28. märts 2024

Ajaloo nurgake – eestlased Omski oblastis.

Eestlastel Omski oblastis, Siberis, on pikk ajalugu. Esimesed sisserändajad Baltikumist, kelle hulgas oli ka eestlasi, tulid  Omski oblastisse 1804. aastal. Seega on eestlaste lugu Omskis juba 200 aastat pikk.

Viimane eestlaste ümberasumine toimus 1949. aastal märtsiküüditamise ajal. Alates 1950ndatest on kestnud kaks protsessi:  eestlaste tagasiasumine kodumaale ja nende assimileerimine Omski oblastis.

2002. ja 2010. aasta rahvaloenduste põhjal oli Omski oblast Venemaal eestlaste arvult teisel kohal. Eesti külad Omski oblastis (külad, kus elab palju eestlasi) on Lilliküla, Rõžkovo, Mihhailovka, Orlovka, Vana-Viru, Uus-Viru, Ivanovka, Kovaljovo, Semjonovka, Tsvetnopolje ja Zolotaja Niva.

Hiljaaegu on kadunud Estonka, Jurjevka ja Finnõ. Estonkast kolisid inimesed Lillikülasse, Novoujkasse, Sedelnikovosse, Tara ja Omski linna. Jurjevkast kolisid inimesed Jegorovkasse ja Tarasse.

Omski oblasti lähedal asuvad eesti külad Uusküla, Rosental, Antsensk, Orava ja Nikolajevka. Tara linnas tegutseb eesti ansambel Rõõmus. Ansambel Sibirjatški Orlovka külast laulab ka eesti laule. Tsvetnopoljes on nime poolest veel olemas eesti ansambel Säde, kuid ansambli liikmed enam ei laula, kuna on väga vanad.

Tänapäeva Omski eestlaste tegevusest:

https://kultuuriseltsid.ee/eesti-keel/2020/omski-eest..
https://kultuuriseltsid.ee/videod/2020/omskis-kasvab-..

Kõik need üritused tehakse osalejate entusiasmil, ilma rahata.

Ülevaate pani kokku
Ivan Ubaleht,
Omsk

Kaanefotol: Jaanipäevalised Rõzkovo külas 2019.a.