28. märts 2024

Kogukonna tulevikku uskudes

Narva-Jõesuu Eestlaste Selts Kalju ja EELK Narva-Jõesuu Niguliste kogudus sõlmisid veebruaris 2020 koostöölepingu, mille järgi kogudus annab seltsile oma hoone teise korruse ruumid päevakeskuse loomiseks ja päevakeskuse tegevuste korraldamiseks.

Praegu koondab kogudus enda ümber kohaliku kesk- ja vanemaealist peamiselt eestikeelseid elanikke  ning pakub neile lisaks hingehoiule ka omakeelset suhtlust kirikukohvikus ja käelist tegevust seltsi avatud käsitöötoas. Laste jaoks käib koos pühapäevakool. Remonditud ruumides saab koos käia seltsi Kalju ansambel, korraldada suhtlusringe ja õpitubasid, võtta vastu koguduse külalisi, Teeliste Kiriku ja kultuuriseltside ekskursioone.

Kirikute Öö

5. juunil 2020 otsustati avada kogukonnale koguduse maja uksed ja tähistada esmakordselt Kirikute Ööd, võttes tarvitusele koroonaviiruse vastu nõutavad vahendid. Koguduse ja seltsi liikmed olid tublisti vaeva näinud ruumide korrastamise ja ehtimisega. Trepikotta riputati väike näitus hoone ajaloolistest fotodest, majas tegutsenud kooliseltsist ja koolijuhatajast Herman Kalmost ning fotodest enne remonti. Kell 20 alustas õpetaja Ralf Alasoo Kirikute Ööd sissejuhatava sõnavõtuga. Järgnevalt tutvustusime kokkutulnutele hoone ajalugu, tehtud remonte, näitasime vastremonditud ruume ja rääkisime tulevikuplaanidest.

Esimese korruse fuajees ootas kõiki kaetud kohvilaud. Õues mängis Albert Eher trompetil vaimulikke viise. Sees ei saanud mitte vaiki olla Kalju seltsi naisansambli lauljad, kes esitasid kaks laulu. Külla oli tulnud Narva-Jõesuu kodu-uurija Virve Orava tütar Marika Raudsoo, kes rääkis oma ema uurimustest, sh majas tegutsenud koolist. Kirikute öö lõpuks laulsime ühislaule.

Kindlalt oma maja ja kogukonna tulevikku uskudes,

 

Tiiu Toom, seltsi Kalju vanem
Liina Piirisalu, Niguliste koguduse juhatuse liige


Kogudusest ja hoonest

1906. aastal ehitatud kogudusemajas oli ühekorruseline palvemaja ja kahekorruseline koolihoone. Koidu tn 19 kogudusemaja tagastati omandireformi käigus Narva-Jõesuu Niguliste kogudusele 1993. aastal. Sellest ajast alates toimuvad kogudusele tagastatud majas regulaarselt jumalateenistused.  Kuigi Narva-Jõesuu luteriusu koguduse arvukust ei anna enam kuidagi võrrelda II maailmasõja eelsega, on kogudus jõudumööda oma maja eest hoolt kandnud ning projektide, annetuste ja vabatahtlike tööga kohaldanud kirikuks ning jumalateenistuse pidamiseks kunagise palvemaja osa, vahetatud katusekate, välisvooder, uksed-aknad, uuendatud majas elektrisüsteem ja veetorustik. Kalju seltsi liikmete taotlusel on erakond Isamaa toetanud 2020.a. riigieelarvest  kogudusemaja teise korruse ruumide renoveerimist 10 000 euroga. Saades lisaks linnavalitsuselt 1000 eurot, remontisime vastavalt maja rekonstrueerimisprojektile kaks tuba, WC ja osaliselt koridorid. Ootame vastust Kohaliku Omaalgatuse Programmist, et teha korda kööginurgaga puhketuba.

Kõik see abi, mille eest me väga tänulikud oleme, on siiski nagu piisake vett kuumale pliidile – seda on vähe. Väsinud ja 114 aastat vanale majale uue hingamise andmiseks on vaja väga palju armastust, jõudu ja raha, et seda veel teist sada aastat kasutada saaks.

Siinkohal on paslik ära märkida, et kogudus on tänulik ja võtab rõõmuga vastu igasuguse heast südamest tuleva abi. Koguduse arvelduskonto Swedpangas on EE762200001120255608, märgusõna Remondiks.

Kaanefotol: Kalju ansambli liikmed