28. märts 2024

Põnev jõuluõhtu ehk tubateater Jakob Hurda auks

See oli läinud detsembrikuu 13. päeval, kui Jakob Hurda Seltsi rahvas seltsi ruumidesse kogunes, et jõule tähistada. Õhtu algas tavapärase maitsva jõulusöögiga. Edasi polnud aga midagi traditsioonilist,  sest seltsi juhatuse liige Eela Jää oli kokku seadnud suurepärase tubateatrietenduse “Jakapi jõulud”. Jakap oli seltsi nimikangelane Jakob Hurt ise, sedakorda harrastusnäitleja ja seltsi liikme Ilmar Tageli väga vahvas kehastuses, ja nii sai pandud ka vääriline punkt Jakob Hurda 180. sünniaastapäeva tähistamisele.

Vägeva habemega Jakob võttis humoorikalt läbi kõik oma eluetapid alates Himmastes veedetud varasest lapsepõlvest ja õpingutest. Kui ta meenutas, kuidas Mammaste kihelkonnakoolis õppides Põlva kirikukõrtsist vesikringleid ostis, pakkus Eela koos abilistega kõigile kringleid. (Kõrtsi varemetele kerkis 1910 seltsimaja ehk just seesama maja, kus seltsi ruumid praegu.)

Palju tähelepanu pööras Jakap ka oma perele. Huvitav oli kuulda, et ühe oma lapse – Rudolfi – on ta ise laulatanud. Harrastusnäitleja Urve Järg luges ette abikaasa Jenny südamlikke kirju oma abikaasale.

Märkimisväärsed olid ka muusikalised vahepalad. Hanna Anett Peiel (tšello) ja Gregor Kulla (oboe) mängisid Ludwig van Beethoveni loomingut. Teine tubli noorteduett, Laura-Liis Kütt ja Jan-Mattias Kottise, laulis Maian Kärmase laulu “Tulitilgad”. Võimas meestelaul kõlas just selleks õhtuks kokku tulnud seltsi meesperet koondavalt meesansamblilt JAKOB-i 7 Sõpra. Aleksander Kunileiu ja Lydia Koidula “Sind surmani” kõlas nii hingestatult, et tuli kordamisele. Mehi juhendas ja dirigeeris Ester Liblik.

Muidugi toetas õhtut ruumikujundus, millest ei puudunud Jakob Hurda suur sugupuu, mille kujundasid Eela Jää ja kunstnik Anneli Kaasik. Teatrietenduse juurde kuulub kavaleht ja erandiks polnud ka “Jakapi jõulude” kenasti kujundatud kava. Kuna eelmine aasta oli üldlaulupidude juubeliaasta, oli kosutav kuulda Jakob Hurda kõnet esimesel üldlaulupeol 1869 harrastusnäitleja Janno Rüütle ettekantuna.

Suur tänu Eela Jääle ja tema abilistele Asta ja Ilmar Tagelile, Ene Lellepile, Urve Järgile ja Heido Mägile! Nende töö tõi osalejatele kordumatu elamuse.

 

Tegusat aastat kõigile!
Jakob Hurda nim Põlva Rahvahariduse Selts

 

Kaanefotol: Jakob Hurt (Ilmar Tagel) oma elust vestmas

 

1 thought on “Põnev jõuluõhtu ehk tubateater Jakob Hurda auks

Comments are closed.