid see meid ei heidutanud, sest tahtsime nii väga kohtuda oma Eestimaa sõpradega.

Tõrva linna vahel veidi seiklesime, aga lõpuks leidsime õige koha. Vastuvõtt oli üllatav – juba väravas oodati meid, juhatati riietusruumi ja end korda seadnuna olime oodatud kohvile.

Peagi algas ka kontsert ühislauluga „Kas tunned maad?”. Seejärel rääkis Trivimi Velliste põgusalt, aga huvitavalt Eesti ajaloost. Seejärel alustasid esinemist isetegevuslased – lastest pensionärideni. Meil tuli veel kaua oodata oma esinemist, aga see-eest nägime kõiki teisi.

Meil on eakate naiste tantsurühm, kellel täitus eelmisel aastal kümme aastat ja kelle keskmine vanus on 70+. Meie rühmas on ka mõned vene naised, kes tantsivad meeleldi eesti tantse ja kannavad uhkusega eesti rahvariideid.

Paar aastat tagasi tuli grupp mehi kokku ja lõi oma ansambli Juhhaidii. Nemad saadavad ka mõningaid tantse lauluga, aga esinevad ka ise. Nendel juhtus möödunud aastal kurb lugu – raskelt haigestus ansambli juht ja neil pole praegu õiget juhendajat.

Pidu lõppes jällegi ühislauluga „Kungla rahvas”.

Seejärel oli suur üllatus – toimus ekskursioon Jõgevestesse Barclay de Tolly mausoleumi.

Kõik neli pidu, kus meil on olnud õnn kaasa lüüa, on olnud meeldejäävad ja toredad. Ka see pidu Tõrvas. Ilm oli ideaalne, inimesed rõõmsad ja sõbralikud. Meie jaoks oli oluline ja meeldiv, et saime suhelda oma emakeeles ja kõikjal kõlas ainult eesti keel.

Suur aitäh korraldajatele ja jõudu edaspidisteks kokkusaamisteks! Me loodame, et järgmisel korral kohtume ehk Narvas, oli selline vihje. Kui see nii saab olema, lubame anda omalt poolt parima peo õnnestumiseks.

Aitäh veelkord!

NESi osavõtjate nimel 
Aime Kala