29. märts 2024

Lembit Eelmäe 90. sünniaastapäeva tähistamine

Vanemuise Selts ja Vanemuise teater tähistasid 30. septembril 2017 tuntud näitleja, kirjamehe ja seltsitegelase Lembit Eelmäe 90. sünniaastapäeva.

Sünniaastapäeva üritusel esinesid raamatu „Lembit Eelmäe“ autor Aivar Kull, Vanemuise teatri näitlejad Hannes Kaljujärv ja Reimo Sagor, Mulkide Seltsi esindaja Malle Kurm-Oks ning Vanemuise Seltsi auliikmed Lehte Hainsalu ja Rein Järlik. Kohal oli ka Lembit Eelmäe sugulasi. Üritusest osavõtjaid lummas Lembit Eelmäe tohutu suur ja sisukas elutöö ning valdas tänutunne.

Lembit Eelmäe sündis 26. septembril 1927 looduskaunis Holdre vallas sepa pojana. Eesti Riikliku Teatriinstituudi lõpetamise järel 1951. aastal asus ta tööle Pärnu Endla teatris. Seal töötatud kuue aasta jooksul esines ta 21 lavastuses, abiellus näitleja Herta Elvistega (1954) ja sündis poeg Andrus. 1957. aastast alates kuni surmani 2. juulil 2009 töötas Lembit Eelmäe Vanemuise teatris – kokku 52 aastat. Nende aastate jooksul esines ta 150 lavastuses, tal oli vähemalt 10 osatäitmist filmides ja teleseriaalides ning 39 rolli raadioteatris. Ülevaate Lembit Eelmäe elust ja tööst annab Aivar Kulli raamat „Lembit Eelmäe. Näitlejaraamat“ (2011).

Lembit Eelmäe oskas perfektselt mulgi keelt ja kasutas vajadusel seda nii kõnes kui ka kirjas (luuletustes, Mulgi keele aabitsa koostamisel, estraadipalades ja kahes omakirjutatud näidendis ). Ta oli aktiivne Mulkide Seltsi liige.

Lembit Eelmäe võttis osa ka Vanemuise Seltsi tööst. Selts kirjastas tema kaks luulekogu: „Mu tõne mailm” (1997) ja „Tundelisi pärjavärsse“ (2003). Kõiki inspireeris Lembit Eelmäe optimistlik eluhoiak.

Valter Haamer
Vanemuise Seltsi juhatuse liige, EKSÜ auesimees