29. märts 2024

Seltsielust Lätis koroona ajal

Alates märtsikuust 2020 on muutunud seltsiliikumine  omapäraseks. Koroona viiruse tõttu püsitakse kodudes,  ära on jäetud seltsides toimuvad korrapärased tegevused ja toimetamine on kolinud peamiselt internetti. Samas püüavad seltsiinimesed kasutada mitmeid muid võimalusi ja  päris praktilised asjad tahavad korraldamist ka niisugusel erilisel ajal.

Seltsiliikmete  oma vaheline suhtlemine pole jäänud päris unarusse, vaid ikka uuritakse kuidas läheb! Nii huvitusin ka mina, kuidas Läti- Eesti Seltsi inimestel läheb. Oli ju Läti Eesti Selts (LES) esimeseks väliseesti seltsiks, kes külastas Tšehhi- Eesti Klubi, mille eesotsas oli tookord LES ja 2004 a. ESTO esinaine Pärja Svarpstianaga. Pole kahtlust, et ka praeguse Läti Eesti Seltsi esimehe Toomas Kaldaga on püsima jäänud head sidemed. Kohtutud on ju iga aastastel EKSÜ suveseminaride/kooli arutlustel Eestis. Viimane, 2019 a. augustikuu oma on eriti eredalt meeldejääv sündmus, mil Riias asuv LES korraldas koostöös EKSÜ-ga oma majas suvise kokkutuleku. See oli ühtlasi ka esimene EKSÜ suvekool väljaspool Eestit.

Kuigi märtsikuust pole seltsitegevust kui sellist eriti ei toimunud on LES majaga pidevalt tegemist. Kaks nädalat tagasi murti sisse. Sellele järgnes 2.mail elektrikatkestus, kuna alajaam on vananenud (üle 50 a vana NL aparatuuriga), mis hakkab üles ütlema ja selle lahendamine on paras peamurdmine.

Läti Eesti Selts, nagu kindlasti ka teised seltsid, tegutsevad suurelt osalt edasi kaugjuhtimise teel, milleks on ka korrapärased Riia raadio vähemusrahvaste raadiosaadetes (LR4 aken) osalemised. Viimased korrad  toimusid isegi  mobiiltelefoni teel. Seekord toimusid intervjuud saadiku, konsuli ja Riia eesti kooli õpetajaga, kõik ikka kaugtöö teemal. Kel tekib huvi, on saade järelkuulatav: läks eetrisse 06.05. kell 20.05 (eesti keeles, lätikeelse lühikokkuvõttega). Lõigu algus on lätikeelne ilmateade ja siis tuleb eesti keelne lugu.

Iivi Zajedova
ČEK-TEK esimees
EKSÜ juhatuse liige

Iivi Zajedova ning Pärja Svarpstina Riia suvekoolis 2019