28. märts 2024

Tantsupeomuuseum korraldas I väliseesti tantsuõpetajate suvekursuse

Väliseesti tantsurühmad on teinud ära suure töö Eesti kultuuri tutvustamisel maailmas. 2014. aasta üldtantsupeol Tallinnas osales eri riikidest 14 kollektiivi. 2019. aasta XX Üldtantsupeole on kandideerimas 31 tantsukollektiivi 16 erinevast riigist. Koostöös välismaal elavate rahvuskaaslastega sünnivad ka eesti rahvakultuuri suurpeod väljaspool Eestit.

15.-19. .augustil toimus Kihnus ja Pärnus Tantsupeomuuseumi korraldatud I väliseesti tantsuõpetajate suvekursus. Viiepäevase kohtumise eesmärkideks oli luua toimiv väliseesti tantsukollektiivide juhtide võrgustik ja infovahetus, anda edasi oskusi nii pärimus-, autoritantsu kui ka suurpidude korraldamise kohta, vahetada kogemusi ja töötada välja koostööplaane. Suvekooli programmis jagati oskusi rahvatantsu põhiliikumistest, rühma ettevalmistusest ja tutvustati kohalikku pärimust. Kokkusaamisele olid oodatud kõik väliseesti tantsukollektiivide juhid, et teha ettevalmistusi  juubelipeoks 2019. aastal.

Suvekursus andis võimaluse Eesti tantspidude korraldajatele kaardistada väljaspool Eestit tegutsevate tantsurühmade soove ja vajadusi. Olulisi teadmisi saadi repertuaarivalikust, Eesti tantsumentorite koolitustest, rahvarõivaste soetamisest. Külastati Kihnu muuseumi ja rahvamaja, saadi osa ansambli Kihnumua  kontserdist Mõnu talus.  Pärnus toimus suvekursus Paikuse Põhikooli uues aulas, kus kohtuti Anna Raudkatsi Tantsuseltsiga ning nauditi nende kontserti. Programmi õhtuse osa sisustas vabaõhuetendus „Saja-aastane öö“ Pärnu Vallikäärus.

Juubelitantsupidu  ja  peoeelseid tegemisi tutvustasid kursusel osalejatele Eesti Rahvatantsu ja Rahvamuusika Seltsi esimees Kalev Järvela, tantsupeo pealavastaja Vaike Rajaste,  liigijuhid Erika Põlendik, Agne Kurrikoff-Herman, Karin Soosalu ja  Rauno Zubko. Folklorist   Ingrid Rüütel tutvustas oma väljaandeid  Kihnu, Muhu jaSaaremaa pärimuskultuuri kohta. Anne-Ly Reimaa Kultuuriministeeriumist rääkis  Rahvuskaaslaste programmi eesmärkidest ja tugimeetmetest väliseesti kultuurikollektiividele. Erika Põlendik andis osalejatele meistriklassi eesti rahvatantsu põhisammude ja nende õpetamise nippide kohta, Pärnumaa pärimustantse ja rahvarõivaid tutvustas Eesti Rahvatantsu ja Rahvamuusika Seltsi tantsumentor Tiiu Pärnits. Lisaks toimus  näputööhommik, kus ehtekunstnikud Kairi Himma ja Jüri Urb juhendasid, kuidas rahvarõivaste juurde valmistada helmekeesid ja kaelarahasid ning kuidas arvestada ehete meisterdamisel paikkondlikke eripärasid.

Väliseesti tantsurühmad on teinud ära suure töö Eesti kultuuri tutvustamisel maailmas. 2014. aasta üldtantsupeol Tallinnas osales eri riikidest 14 kollektiivi. Eelseisvale üldtantsupeole on kandideerimas 31 tantsukollektiivi 16 erinevast riigist. Seetõttu oli ka suvekursuse üheks aruteluteemaks väliseesti tantsujuhtide ühenduse loomine.

Tantsupeomuuseumi eesmärgiks on  iga 2-3 aastat tagant tuua kokku välisrühmade juhendajad ja pakkuda neile täienduskoolitust. Kokku osales suvepäevadel 43 tantsõpetajat ja rühmade esindajat kümnest erinevast riigist  (Soomest, Rootsist, USA-st (Portlandist), Kanadast, Hollandist, Iirimaalt, Saksamaalt, Belgiast, Luksemburgist, Tšehhist).

Anne-Ly Reimaa,

Kultuuriministeerium

1 thought on “Tantsupeomuuseum korraldas I väliseesti tantsuõpetajate suvekursuse

Comments are closed.