28. märts 2024

Hullunud Tartu 8. Masinlik

Tänavu 9. ja 10. novembril tuleb taas rahvusvaheline interdistsiplinaarne festival „Hullunud Tartu”, pakkudes elavat kirjandust, muusikat ja kujutavat kunsti, heites tiheda ja hoogsa programmi kaudu pilgu Eesti nüüdiskultuuri ning luues piire kompavaid elamusi piire kompavas novembrikuises Tartus.

UNESCO kirjanduslinn Tartu hullub tänavu juba kaheksandat korda ning kutsub kokku kirjanikud, muusikud ja kunstnikud Eestist ning mujalt maailmast. Seekordne festival kannab alapealkirja „Masinlik” ja toimub Erinevate Tubade Klubis Aparaaditehases (Kastani 42, Tartu).

Esinejaskond on mitmekesine ning kava, mida toimkond loodab tutvustada juba üsna peatselt, toob kokku väga eripalgelised kirjanikud. Festivali kui terviku taustal avaneb publikul võimalus leida esitatu vahel uusi ja ootamatuid seoseid, nii võiksid ütlemata intrigeerivana mõjuda näiteks kooslused Triin Tasuja, Kristiina Ehin, Albert Trapeež ja Mihkel Kaevats või ka Lauri Sommer, portugallane Jose Luiz Peixoto, Tartu esimene kirjanik-resident, sloveen Andrej Tomažin, Ly Seppel ning grusiinid Anna Grig ja Shota Iatashvili. Kuidas mõjuvad näiteks koos Wimberg, Kristel Mägedi, Aime Hansen, Brüsselis elav türklanna Çiğdem Y. Mirol, Siim Lill, soomlane Artemis Kelosaari, Brasiiliast pärit portugallane Nilson Muniz, Berk Vaher, Veronika Kivisilla, inglased Rachel Long, Jacob Sam-La Rose ning Luulur? Neid ja teisigi kombinatsioone saab publik kahe päeva jooksul jälgida ja oma peas ise luua, avades oma meeled ja mõtted samas ka kunstile ja muusikale.

Tänavu on kunsti eksponeerimiseks ülimalt soodsad ruumid. Enda loomingut näitavad Artur Tuur Kuus, Ahti Seppet, Leonhard Lapin, Jaan Elken ja Enn Tegova. Möödunud aastal Euroopa parimaks nooreks heliloojaks tituleeritud Liisa Hirsch kirjutas just sellele festivalile kooripala „Luul”, mille esiettekanne segakoorilt MaSk toimub festivali teisel päeval. Järelpeol esitlevad Urmo Mets ja Kiwa Metsa kirjutatud ja Kiwa kirjastatud raamatut „Võimalikud majad”, peolisi tantsitavad DJ-d

Info:
MTÜ Kultuurikorraldus / Jaan Malin – 58358691
Eesti Kirjanduse Selts
Tel. 7427079
eks@kirjandus.ee
tartu.kirjandus.ee

Festivali toetajateks on Tartu linn, Eesti Kultuurkapital, Eesi Kirjanike Liit, Hasartmängumaksu Nõukogu, A. Le Coq ja Eesti Rahvuskultuuri Fond.
„Hullunud Tartu” saab teoks koostöös Turu luulefestivaliga „Runoviikko”.