29. märts 2024

Eduard Vilde 155

11. märtsil 2020 tähistasid Narva-Jõesuu Eestlaste Selts Kalju ja Narva-Jõesuu Linnaraamatukogu koos emakeelepäeva ja Eduard Vilde 155. sünniaastapäeva. Alustuseks pandi lilled ja süüdati küünlad Vilde mälestuskivi juures. Järgnes koosviibimine ja ettekanded raamatukogus, kus oli väljapanek kirjaniku teostest ja kaetud kohvilaud.

Eduard Vilde oli eesti kirjanik ja Eesti diplomaat, kriitilise realismi algataja ning silmapaistev esindaja eesti kirjanduses. Kirjanduslikku tegevust alustas ta juba 17-aastaselt ja oli äärmiselt viljakas, kirjutades jutustusi, naljajutte, näidendeid ja romaane. Narva-Jõesuus viibis ta korduvalt ning tema auks on siin tema nimeline tänav ja paigaldatud mälestuskivi.

Vilde elulugu tutvustas väga huvitavalt Kai Kiiver, Sillamäe Eesti Kooli õpetaja. Ülevaate Vilde kolmest loominguperioodist ja peamistest teostest tegi Aime Zahharov Narva-Jõesuu raamatukogust. Vilde viibimistest Narva-Jõesuus ja tema Hungerburgi kuurorditeemalisest humoorikast jutustusest „Uus toaneitsi“ rääkis seltsi Kalju esindaja Tiiu Toom.

Koosviibijate vestlusringis Vilde loomingust tunnustati kirjaniku kiiret kirjutamisoskust, ajalooliste romaanide olustikukirjeldusi ja naljajuttude huumorit. Narva-Jõesuu koolidirektor Joel Guljavin kui eesti filoloog täiendas ettekandeid omapoolsete märkustega. „Prohvet Maltsveti“ eesti väljarändajate teema seostus Inge Muškina ema perekonnaga. Edda Eek vanaema oli aga Eduard Vildega Narva-Jõesuus kohtunud ning juttu vestnud. Arutlesime ka eesti keele arengu üle Vilde eluajal ja tänapäeval.

Ürituse jõudsime korraldada enne Eestis eriolukorra väljakuulutamist. Seoses nüüd koroonaviiruse tõttu kodusistumistele võetakse ehk Vilde teosed uuesti kätte. Seltsil Kalju ja raamatukogul on aga edaspidigi kavas tutvustada Narva-Jõesuus nimeliste tänavate ja mälestuskividega austatud tegelasi.

Tiiu Toom
Narva-Jõesuu