29. märts 2024

Järelkaja Läti Eesti Seltsi juubelipeole ja seltsimajastki

24.03.2018 tähistati Riias, Eesti majas (Nometnu 62) Läti Eesti Seltsi eelkäija Riia Eesti Hariduse ja Abiandmise Seltsi asutamise 110. aastapäeva.

Läti Eesti seltsi praegusesse suuremasse saali kogunes rahvast arvukalt nii Lätist kui Eestist. Ülevaatemeenutuse Seltsi sünnist ja tema keerulisest ajaloost andsid Pärja Svarpstina ja seltsi praegune juhataja Toomas Kalda. Tervituse Läti Eesti Seltsile andsid üle Eesti suursaadik Riias Tõnis Nirk, Kultuuriministeeriumi esindaja Anne-Ly Reimaa, Eesti Kultuuriseltside Ühendus, Läti Seltsi esindajad, Eesti Põllumajandusmuuseumi esindus ja veel mitu-mitu külalist Eestist. Tervitajad meenutasid ühiselt läbiviidud ettevõtmisi ja sooviti vastupidamist tulevikuks.

Programm oli pikk. Lääne-Virumaalt olid kohale sõitnud nii rahvatantsijad kui lauljad. Eesti Põllumajandusmuuseumi naised küpsetasid Sangaste rukkist leivad.

Ühiselt lauldi “Põhjamaad” ja “Kungla rahvast”. Viimane etteaste oli Tuljak. Üritus lõppes ühise kohvilaua taga.

Riia eesti seltsimaja ajaloost saab lugeda pikemalt siit:

Oli muljetavaldav, et eestlaste ehitatud seltsimajast sündis Läti televisoon ja kontserdisaali kvaliteeti on hinnanud kõrgeks ka Riia ooperiteater…

Parkett seltsimaja ruumides on 100 aastat vana ja näeb siiani hea välja! Respekt omaaegsetele ehitusmeistritele. Kahju, et sellest kõigest on aegade jooksul käinud üle mitu võimu ja teatrisaali pool on väga kurvas seisus.

Galerii seltsimajast eile ja täna

 

Ülevaate koostas ja Eesti Kultuuriseltside Ühenduse tervituse andis edasi,

Liina Miks