28. märts 2024

Kodukohvikute päev Muuga seltsiga

22. augustil toimus Lääne-Virumaal Vinni vallas II kodukohvikute päev. Sel aastal võttis kohvikute päevast osa ka Muuga Maanaisteselts EHA ja suisa kahe kohvikuga – kohvikud olid avatud seltsi ruumides nii Muugas kui Paasvere külamajas.

Muugas algas päev juba varakult- 7.30 laudade ning Elsa poolt valmistatud lillekimpude paigutamisega. Tartu maantee äärde paigutasime Heili valmistatud kohviku reklaamsildi.

Kohviku müügiletile sätiti kahte sorti lihapirukaid, sefiirikoogid,kohupiimakook, kohupiimakorbid, moosipirukad, kaneelisaiad,kreemisaiad Liinalt ning oasalat ja linnupiimakook Ilmalt. Päeval valmis teisel korrusel naisseltsi köögis ka Liina valmistatud pitsa.

Pakkusime ka magusaid marineeritud kurke Karolilt ja Heililt, värske kohv kohvimasinast valmis külastajate silme all. Pakkusime müügiks ka Merikese valmistatud koduleiba.

Kell 10 avati kohvik külastajatele – esimene külastaja Erika sai üllatuskingituse „ Toit loodusest”. Makilt tuleva rahvaliku muusika saatel said külastajad nautida nii toitu kui väljapanekut Muuga piirkonna kohta välja antud raamatutest. Külastajatel oli võimalus tutvuda maanaisteseltsi ruumidega (köök, käsitöötuba) ja raamatukoguga teisel korrusel. Müügil olid kohalike naiste valmistatud käsitööd ning võtsime vastu tellimusi  erinevatele toodetele.

Kohviku külastajaid oli lähedalt ja kaugelt, Karmen tegeles kohvikupassidesse templite löömisega.

Vahva üllatuse valmistas meile perekond Linde Viru-Jaagupist – külastajad said tunnikese nautida ema Riina ja tütar Katariina viiulimängu.

Paasvere külale oli Vinni valla kodukohvikute päeval osalemine esmakordne. Kokku osales 11 kodu.

Külalisele oli hubane külamaja ning tore välitelk, viimases võõrustas 3 kodu (Kivissaare, Tihase ja Pärnakünka). Seal oli meeleolu muusika, masinakohv ning ehte müük ja meisterdamine. Toas oli väljapanek käsitööst (vaibad, rahvusmustrilised vööd ning käepaelad ja nikerdatud kaardid). Söögipoolisest oli pakkumisel tõesti koorekiht, nagu kuulutuses suureliselt lubatud.

Kodudes kokati juba päev või isegi paar varem hõrgutisi, mis ei jätnud külmaks ei tõelisi magusa ega soolase gurmaane. Pakkumisel oli kooke, koduleibu, küpsiseid, pirukaid, vahvleid, muffineid, mõne päeva kurke, sooja kodust suppi ega puudunud ka kiluvõileivad. Tuleb tõdeda, see kodusoojus, mis sai lauale laotatud, leidis ka tee külaliste südamesse, sest otsa sai meil kõik!

Külalisi käis meil kuni paarsada ning väga palju oli ka neid, kes olid täiesti võõrad ja kelle teele me sattusime kogemata. Olles veidi kohkunud ürituse edust ja ehk pisut ka, sellest, kuidas perenaised üksteist toetades küla keskele kokku tulid, lubati taas kohtuda, kui mitte varem, siis 5. detsembril kui toimub maanaisteseltsi jõululaat– taas on võimalus osta kohalikku käsitööd ning külastada kohvikut. Siinkohal on paslik edastada ka tänusõnad kõigile, tänu kellele, selline üritus üldse korraldati.

Suur tänu!
Ilma Lausvee, Karoliine Zirnask – Lagle

 

Muuga-Paasvere seltsimaja

1 thought on “Kodukohvikute päev Muuga seltsiga

Comments are closed.