29. märts 2024

Muusikapäeva tähistamine kandus terve nädalale.

Käivitus Eesti-Armeenia ühisprojekt, millega arendatakse kahe maa sõprust, ühtemõistmist ja lugupidamist. Avaüritus oli igati hariv, huvitav ja uuenduslik ettevõtmine. Toetas Eesti Kultuurkapitali Tartumaa Ekspertgrupp.

2. oktoobri õhtul said Pepleri 27 saalis Tartus kokku Lõuna-Eesti Armeenlaste Ühingu rahvas ning segakoor Vanemuine. Peeti ettekandeid heliloojast, dirigendist ning õppejõust Aram Hatšaturjanist, kelle sünnist möödus 6.juunil 115 aastat.

Ettekanded maestrost tegid Margarita Kessyhjan (Armeenia) ja Kalle Loonal. Muusikat kuulati nii plaadilt kui ka elavas ettekandes. Esinesid lauljatar Ani ja Armeenia pühapäevakooli lapsed. Segakoor Vanemuine laulis koos pühapäevakooli laste ja õpetajatega legendaarset Armeenia laulu „Tsitsernak“ (“Pääsuke”). Päeva lõpetas rahvusroogade ja -jookide degusteerimine.

4.oktoobril meenutati legendaarset lauljat, heliloojat ja näitlejat Charles Aznavuri (22.05.1924- 01.10.2018). Esmalt Emajõe ääres asuva Armeenia püha kiviallika juures, seejärel kohvikus Smile. Kell 18 jätkus päev Pepleri 27 saalis. Kõneldi Ch. Aznavurist ja Gevorg Dodohjanist (1830-1908). Viimane õppis aastatel 1853-1859 Tartu Ülikoolis. Legendaarne laulutekst “Pääsuke” valmis tal Tartus 1854. aastal.

6.oktoobril tähistasime nii muusika- kui ka õpetajate päeva. Esmalt asetasime kimbu Aleksander Läte kalmule Rõngus ja segakoor Vanemuine laulis R. Ritsingu „Otsin Õnne“. Kalm on kenasti hooldatud, vaid värav vajab nutikat mehekätt. Meie laulumehed lubasid värava korda teha. Seejärel sõitsime Puka rahvamajja laululaagrisse. Eeloleva laulupeo laule harjutasid Puka, Tõlliste, Sangaste, Õru, Tarvastu laulukoorid ja segakoor Vanemuine.

Kell 16 algas rahvamajas pidulik kontsert. Austati õpetajaid ja muusikuid. Esmalt esinesid Puka kollektiivid: meesansambel, naisansambel ja segakoor „U-tuur“ Evald Raidma juhatusel. Jätkasid tantsulapsed. Külakosti pakkus Gaujiena meesansambel Ilze Dave juhendusel Lätist. Seejärel astus lavale segakoor Vanemuine Valli Ilviku juhatusel.

Laulude vahele mahutasime ettekanded Armeenia õpetajatest ja muusikutest: Hatšatur Abovjan, Aram Hatšaturjan, Komitas, Gevork Dodohjan ja Charles Aznavur. Kõigi nende mälestuseks lauldi „Pääsukest“. Kalle Loona tegi ettekande Richard Ritsingust (25.märtsil möödus 115 aaastat tema sünnist), keskendus tema instrumentaalloomingule. Ettekannet täiendas Margit Aigro. Seejärel said lavaõiguse Puka-Sangaste-Tõlliste-Õru-Tarvastu laulukoorid (ühendkoorid) ning lõpuks liitus ka segakoor Vanemuine. Võimsalt kõlasid T. Mägi „Ilus oled isamaa“ ja M. Härma „Tuljak,“ juhatas Margit Aigro, klaveril Valli Ilvik.

Kontserdi jooksul kõneldi ka Raimond Valgrest ning lauldi tema laule. 07. oktoobril täitus maestro sünnist 105 aastat. Seejärel oli käes õnnitluste aeg.

Lõpetuseks oli Puka rahvamaja poolt kaetud pidulaud kõikidele esinejatele (ja neid oli palju ligi 200 inimest). Oli võimalus noorte diskorite koostatud tantsumuusikaprogrammi saatel jalga keerutada ja muidugi sai omavahel suhelda ja plaane seada.

Eesti-Armeenia projekt jätkub kevadel. Kõneaineks on siis Eesti eepos „Kalevipoeg“ ja Armeenia eepos „Sassuuni Taavet“. Aprilliks said said Eesti kollektiivid kutse osaleda Valka Kultuurimajas toimuvale Läti 100. sünnipäevale pühendatud kontserdile.

20 oktoobril 2019 tähistab Tarvastu laulukoor Mustlas oma 15. sünnipäeva ja vanemuislasi oodatakse oma kooride ja ansamblitega esinema. Seega – muusika ühendab meid kõiki, kuigi keeled on kõigil erinevad.

Koostaja: Egne Raamat (rahvusvahelise projekti juht) ja Valli Ilvik projekti kunstiline juht