28. märts 2024

Karjalas mälestati hukatuid

30. oktoobril, stalinismi ohvrite mälestuspäeval, külastasid Karjala Eesti Seltsi Kolle liikmed koos rahvuspoliitika ministeeriumiga Sandarmokhi mälestusplatsi Medvezogorski lähedal. Süütasime küünlad hukatud eestlaste, poolakate ja tšehhide haudadel. Mälestuskivile on paigaldatud uus obelisk.

Sandarmokh on metsas asuv mälestusplats, massiliste hukkamiste ja matuste koht aastatel 1937–1938 stalinliku terrori ajal. See asub 19 kilomeetri kaugusel Medvežegorskist Povenetsi teel. Pärast avamist 1997. aastal kujundati Sandarmokh ümber mälestuskalmistuks. 2000. aastal omistati kalmistule  Venemaa kultuuripärandi staatus.

Sandarmokh on üks suuremaid ja kuulsamaid stalinlike repressioonide ohvrite matmispaiku . Kokku leiti sellest 236 hukkamisauku, milles NKVD timukad tapsid salaja ja matsid 6241 inimest. Praegu on tänu ajaloolaste uuringutele teada iga ohvri nimi. Siin tapeti Karjala Autonoomse Nõukogude Sotsialistliku Vabariigi eriasukaid ja elanikke, Valgemere-Balti laagri vange, aga ka Solovetski laagri kõige arvukam “esimene etapp”. Tänu viimasele asjaolule omandas Sandarmokh rahvusvahelise tähtsuse, kuna Solovetskis oli paljud kuulsaid inimesi: kultuuritegelased, teadlased, poliitiliste, rahvuslike ja usuliste liikumiste juhid.

Igal aastal korraldatakse Sandarmokhi platsil aktsioon enam kui 9,5 tuhande inimese mälestuseks, kes seal aastatel 1937-1938 maha lasti. Sinna tulevad nende  sugulased ja sõbrad, delegatsioonid Venemaa erinevatest  piirkondadest, Euroopa diplomaadid. See vangide massilise hukkamise ja matmise koht avastati 1997. aastal.

Meie avasime oma mälestuskivi 2007. aastal Eesti Välisministeeriumi toetusel.

Ilusat hingede aega!

Elena Rjabikova
Karjala