29. märts 2024

EKSÜ tähistas 75. suurpõgenemise aastapäeva

Eesti Kultuuriseltside Ühendus koostöös Ülemaailmse Eesti Kesknõukoguga korraldas 75. suurpõgenemise aastapäeva raames üritusteõhtu okupatsioonide ja vabaduse muuseumis Vabamu, mis oli osa 18.-22. septembri ürituste programmist Tallinnas, Tartus, Haapsalus, Keilas, Põlvas ja Saaremaal. Ürituste raames avati näitusi, toimusid kontserdid, mälestusteenistused, etendus ja vestlusõhtu.

Reedel, 20. septembril meenutati 75. suurpõgenemise aastapäeva  okupatsioonide ja vabaduse muuseumis Vabamu. Õhtu algas etendusega “Sügis 1944” Põlva linna harrastusteatri esituses. Näidendi  autor on  Merle Karusoo, lavastas Sirje Vill.  Etendus vaatab tõsilugude kaudu tagasi ajale, kui kümnete tuhandete eestlastel ees seisis valik – minna või jääda. Kõlavad Põlva elanike Aino Villa, Eha Kivi ja tallinnlase Loreida Ilisjani põgenemislood. Teises vaatuses vaadatakse tagasi traagilisele „Moero“ hukule. Etenduse juhatas sisse Sirje Vill. Vabamu saal oli rahvast täis ja osad seisid püstigi. Etendus võeti vastu suure aplausiga. Läbi näidendi suudeti tõetruult äratada ellu mineviku mälestuskillud ja panna mõtlema 75 aasta tagusele sündmusele kui hetkes toimuvale.

Etendusele  järgnesid  huvitav vestlusõhtu „Minna ei taha, kuid jääda ei saa“. Publiku ees istusid Ülle Ederma (USA), Maie Barrow (Austraalia), ajakirjanik Enn Hallik ja modereeris kirjanik Imbi Paju. Meenutati suurpõgenemisega seotud sündmusi.

Ürituste peakorraldaja Iivi Zajedova (EKSÜ juhatuse liige) selgitab ürituse tähtsusest: „Meie kogukondade ühendamiseks on vaja kuulutada 1944. aasta suurpõgenemise aastapäeva tähistamiseks eesti rahvuskalendris üks septembrikuu päevadest suurpõgenemise päevaks – meenutamaks igal aastal kodumaalt põgenemisel hukkunuid, aga ka ellujäänuid, kes panustasid oma elu võõrsil elades eestluse hoidmisele ja Eesti Vabariigi taastamisele. Oleme üks rahvas, kelle ühendusmaa on Eesti.”

Õhtu lõpetas ÜEKNi raamatu „Eestlased laias maailmas“ esitlus Ülle Ederma poolt. Seejärel oli külalistel võimalus omavahel jutustada ja mõtteid vahetada. EKSÜ korraldatud üritust toetas Eesti Kultuurkapital, Tallinna Linnavalitsus, ÜEKN, Eesti Ühistegevuse Liit ja erafirma TM Sennett and Co.

Eesti Kultuuriseltside Ühendusel oli hea meel koostööd teha Ülemaailmse Eesti Kesknõukoguga ajalooliselt tähtsa sündmustesarja raames “Minna ei taha, kuid jääda ei saa”.

Suurpõgenemise meenutamiseks on loodud lehekülg www.facebook.com/suurpogenemine1944.


Täpsemalt on võimalik sündmusest lugeda siit: Suurp75

Evelin Sennett
Projekti koordinaator, EKSÜ juhatuse liige
evelin@kultuuriseltsid.ee

Link sündmuse galeriile: https://drive.google.com/drive/folders/16g3REfW2UQAqfEQRPisriTHreFMMjkai

1 thought on “EKSÜ tähistas 75. suurpõgenemise aastapäeva

Comments are closed.