28. märts 2024

Laulud nüüd lähevad ehk meenutades Mihkel Lüdigit

155aastane Vanemuise Selts harib end ja sõpru, reisides seltsi eelkäijate maile. Seekordne reis sai teoks 26. septembril 2020.

9. mail 1880 sündis Reiu vallas Pärnumaal tuntud helilooja, organist, koorijuht ja muusikaelu korraldaja Mihkel Lüdig. Koroonakriisi tõttu lükkus tema 140. sünniaastapäeva tähistamine sügisele. Tõsi, meenutasime maestrot tänavu veebruaris Peterburis meie kultuuritegelastega seotud paiku külastades ja kontserdil Jaani kirikus (9. veebruaril).

Käesoleva reisi ajal pidas Valli Ilvik ettekande Mihkel Lüdigist, Vändra kalmistul süütasime küünlad ning kõlas “Koit” – niihästi kohalike kui ka üldlaulupidude avalaul (“Laulud nüüd lähevad…”), mis tavakohaselt kõlab enne laulupeotule süütamist.

Huvitav on märkida, et igale eestlasele unepealtki tuttav laul sündis mõne tunniga. Nimelt viibis Lüdig koos oma noore abikaasaga 12. augustil 1904 Viljandis. Koidu seltsi koorile oli tarvis lipulaulu. Kohe istus poeet Friedrich Kuhlbars (Villi-Andi) maha ja kirjutas “Koidu” sõnad, misjärel Lüdig need kõrvalruumis klaveri taga viisistas ja koorile kinkis. Laul õpiti ära suure entusiasmiga ja kõlas esmakordselt seltsi 35. sünnipäeval Viljandis.

Meie reisi esimene peatuskoht oligi Viljandis Koidu seltsimaja juures (Jakobsoni 18), kus laul valmis. Suur ja uhke hoone näib tänapäeval välja veidi kurvalt, rahalaeva ootavana.

Edasi kulges sõit Olustvere suunas. Krahv Ferseni pärand (uhke loss, renoveeritud kõrvalhooned, park liikidega) on heades kätes. 4. juunil 1892 külastas Viljandimaad suurvürst Vladimir Aleksandrovitš (sõjaväelane, Aleksander II kolmas poeg). Olustvere pargis oli suur pidu, kus esines koor, mille bassirühmas laulis tsaarihümni kaasa ka suurvürst.

26. septembril 2020 kell 12.30 oli aga meie muusikaline pooltund Olustvere mõisas. Esines segakoor Vanemuine, dirigent Valli Ilvik, solistid Janika Jakobson (alt) ja Anneli Raiend (sopran). Mõisatantse tantsis tantsurühm Hõbeking. Meie esinemist vaatasid Olustvere segakoori kauaaegne dirigent Aita Tampere ja koorivanem Elviira Grosberg. Olustvere koorile esitasime kutse tulla laulma meie 155. sünnipäeva kontserdile 20. detsembril Tartus. Loodame, et kohtume!

Vändras ja Kurgjas käisime Johann Voldemar Jannseni, Lydia Koidula ja Carl Robert Jakobsoni radadel. Oli ilus muljeterohke sügispäev.

Täname reisi eestvedajat Rainer Jänest ja bussifirmat Alber Reisid.

Valli Ilvik
Vanemuise Seltsi segakoori dirigent

Fotode autor reisil osalenud EKSÜ tegevjuht Liina Miks

1 thought on “Laulud nüüd lähevad ehk meenutades Mihkel Lüdigit

Comments are closed.