29. märts 2024

Teatriuudiseid liikmesseltsilt – muljeid TabiFestilt

Vilde Teatri etendus "Hämarad märgkoerad", lavastaja Janno Puusepp

Foto: Vilde Teatri etendus “Hämarad märgkoerad”, lavastaja Janno Puusepp

6.-7. mail 2017 toimus taas Tartu- ja Jõgevamaa harrastusteatrite festival TABIFEST 2017. Ühisfestivali peeti neljandat korda ja seekord oli võõrustajaks Tabivere.

Koos otsustati festivali pidama hakata viie aasta eest, kui näitemängutegemises oli kerge mõõn ja arvati, et korralik ports festivalitajaid tuleb kokku kahe maakonna peale.

Sel aastal oli TabiFestil kahe maakonna peale 13 truppi (teiste hulgas ka Vilde Teater Tartust), kes kahe päeva jooksul Tabivere lavalaudadel üles astusid.

Tublit tagasisidet andis ja pani parimad paika festivali žürii koosseisus Mervi Vaarmann (Raplamaa teatritrupi M.O.T.T. juhendaja), Rait Avestik (teatrikriitk), Erich Einstein (Paide Huviteatri juht, lavastaja ja näitleja). Allpool žüriiliikmete kommentaarid.

Mervi Vaarmann: “Mõeldes nähtud lavastuste peale, on heameel tõdeda, et sain kogeda nii head kui ka vähem head teatrit. Sain näha mitmekülgset repertuaari, nii proosat, omaloomingut, luulet kui ka muusikalist lavastust.

On hakatud kasutama erinevaid valguslahendusi ja nii-öelda kohalahendusi, mitte ainult konkreetset lava, vaid kogu ruumi. Loodan, et harrastusteater jääb harrastajate pärusmaaks, et me ei läheks liiga professionaalseks, ei kaoks isetegemisrõõm ja mängulust, aga püüdleksime ka kvaliteedi poole.”

Erich Einstein: “Kaks festivalipäeva möödusid sisukalt, täis särtsu ja teatrilusti. Sai näha ja hinnata päris erinevaid lavastusi.

Harrastustruppidest on võrsunud lisaks näitlejatele ja lavastajatele ka arvestatavaid näitekirjanikke, kelle näidendeid lavastatakse hea meelega ka väljaspool oma truppi.

Isekirjutatud tekstid üllatavad oma sügava elukäsitlusega, puudutatakse elus ettetulevaid raskeid olukordi, murrangulisi sündmusi, ei puudu ka edukad katsed käsitleda ainest veidi sürrealistlikult või isegi absurdivõtmes.

Üldine tase oli kõrge, kuid truppide tase ei olnud siiski päris ühtlane. Leidus päris kaasakiskuvaid esitusi, kuid ka hetki, mil tekkis küsimus, mida näitleja nüüd laval teeb ja miks ta pole usutav.

Festivalil andsid tooni vanad tuntud tegijad, kes aastast aastasse on panustanud teatriharrastusse ja see loobki võimaluse jõuda arvestatava tulemuseni.

Teatrifestival on koht, kus saab päris palju õppida kolleegidelt, vaadata ja kuulata, kuidas teised teevad, saada inspiratsiooni, mida tasuks ehk üle võtta ja edasi arendada.

Muidugi on festival ka pidu – teatripidu, kus saab kokku vanade sõpradega ja võib leida uusi. Saab vahetada muljeid, mõtteid, ja uudiseid, kus mida tehakse ja mis toimub.”

Järgmisel aastal võõrustab teatrifestivali Elva LendTeater.

Eripreemiad

Janno Puusepp dramaturgia eest (“Hämarad märgkoerad” Vilde teater lavastaja Janno Puusepp)
Wiera teater ilusa eesti keele eest (“Pooedid ja luuletajad” Wiera teater lavastaja Ene Luik-Mudist)

Tartumaa rollipreemiad
Ülle Sillamäe (“Positiivseks 60 minutiga” Must JaAm ja Bona Vista)
Mare Jõgi (“Kolhoosielu” Elva Harrastusteater ja “Sadam” LendTeater)

Jõgevamaa rollipreemiad
Margit Randmaa (“Pühapäev” Põltsamaa Kuukatsujad)
Susan Kolde (“Ma ja Sa” Palamuse Amatöörteater)

Tartumaa parim lavastus
“Positiivseks 60 minutiga” (Lavastaja Janno Puusepp)

Jõgevamaa parim lavastus
“Ma ja Sa” (autor ja lavastaja Janno Puusepp)

Jõgevamaa parim lavastaja
Keiu Kess (“Pühapäev”)

Tartumaa parim lavastaja
Janno Puusepp (“Positiivseks 60 minutiga”)

Rein Annuk
Vilde Teater