28. märts 2024

Vanemuise tegusast viinakuust

Vanemuise Seltsi koorid, ansamblid ja solistid planeerisid aasta tagasi seltsi 155. sünnipäeva tähistamiseks suurt kontserti Tartus. (Laulu- ja mänguselts Wanemuine asutati Tartus 1865.)

Kahjuks tegi koroona oma korrektiivid. Siiski ei jätnud me tähtpäeva ära. 1. oktoobril kogunesid huvilised Pepleri 27 saali. Veel enne algust jäädvustasime koorirahva maja treppidel (kaanefotol). Segakoor on oma proove läbi viinud Pepleri 27 majas alates 1998. aastast kuni käesoleva ajani ning loodab ka edaspidi olla truu majale, kus asus esimene muusikakool (koolijuht R. Griwing). Muusikapäeva ettekande „Sven Malm ja tema laulud“ pidas dirigent Valli Ilvik. Tõrvas tegutsenud muusikamees Sven Malm (1925-2012) on juhendanud pika aja jooksul muusikakollektiive, kirjutanud palju laule ja laulutekste. Valli Ilvik tutvustas tema laule ja trükitud kogumikku „Laulud on rõõm“. Osavõtjad õppisid ühiselt selgeks samanimelise laulu – mõnusa tekstiga kauni valsi. See on selline laul, mis ikka nii esitajale kui ka kuulajale rõõmu pakub.

Seejärel kõlas „What a wonderful world“, muusika George David Weiss, sõnad Bob Thile. Laulu on kuulsaks laulnud Louis Armstrong (1900-1971, hüüdnimega Daniel Satchmo).

10. oktoober – Jääaja Keskuses Tartu vallas viisime läbi osa projektist „Pühendumus“. Kavas olid ettekanded, kontsert ja peoõhtu. Muusikalist rõõmu tõid meesansambel WanSel (juhendaja Valli Ilvik) ja Äksi segakoor (juhendaja Ülle Sakarias). Ettekanded kunagisest koolijuhist Hugo Treffnerist (175) ja Leili Liblikust (70) tegid vastavalt Valli Ilvik ja Eneli Liblik.

25. oktoober – poetess Anna Haava 156. sünniaastapäev. Pidasime poetessi meeles luule lugemise ja küünalde süütamisega Tartus Raadi kalmistul.

25. oktoober – hommikupoolikul projekti „Ununenud jutud” üks osa (paljudest) Rõngus. Ajalugu on mõnikord palju rohkem elus kui tänapäev. See oleneb vaatenurgast või võimest olnut vahendada. Hariva projekti käigus sai kuulata lugusid ja vaadata unehõlma vajunud fotosid, mis tõendavad suurmeeste seotust Vanemuise Seltsi ja kooridega. Kõneldi Hugo Treffnerist (175), Georg Otsast (100), Eduard Laanperest (120), Juhan Simmist (135), Aleksander Lätest (160). A. Läte kalmule Rõngu kalmistul asetati pärg ja süüdati küünlad. Pärastlõunal jätkus päev Tsirguliina rahvamajas muusika, tantsu ja pidusöögiga valsikuningas Johann Straussi (1825-1899) 195. sünniaastapäeva puhul. Uhke tort, piknikulaud, hõrgutavad joogid… Esinemisrõõmu pakkusid Sangaste-Puka-Tõlliste laulukoor, Tarvastu laulukoor (Viljandimaa), Puka naisansambel ja meeskvartett. Hoogne oli Vanemuise Seltsi kava pühendusega Johann Straussile. Tegu oli kostümeeritud etendusega, lavastaja ja muusikajuht Valli Ilvik, prefektsed klaverisaated Anu Loonalt. Laval oli ka Johann Strauss ise Tarmo Õunapuu kehastuses. Ajaloolise mälu hoidmine on meie ühine ülesanne. Eesti Straussi Ühingu eesistuja Kalev Päid (1936-2001) soovis, et surematu Straussi muusika Eestis ikka kõlaks. Me täitsime tema soovi väärikalt.

Aitäh Eesti Kultuurkapitali Tartumaa ekspertgrupile ja Tartu Kultuurkapitalile toetuste eest!

Valli Ilvik
Vanemuise Seltsi segakoori dirigent