28. märts 2024

Märtsikuu algas lootusrikkalt

Tšehhi-toit

Nagu veebruarikuu, algas ka märtsikuu lootusrikkalt paljude sündmuste ja kokkusaamiste ootel. Kuid käesoleva aaste kevadkuu teine pool tõi kaasa hoopis erakordse koroonaviiruse kiire leviku kogu maailmas. Nii pidigi Tšehhi Eesti Klubi märtsikuusse planeeritud Eesti Toa ära jätma. Tšehhi valitsus pikendas liikumisvabaduse keeldu ja karantiini kuni aprilli lõpuni.

Klubi liikmetel õnnestus veel enne liikumispiiranguid osa võtta kahest sündmusest. Üheks oli kohtumine Eesti menuka kirjaniku Katrin Pautsiga Praha Linnaraamatukogus veebruari lõpul, kes ta tutvustas  oma loomingut ja elamusi Prahas, millega saab lugeja tutvuda Katrini raamatu „Minu salajane elu“ teises osas. Katrin avastas enda jaoks Praha juba 2019. aastal, mil põgusal kohtumisel tutvustasin talle Läänemere Liidu ja Tšehhi-Eesti Klubi tegevusega seotud kohti, eelkõige loomulikult seoses bohemisti ja estofiili Vladimir Macuraga.

Teiseks toredaks sündmuseks Prahas sai kohtumine segakoor Rõõmusõõmuga, mille asutasid Tartus 10. oktoobril 2014 endise Tartu koori HaleBopp Singers lauljad. Kohe saabumise päeval kohtusime ühes Praha kõrtsis, kus lauljad said maitsta tšehhi toitu (vt pilti Iiviga kõrtsis).  Koor tuli väikesele kontserttuurile Prahasse ja Marienbadi. Esimene võimalus oli koori kuulata 5. märtsi õhtul Praha kesklinna Martini kirikus, seejärel 6. märtsil Marienbadi Kolonaadi-nimelises kontsertpaigas ja 7. märtsil St. Nicholase kirikus. Repertuaar on kooril eriilmeline – dirigentide Liisa Rahusoo ja Henri Kääriku autoriloomingust rahva- ja eurolauludeni. Kuulajatel tulid lausa pisarad silma, nii mõjusalt ja imeliselt kõlas mitmehäälne Rõõmusõõmu segakoori laul.

Nagu igal aastal, alates esimesest märtsiküüditamise ohvrite mälestuse märkimisest Praha Karli Ülikoolis, toimus tänavu 28. märtsil Johannese kabelis eesti missa. Teenisid Virve Eigo ja Milan Horak. Kuna praegune olukord ja karantiinimeetmed ei luba kogunemisi, siis toimus missa ilma avalikkuse osavõtuta. Kõik, kes tahtsid mälestusmissaga liituda, võtsid sellest osa Vaimus.

Täname  peaminister Jüri Ratast pöördumast eestimaalaste poole välismaal ning soovime omaltpoolt jõudu salakavala viiruse seljatamisel Eestimaal.

Iivi Zajedova
Tšehhi-Eesti klubi esimees

Kaanefotol: Anneli andmas üle enda küpsetatud musta leiba

Segakoori esinemisest väike klipp. Saab vaadata siit:

1 thought on “Märtsikuu algas lootusrikkalt

Comments are closed.