28. märts 2024

76. salongi “Kes sa oled … ?” külaliseks oli Tarmo Kerstna

24. novembril 2017 toimus Laulupeomuuseumis 76. salong „Kes sa oled…?” legendaarse koolijuhi Tarmo Kerstnaga, mida juhtis Valli Ilvik.

Tarmo Kerstna, kes sel aastal tähistas oma 80. sünnipäeva, on töötanud Võnnu Keskkooli ja Tartu 10. 8-kl. Kooli õpetajana (kool kasvas 1970ndate algul keskkooliks) 1962–1970 ja Tartu 10. Keskkooli direktorina 1970–1984 ning Ülenurme Gümnaasiumi direktorina 1984–2002. Ta lahkus sellest ametist pärast 65. sünnipäeva ja jätkas samas tööd õpetajana. Tänasel päeval on ta tegev kooli muuseumi juhina. Ta on töötanud ka Tartu Linnavalitsuses ja olnud linnavolikogu liige. Nende ametite tõttu oli ta hästi kursis linna paljude probleemidega, eelkõige hariduseluga, sest juhtis ka hariduskomisjoni.

Tartu 10. Keskkooli tunti Vanemuise tänava koolina, kus olid tugevad muusikatraditsioonid, kuulsad võimlemispeod ja head õppetulemused. Vanemuise tänavat nimetati ka kultuuritänavaks, kuna siin asusid Vanemuise teatrimajad, ülikooli õppehooned, muuseumid, lasteaed ja isegi KGB maja.

Salongis pajatas Tarmo Kerstna väga palju värvikaid meenutusi. Tema esinemisstiil oli väga vaba ning ta ei heitunud ka kuulajate poolt esitatud küsimustest, vastates neile pikalt ja põhjalikult.

Tema elutööks oli kolme kooli (Tartu 10. Keskkooli, Ülenurme Gümnaasiumi ja Ülenurme Muusikakooli) ülesehitamine.

Salongis kõlasid ka muusikalised vahepalad, mida esitas klaveril dirigent, Vanemuise Seltsi muusikajuht Valli Ilvik. Kõlasid lood Kustas Kikerpuult, kes oleks 19. oktoobril saanud 80aastaseks.

Salong “Kes sa oled …?” on Vanemuise Seltsi poolt korraldatud vestlustund, kus kohtutakse tuntud kultuuri- ja seltsiinimestega ning mida ilmestavad muusikalised vahepalad. Salongi juhib Vanemuise Seltsi koori dirigent Valli Ilvik.

Tea-Mai Tammaru
Vanemuise Seltsi juhatuse liige