28. märts 2024

Vanemuise Seltsi koori kultuurisuvi

Kuigi sellel aastal on mitmed planeeritud üritused kas ära jäänud või nende läbi viimist muudetud, ei jäänud siiski kõik kultuurisündmused pidamata ning kultuuritegelased mälestamata.

Juulis kõlas Roiul Eesti ja Läti ühiskontsert. Osalesid Vanmeuise Seltsi ansambel WanSel ja Jēkabpilsi ansambel. Esineti omaette, kuid leiti ka ühiseid laule, mis kõlasid samaaegselt läti ja eesti keeles. Kontserti soosis kaunis suveõhtu. Täname Heldur Petersoni korralduse eest!

Juulis mälestasime Tartu Pauluse kalmistul meie hulgast lahkunud kultuuritegelasi. Küünlad jäid põlema Ruti Kamla, Evi Silma, Arnold Ratasseppa, Uno Arro ja Eduard Oja kalmule. Lilled annetas Lõuna-Eesti Armeenia Ühingu esinaine. Suur tänu! 2021. aasta  jaanuariks valmistame ette ühist ettevõtmist Tartus, kus teeme kummarduse Georg Otsale ja armeenlasest muusikule Arno Babadžanjanile.

Rändasime veel Eduard Tubina radadel marsruudil Tartu – Kallaste – Kokora . 18. juunil täitus 115 aastat legendaarse muusiku sünnist, kelle sünnikoht on Torila külas. Aastatel 1930–1944 töötas Eduard Tubin Vanemuise teatris dirigendina, 1931–1935 juhatas Vanemuise muusikaosakonna segakoori (praegu segakoor Vanemuine). Alatskivi kalmistule on maetud tema isa Joosep ja vend Johannes. Süütasime küünlad sümboolselt ka Eduard Tubinale.

Jätkasime projekti „Pühendus“, süüdates küünlad 175aastase koolipapa Hugo Treffneri haual Uue-Jaani kalmistul (sünniaastapäev on 17. juulil). Seejärel toimus kõnekoosolek Treffneri monumendi juures.

Augustis alustasime Vanemuise koori 155. hooaega kooriprooviga. Tegime aasta plaani. Huvitavad olid Valli Ilviku ettekanded Urmas Sisaskist (60. sünnipäev) ja Veljo Tormisest (90. sünniaastapäev). Kutsusime lauljaid üles osalema Tormise päeval Tartus 7. augustil, kuulama tema muusikat ja kaasa laulma regilaule Celia Roose eestvedamisel Tartu lauluväljakul.

Kalle Loona ja Valli Ilvik pidasid Pepleri tänava saalis huvitavad ettekanded legendaarsetest dirigentidest  ja laulupidude üldjuhtidest Juhan Simmist  ja Ants Söödist, kellel oli  vastavalt 135. ja 85. sünniaastapäev.

12. augustil mälestati  Juhan Simmi  Raadi kalmistul.

14. augustil oli mälestuspäev Elva  lauluväljakul ja Ants Söödi mälestusmärgi juures. Samas asub legendaarsetele Elva muusikutele Maimu Sirelile ja Kalju Kennerile pühendatud mälestuspink.

Samal päeval süüdati küünlad näitleja, Elva esimese aukodaniku Leopold Hanseni nekropolis. Liikusime Vaikne 10 maja juurest Hanseni alleele järve ääres. Puud kasvavad järve ääres jõudsasti, kuid krunt on müüdud, näitleja elumaja lammutatud ja selle asemel on valminud uus  hoone. Varem asus siin Leopold Hanseni majamuuseum, nüüd ei viita sellele enam miski. Vanemuislaste soov oli,  et Hanseni  oma kätega ehitatud majas saaksid puhata teenekad vanemuislased. See ilus soov kahjuks ei täitunud.  Nõnda on jällegi  hävitatud  üks kultuuriväärtus, lõhutud sealne atmosfäär ja koduta jäänud Eesti Straussi Ühing.

Valli Ilvik
Egne Raamat

Kaanefotol Vanemuise Seltsi koori liikmed Janis Cimze mälestusmärgi juures Raunas