29. märts 2024

VÄE päev

Oled oodatud virtuaalselt tähistama VÄE ehk Välis-Eesti päeva, mille otseülekanne toimub Vabamust.

Sel aastal on ürituse fookuses rahvuskaaslaste kogukonnad videopildis. Üritust korraldab Siseministeeriumi kodanikuühiskonna- ja kohanemispoliitika osakond koostöös Vabamu ja Ülemaailmse Eesti Noortevõrgustikuga.

🎞 VÄE päeval on võimalus näha esimesi kaadreid filmikogust, mille täiendamise aktsioon on hetkel käimas. Kogume 8 mm filmilindile talletatud kaadreid Välis-Eesti kogukonna kokkusaamistest, sünnipäevadest, pulmadest või muudest tähtsatest sündmustest, mis ilmestaksid, kuidas hoiti okupatsiooni ajal Välis-Eesti ringkondades elus Eesti traditsioone ja kultuuri. Sellega seoses julgustame kõiki väliseestlasi otsima välja oma filmikogud, et jagada digiteeritud kujul oma 8 mm ja Super8 filmilindile jäädvustatud kaadreid! Valik kogutud kaadritest tuuakse ETV2 vaatajani saatesarjas „8 mm ELU“ ning talletatakse Vabamu kogudesse.
🔎 Loe lähemalt: www.vabamu.ee/kogud/valis-eesti-filmiparand

🎙 VÄE päeval toimuvad otselülitused Välis-Eesti kogukondadesse. Kui soovid üritusel osalejaid live’is tervitada, anna endast märku: keit.spiegel@siseministeerium.ee.

💡 VÄE päeva tähistamisest saad osa võtta ja panustada virtuaalselt. Palume sul oma osalus eelnevalt registreerida Vabamu kodulehel: www.vabamu.ee/mis-toimub/sundmused/vae-paev
Registreerides saad teha oma ettepaneku ka ühislaulu valiku osas.

– – – – – – – – – –
VÄE päeva kava
– – – – – – – – – –

18.00 Virtuaalne kogunemine, lülitused Välis-Eesti kogukondadesse, õhtujuht Martin Tulit

Tervitussõnad lausuvad rahvastikuminister, Vabamu tegevdirektor ja Ülemaailmse Eesti Noortevõrgustiku esindajad

18.20 Otselülitused kogukondadesse koos videomeenutustega

19.15 Kontsert: Duo Ruut ja ühislaulmine

19.45 Lõppsõnad

Valime ühislauluks välja loo, mida ürituse lõpus kõik koos üleilmselt laulda. Lugu, mida osalejad on pakkunud kõige enam, avalikustame koos sõnadega VÄE päeva toimumise nädalal!