29. märts 2024

Pressiteade

Eestlased üle maailma kohtusid Balti keti aastapäeval Riias

Maailma eri paigus tegutsevate eesti kultuuriseltside esindajad arutasid Riias toimunud suvekoolis, mida teha eestluse ja seltside järjepidevuse hoidmiseks. Ühe konkreetse sammuna võtab iga seltsi esindaja järgmisse suvekooli kaasa mõne noore.

Eesti Kultuuriseltside Ühenduse suvekoolis oli osalejaid Kransnojarskist Prahani – kokku ligi poolsada inimest. Üheskoos ollakse arvamusel, et eestluse hoidmine on tähtis ja selle edasikandmine noortele on vajalik. Lisaks kultuuriseltsidele olid kahepäevasel üritusel kohal rahvastikuminister Riina Solman ning esindajad Eesti Instituudist ja Integratsiooni Sihtasutusest.

Eesti Instituut kutsub õppima või õpetama maailma kauneimat keelt ja eesmärk on saada kokku kolm miljonit eesti keele õppijatKõik seltsid lubasid kaasa aidata esimese üleilmse eesti keele nädala õnnestumisele,  mis toimub 23.-29. septembril.

Septembris tähistatakse veel üht eestlaste jaoks olulist tähtpäeva – tänavu möödub 75 aastat massilisest eestlaste põgenemisest Läände naasva nõukogude terrori eest. II maailmasõja tulemusel põgenes läände 75 000 – 80 000 eestlast.

Eesti Kultuuriseltside Ühenduse juhatuse liige, Tšehhi-Eesti klubi vedaja Iivi Zajedova rääkis, et üle ilma on Eesti kogukondades ja kogudustes suurpõgenemist alati tähistatud leinatähe all. “Uus on nüüd see, et suurpõgenemist meenutatakse alates möödunud sügisest ka Eestis ja sel aastal lisaks Tallinna Jaani kirikule ka Vabaduse Väljakul ja Vabamus. Käesoleval sügisel 19. septembril kell 18 saadab seda kurba tähtpäeva esmakordselt kellahelin üle terve Eesti tänu EELK peapiiskop Urmas Viilma üleskutsele.”

Zajedova sõnul on meie kogukondade ühendamiseks vaja kuulutada üks septembrikuu päevadest riiklikuks tähtpäevaks 1944. aasta suurpõgenemise mälestuseks.”

Suvekoolis tuli juttu ka välismaalt Eestisse tagasipöördujatele mõeldud uutest teenustest, mida pakub Integratsiooni Sihtasutus. Viimastel aastatel on tagasipöörduvate rahvuskaaslaste arv hakanud ületama Eestist lahkujate arvu.

Üleilmse eesti kogukonna Eesti ellu kaasamist tähtsustas ka rahvastikuminister Riina Solman, kes tutvustas suvekoolis Globaalse Eesti programmi. Selle väljatöötamiseks moodustas Vabariigi valitsus juunis ülemaailmse eestluse koostöökomisjoni, mille eesmärk on tagada parem koostöö eri ministeeriumide ja eestluse edendamisega tegelevate üleilmsete eesti organisatsioonide vahel.

“Iga eestlane on oluline, olenemata tema elukohast,” kinnitas minister, kutsudes eesti kultuuriseltse üles tegema ettepanekuid Globaalse Eesti programmi.

“Meie ise olemegi globaalne Eesti ja kujundame selle nägu,” kinnitas Eesti Kultuuriseltside Ühenduse tegevjuht Liina Miks.

Eesti kultuuriseltside suvekool toimus Riia Eesti majas 23. ja 24. augustil. Et suvekool sattus Balti keti 30. aastapäevale, osaleti selle tähistamisel Riia Vabadussamba juures, kus kõlas ka Eesti hümn ja “Ärgake Batimaad” moodne räpiversioon.

 

Liina Miks, EKSÜ tegevjuht: info@kultuuriseltsid.ee, tel: 511 2735


Suvekooli galerii, seltside tutvustused, koolituse ja ettekannete materjalid avaldame varsti meie kodulehel!

1 thought on “Pressiteade

Comments are closed.