28. märts 2024

2018.a. tähistab Eesti Vabariik oma 100. aastapäeva ning EKSÜ korraldas selle tähistamiseks Tartus, ERMis 3.-4. augustil festivali „Sajaga seltsis”, mis tõi kokku kultuurirahvast Lätist, Suetukist, Krasnojarskist, Peterburist, Krimmist, Kiievist, Londonist, Torontost, Luxemburgist, Melbourne´ist, Portlandist, Moskvast, Minskist, Soomest, Tverist, Valgevenest.
Mõttetalgud teemal „Seltsid eestluse kandjana eile-täna-homme” avas Tiit Rosenberg, kes andis ülevaate Eesti seltsiliikumisest läbi Eesti ajaloo. Ettekannetega eestlaste seltsitegevusest üle maailma esinesid veel Tiina Kirss, Annely Reimaa, Vera Oinets, Rein Taagepera.

Mõttetalgute ajal tutvustati ka septembris ilmuvat Ülemaailmset Eestlaste Kesknõukogu (ÜEKN) käsitlevat raamatut ja järgmisel aastal Eestis toimuvat ESTOt.

Mõttetalgute 2. osas viidi läbi erinevad töötoad: Seltside ajaloo jäädvustamine (Kärt Summatavet), Seltside omavaheline koostöö (Ants Johanson), Eestlus siin- ja sealpool piiri (Liina Miks), Eesti kultuuripärand – kuidas me seda hoiame (Monika Tomingas), Meedia ja seltsitegevus – kuidas jõuda pildile (Katrin Uuspõld), Seltsitegevuse rahastamine ja majandustegevused (Kadri Pau). Pärast töötubade läbiviimist tegid nende vedajad kokkuvõtted.
Mõttetalguid modereeris Iivi Zajedova Tšehhi Eesti Klubist. töötubade kokkuvõte

4. augustil oli festivali pidupäev, mis algas Kanada Metsaülikooli ja Londoni Eesti Seltsi näituste avamisega ERMi peamajas, seejärel suundus rongkäik muuseumi parki, kuhu istutati seltside tegevuse jäädvustamise auks tamm.

Toimus rahvarõivaste esitlus Reet Piiri eestvedamisel. Peoplatsil olid avatud mitu töötuba, käsitöömüük ja seltside raamatuletid. Tantsu- ja laululavale olid tulnud eesti keele ja meele kandjaid üle ilma: Estonian Folks ja Londoni Eesti Seltsi Rahvatantsurühm, Peterburi folkloorirühm Neevo, Eesti Valgevene Seltsi ansambel Vaaks, folkloorirühm Kaval Käsi, karaktertantsurühm Salome, rahvatantsurühm Linda, rahvalauluansambel Liiso, Rakke regilaulurühm, ansamblid Allikabänd ja Lüüra, rahvatantsurühm Kajakas koos Kupparimuoriga ja lõõtsamees Ants Habakukk. Pidupäeva juhtis Tiina Konsen, simmanil tõmbas lõõtsa Ülle Kool.

05. augustil toimusid maapäevad, kus välisseltsid läksid külla meie seltsidesse. Muuga MNS Eha võttis vastu Peterburi Eesti Kultuuriseltsi (folkloorirühm Neevo) ning Narva-Jõesuu Eestlaste Selts Kalju võttis vastu Eesti Seltsi Pääsuke (Eesti Valgevene Seltsi ansambel Vaaks).


Tagasisidet osalejatelt:

Suetukist Lina Andrejeva:

Festival oli imeline eriti põnev oli teine päev kus sai kuulata ja näha seltside esinemisi.


3.-5. augustini osales etniliste eestlaste ansambel Vaaks Valgevenest Orehhovo Laste Kunstikoolist Eesti Kultuuriseltside Ühenduse kutsel ülemaailmsel festivalil „Sajaga seltsis“.
Sündmuse toimumiskohaks sai tähelepanuväärne Eesti Rahva Muuseum, mille külastamine jättis kustumatu mulje. Ettekanded, esitlused ja näitused tutvustasid osalejatele eesti rahva ajalugu, traditsioone ja kultuuri. Suur tänu sünkroontõlke eest! Väga meeldiv oli tutvuda Jüri Treiga välisministeeriumist ja Eesti Lipu Seltsist.
Teine päev oli täidetud kogu maailmast pärit loominguliste kollektiivide esinemisega. Helises rahvamuusika, mida mängiti eesti traditsiooniliste muusikainstrumentidega. Tantsud ja laulud viisid publiku vaimustusse. Ansambli Vaaks esinemine võeti soojalt vastu. Inimesed laulsid ja tantsisid koos ansambliga.
Ansambli Vaaks kontsertetendus maalilises Narva-Jõesuu Heledas pargis lõpetas edukalt festivaliprogrammi.
Täname kõiki festivali korraldajaid sooja vastuvõtu, hoolitsuse, uute tuttavate ja meeldivate kohtumiste eest! Eriline tänu Narva-Jõesuu Eesti Seltsi Kalju vanemale Tiiu Toomile!

Valgevene Seltsi nimel Vladimir Anufriev


Oodatust parem
Meie ajastul võib paista, et polegi vajagi füüsiliselt kokku saada, kuid festival „Sajaga seltsis“ näitas, et vahetute kohtumiste mõju ületas kõik ootused. Meil tekkisid näiteks kontaktid Krimmi, Tveri, Krasnojarski ja teistegi seltsidega. Lühike, kuid väga kasulik kokkusaamine (järgmisel aastal on ju üldtantsupidu) oli rahvatantsuõpetaja Angela Arrastega. Niisugune festival on eesti kultuuri säilitamisel ja arendamisel kindlasti tähtis. Braavo! festivali korraldajatele.

Peterburi rahvatantsurühma Neevo nimel
Marina Akimova ja Aleksander Part


Tõdesin, et peaksme kokku saama – seltside üks sõnum ja palve oli, et Eesti asutused vahendaksid omavahel rohkem infot.

Mis paneb eestlasi koonduma ja oma traditsioone hoidma nii siin kui ka välismaal? Millist sõnumit edastatakse ja kellele? Kuidas ja mille tuginedes tekivad uued (noorte) seltsid? Mida oodatakse Eestist ja pakutakse omalt poolt Eestile? Minu vastus oleks sellele, et see on ikkagi üks lapike maad Läänemere kaldal, mil on imeline mõju, mida me tahame hoida kaitstuna ja enda põlise kodukohana, kas siin elades või oma juurtele mõeldes. Maa, mis annab sarnased põhiväärtused, -teadmised ja kogemused.

Parimate tervitustega
Katrin Maiste

Eesti Instituut


Festivali ajaks ilmus ajaleht Seltsi Sõnumid ja festivali teatmik, mis tutvustab esinenud kollektiive.

Ajalehte saab alla laadida siit: seltsi_sonumid_2018_final

Festivali teatmikku siit:

Festivali programmi festivali kava

Festivali galerii: 

ja veel 

Tartu Postimehes ilmunud artiklid:

https://tartu.postimees.ee/6028668/eesti-seltsid-laiast-maailmast-kohtusid-pidupaeval-ermi-viinakoogis

https://tartu.postimees.ee/6027816/eesti-rahva-muuseumis-naeb-augustis-kahte-randnaitust-eestluse-hoidmisest-maailmas

 

1 thought on “Üleilmse eesti seltside festivali “Sajaga seltsis” kokkuvõte ja järelkajad

Comments are closed.