28. märts 2024

Ajanihe

ERMi Sõprade Seltsi eestvõttel ja Eesti Kultuurkapitali toel liigub ERMi viiekeelne rändnäitus Ajanihe: udmurdi noorte palvused 1993/2017 alates kevadest Ida- Virumaal.

9.märtsist kuni 15. septembrini oli näitus avatud Tallinna Tehnikaülikooli Virumaa kolledžis, 16. septembrist kuni novembri lõpuni sai seda vaadata Jõhvi Kontserdimajas ning alates 1. detsembrist kuni järgmise aasta 31. jaanuarini on näituse võõrustajaks Sillamäe Kultuurikeskus.

Kel võimalik, astuge läbi!

Näitust pildistas Sillamäe Kultuurikeskuse müügijuht Daniil Širjajev.


Foto- ja filmiprojekt tutvustab udmurdi noorte initsiatsiooniriitusi ehk üleminekurituaale, millega tähistatakse nende vastuvõtmist kogukonna täiskasvanud liikmete sekka. Tänapäeval kohtab sellist riitust Euroopa rahvastel üsna harva ja ka udmurtidel on see säilinud ainult ühes kohas – Tatarstanis Agrõzi rajoonis Varkled Bodja külas. See traditsioon ei katkenud siin isegi nõukogude ajal ja on elujõuline ka tänapäeval.

Näitusel on esitatud kahe uurimisrühma etnoloogiliste välitööde materjalid. Visuaal-antropoloogiline eksperiment kõrvutab eri aegu, salvestustehnikaid (filmikaamera aastal 1993 ning digikaamera 2017), mitmeid kombestikuga seotud objekte-esemeid ning uurijate arusaama kultuuri talletamisest pildis ja videos. On märkimisväärne, et objektiivi ette on jäänud kahe põlvkonna kombetalitus – 2017. aasta palvustel osalesid juba 1993. aasta palvetajate lapsed.

Viiekeelne (eesti, udmurdi, inglise, prantsuse, vene) näitus on valminud Eesti Rahva Muuseumi ja Kuzebai Gerdi nimelise Udmurdi Rahvusmuuseumi (Iževsk, Venemaa) koostöös. Projekti toetas Eesti Vabariigi Haridus- ja Teadusministeeriumi hõimurahvaste programm. Koostöös Välisministeeriumiga on näitus rändamas Venemaal, Ungaris jne.


Kuraatorid: Nikolai Anisimov, Svetlana Karm, Arp Karm, Eva Toulouze

Kujundaja: Jane Liiv
Fotod: Arp Karm 1993, Eva Toulouze, Nikolai Anisimov 2017
Video: Aado Lintrop 1993, Nikolai Anisimov 2017
Idee autor ja projektijuht: Svetlana Karm