29. märts 2024

Siberi eestlastel oli suurepärane suvi!

Krasnojarski Rahvuskultuuri Autonoomia „EESTI” korraldas mitu eesti juurtega inimesi kokkutoovat sündmust, kuhu külalised jõudsid ka kaugelt kodumaalt Eestist.

23. juunil 2017 toimus Balti rahvaste suvefestivaliks kujunenud traditsiooniline jaanipäev, mida tänu meile korraldatakse Akademgorodokis juba kuus aastat. Meie jaanitulel osales umbes 500 inimest.

5.–10. juulil 2017 toimus Seto Festival Siberis. Krasnojarski muuseumikeskuses avati kolm Eesti-teemalist näitust: kunsti- ja käsitöönäitus „Seto pits,“ kunstnik Renaldo Veeberi „Peko“ eepose illustratsioonide väljapanek ning Mare Piho fotonäitus „Siberi setod.“ Aset leidis ka seto kultuuripäevi tutvustav pressikonverents. Koos Krasnojarski krai kultuuriministri Jelena Mironenkoga tunti ühiselt heameelt Eesti ja Krasnojarski krai tiheda kultuurivahetuse üle ning arutati edasisi koostöövõimalusi, milleks pakub lisaväljavaateid Eesti Vabariigi juubeliaasta. Kohtumisel Krasnojarski Eesti Seltsiga pakkusid huvi peamiselt konsulaarvaldkonna küsimused, samuti eesti keele õppe ja lastelaagrite võimalused. Krasnojarski Sverdlovi linnarajooni juht, meie mõistes linnaosavanem, on Eesti juurtega Vladimir Saar, kes viis külalised matkale Siberi ürgsesse loodusesse ning meenutas oma kunagisi Eesti külastusi.
6. juulil peeti Haida külas vanaaegsete traditsioonide järgi jaanipäeva.

8. juulil toimunud folklooripidu „Seto Kuningriik“ oli üks osa Krasnojarski linnas ja krai külades toimunud seto kultuuripäevade üritustest, kuhu võttis Eestist enam kui 5000-kilomeetrise teekonna ette suur setode delegatsioon eesotsas ülemsootska Aarne Leimaga. Delegatsiooni kuulusid seto koori liikmed, pillimehed ja käsitööharrastajad. Haida külas liitusid pidustustega kohalikud eestlased erinevatest Siberi asupaikadest. Tegu oli esimese Seto Kuningriigi päevaga, kus olid koos nii Siberi kui ka Eesti setod.

Haida külas tegutseb Galina Jevsejeva juhtimisel Siberi seto muuseum. Eesti suursaadik Arti Hilpus rõõmustas muuseumit külastades Siberi setode kultuuritraditsioonide elujõu üle. Seto keele oskajate arv on aja jooksul külades küll kahanenud, kuid kõnelejaid ja keelehuvilisi on ka praegu. On saanud tavaks, et Eesti suursaadikud Venemaal käivad oma ametiaja jooksul kohtumas Siberi eestlastega nende tähtsamates keskustes. Krasnojarski krais asub suurim kompaktselt paiknev eestlaste asuala Venemaal. Aastatel 1893–1914 rändas Setomaalt Siberisse tuhandeid talupoegi, kes lootsid seal maad saada. Väljarändajate täpset arvu pole teada, kuid 1920. aastal elas Krasnojarski ümbruskonnas 9300 eestlast, kellest 5000 pidas end setoks. Täna elab Krasnojarski krais eri andmetel 3000–4000 eestlast või Eesti juurtega inimest.

Vera Oinets
Krasnojarski Krasnojarski Rahvuskultuuri Autonoomia „EESTI”

Siberi eestlaste ja kodueestlaste kohtumisest saab lähemalt lugeda:
Jaanus Piirsalu, “Kuidas kodu-setod Siberi setode juures jaanipäeval käisid”, Postimees 10. juuni 2017

Siberi eestlaste tegemistega saab kursis olla FB Siberi eestlased/Siberian Estonians vahendusel.