29. märts 2024

Šveitsi eestlanna Loovustund loob #püsikodus lastele üleilmse videosilla

PRESSITEADE, MTÜ AD Productions, 4.04.2020

Nädalaid kestnud eriolukord koos uut laadi õppe-ja huvitegevusega ning ilma sõpradeta ja harjumuspäraste käikudeta on midagi, millega on raske harjuda täiskasvanutel, rääkimata siis lastest.

Lapsed ja noored tunnevad omaealistega suhtlemisest puudust. Nemadki vajavad “viirusevaba” aega, aega, kus nende mõte on hõivatud millegi positiivsega. Vajavad liikumist, loovust ning väärivad võimalust luua uusi sõprussuhteid.

Tänane #püsikodus olukord “kodu-töö-kool-piiratud-ruutmeetritel-24/7” on ühine väljakutse igale täiskasvanule olenemata maailmaajaost. Igaüks tuleb olukorraga toime nii nagu oskab.Vanemate närvide sütikunöörid muutuvad järjest lühemaks ja laste protest või tujutus tõsisemaks.

Anu Tähemaa interaktiivne Loovustund lahendab nii laste kui ka täiskasvanute probleemi. Loovustund 7-14 aastastele eesti ja inglise keelt kõnelevatele lastele pakub aktiivset suhtlemisvormi, mis ühendab mängulise loovliikumise, muusika, suhtlemise ja grupitöödega lapsi erinevatest koolidest, linnadest või lausa riikidest.

Elu mängis loovusõpetaja Anu Tähemaa kaardid ootamatult nii, et lendude lõpetamine ja piiride sulgemine tingis karantiini Zürichis, teadmata ajani.

Meenus ütelus: “Kui elu annab sulle sidruni, ja kõik hapu tundub, siis tee sellest sidrunist limonaadi”.

Kui koju ei saa ja tunde ei toimu, ehk leidub mingi kolmas võimalus kuidas tegevustega alustada? Mõtet toitsid Tallinna Rahumäe Põhikooli Loovusringi lapsed, kes uurisid, kas Loovusringi nüüd enam iialgi ei toimu.

“Arvasin, et nii lootusetu asi küll olla ei saa, kuna internetiühendus on ju olemas ning paljud õpetajad hakkasid edukalt tunde looma veebi vahendusel.” Sündinud idee viis Tähemaa ellu lõppeva nädala alguses.

Veebipõhise Loovustunni esimesed kohtumised kujunesid väga meeleolukaks. “Siis tekkiski koos assistent Evaga mõte, et kui õige kasutaks interneti võimalusi ja kutsuks samasse tundi teisi lapsi maailmast juurde,” selgitas Tähemaa.

Loovustundide käigus avastavad Tähemaa sõnul nii nemad ise kui ka lapsed üheskoos, kuidas siduda tegevused nagu lihtne liikumine, rütmika, muusika, näitekunst, joonistamine või jutuvestmise online keskkonnas. “Osa tegevusi toimub paari- või grupi kaupa. Iga laps saab aktiivselt osaleda olles oma kodus, aga samal ajal teistega koos. Just nii nagu praegusel keerulisel ajal kõige õigem on,” täpsustas ta.

Loovustundidega on oodatud ühinema kõik lapsed vanuses 7-14. Esimeses avalikus tunnis osalesid lisaks Eestis elavatele lastele lapsed Portugalist, Šveitsist, Soomest ja Šotimaalt.

Tähemaa sõnul on Loovustund suurepärane võimalus nii väliseesti lastele, aga ka eesti lastele Eestimaal luua uusi tutvusi, arendades koos kujutlusvõimet, jagades rõõmu ning parandades suhtlemisoskusi.

Tund toimub kahes vanusegrupis. Neljapäeviti kohtuvad eesti lapsed ja teisipäeviti inglise keelt kõnelevad lapsed. 

Laste tagasiside Loovustunnile ja rohkem infot kodulehel: http://anutahemaa.com/events/creativity-loovustund

Anu Tähemaa online Loovustund eesti keeles
https://www.facebook.com/events/246611739832158/

Online Creativity Class with Anu Tähemaa inglise keeles
https://www.facebook.com/events/150998069572802/?active_tab=about

Pilte:https://drive.google.com/file/d/10nrO_86mdVOZ-gET0kKo_BDaoyTs6222/view?usp=sharing

Korraldaja: MTÜ AD Productions / Anu Tähemaa
Kontakt: anu@adproductions.ee
+3725058618 / WhatsApp