28. märts 2024

Detsembri kuukiri nr 54

Novembrikuu on olnud EKSÜ liikmesseltsidele ning Ühendusele endale mitmete huvitavate algatuste ning ettevõtmiste aeg.

Valmis on ka meie 2021  seinakalender, kus on kirjas järgmise aasta kultuurisündmusi nii palju kui me seda täna planeerida oskame.

Mitmed varasemal kujul planeeritud detsembri jõulusündmused jäävad küll sellel aastal ära, millest on meil kõigil väga kahju, kuid on sündimas ka uusi alternatiive.

Kõigest lähemalt meie kuukirjast siit: Detsembri kuukiri nr 54

Järelvaadatav sarjas “Mina, eestlane” – Sirle Sööt

EKSÜ alustas novembrist uue veebiseminaride sarjaga “Mina, eestlane“. Sarja tegijate püüd on avada eestluse võimalikult erinevaid tahke vestluste, loengute ja kontsertide kaudu, kus vaatajate ees on eestlased ja estofiilid üle kogu maailma.

 

Ilmunud EKSÜ 2021 seinakalender

Juba kolmandat aastat annab EKSÜ välja oma seltside ning sündmuste kalendrit. Seinakalendrist 2021 on võimalik leida 11 liikmesseltsi fotod, EKSÜ ürituste kalendri ning ka teiste seltside sündmusi. Kalendrit on võimalik tellida info@kultuuriseltsid.ee

 

 

 


Asutati Eesti Organisatsioonide Võrgustik Soomes

Mitmete Soomes tegutsevate eesti seltside, ühingute ja huvirühmade koostööpäevade teemaks on pikemat aega olnud ühise keskorganisatsiooni loomise vajadus. ESTO 2019 korraldamisperioodi kogemused Helsingis andsid ettevalmistava töörühma kokkukutsumisele otsustava tõuke. 30.10.2020 võeti vastu otsus luua Eesti Organisatsioonide Võrgustik Soomes (EOVS), et esindada ja edendada eestlaste ühiseid huve jõulisemalt.


Raido Koppel Tartu Folgiklubis

Novembrikuu Tartu Folgiklubi külaliseks Tartu Ülikooli raamatukogu fonoteegis oli õpetaja ja muusik Raido Koppel Pärnust.

 

Siberis maaliti värve ja lootusi

29. novembril avas Krasnojarski Rahvakultuuri Autonoomia “EESTI” Krasnojarski riiklikus raamatukogu väliskirjanduse osakonnas seltsiliikme Maria Kuznetsova maalide näituse. Näitus kannab pealkirja “Suvi rõdul”.

 

 

 

Siberi eestlaste laulud plaadile

Ansambel Tintura ja Arno Tamm avaldavad Siberi eestlaste rahvalauludest albumi, mis põhineb Eesti rahvaluule arhiivi ekspeditsioonidel kogutud pärimusele.

 

 

 

Eesti rahvatantsu meenutusi Austraaliast 1934-2009

Galerii pani kokku Madis Alvre.

 

 

 

Väljapaneku inspiratsiooniallikas on TARKUS ja TIIVAD

ERMi Sõprade Seltsi auliige Kärt Summatavet, Tartu Ülikooli vabade kunstide professor eksponeerib oma loomingulist teekonda seltsi esinduses. Professori loome-laua vitriini ilmub uusi ideid, ehteid ja joonistusi, mis valmivad professuuri ajal ja järel. Viienda väljapaneku inspiratsiooniallikas on TARKUS ja TIIVAD.

 

Viru-Nigula Hariduse Selts korraldas sügistalgud

Maarja kabeli vare on märk Eesti vanimast kivist sakraalehitisest, mis on püstitatud juba 13. sajandil ja mille ehitust seostatatakse Rakvere lahinguga 12. sajandist. Viru-Nigula Hariduse Selts on soovinud anda paigale ka lisaväärtust, rajades sinna juurde huvitava puhkeala koos Maarja nimelisi taimi tutvustava kollektsiooniga.

 

Pääliina võrokõsõ tõmpsi keelenädälä “sae käümä”

Võru Keskraamadukogo on 6.märdikuu pääväl läts raamadunäütämine ka kenäste kõrda. Juhataja Kuljusõ Inga oll` kõvva ettevalmistustüüd tennü ja eski suurõ ekraaniga aparaadi dokfilmi “Tallina võrokõsõ” jaoss kohalõ vidänü.

 

 

 

Vanemuise hingus hingedekuul

12. novembril oli Amandus  Adamsoni (1855-1929), eesti kujuri, akadeemiku ja ühe eesti rahvuslikule kunstile alusepanija 165. sünniaastapäev. Eestis on palju tema tehtud ausambaid: Russalka, Vabadussõja ausammas Pärnus Alevi kalmistul, Tartu Kalevipoeg, Köleri hauamonument Suure-Jaanis, esimene monument Kreutzwaldile Võrus jne. Kujuri viimane taies on Lydia Koidula monument Pärnus (avati 1929).

 

Tartus toimus X ühistegevuskonverents

13.11.2020 toimus Tartus hotell Londoni konverentsisaalis Akadeemilise Ühistegevuse Seltsi poolt korraldatud X Ühistukonverents “Ehitame Eestit! Ühine eesmärk, ühine energia, ühine Eesti!”. Ühistukonverentsidele omaselt toimus fuajees laat, kus kauplesid kodumaised väike-ettevõtjad.

 

“Ikka üheskoos” Peterburis

6. novembril toimus Peterburi kõige suuremal laval iga-aastane galakontsert “Ikka üheskoos”. Ka Peterburi eestlased võtsid üritusest osa. Rahvatantsuansambel Neevo tähistas oma tantsuga Georg Otsa 100. sünniaastapäeva. Nimelt esitati suurel laval “Saaremaa valssi”.

 

Peterburi loominguline õhtu „Georg Ots: 100 aastat”

Kauaoodatud üritus toimus karantiini tõttu alles 28. novembril ning vaid Peterburi Rahvuskirjanduse Raamatukogus. Üritus oli Peterburi Eesti Kultuuriseltsi ja raamatukogu koostöös juba ammu ette valmistatud. Meeldivaks üllatuseks oli värske fotoalbum „Georg Ots 100“ (autor-koostaja Kulle Raig, kirjastus Aleksandra, Tallinn, 2020), mida esitles publikule Veronika Mahtina.

 

 


Karjala Eesti Selts sai Rahvastikuministri tänukirja

Hindan Teie panust ühiskonda väga kõrgelt ja tänan Teid südamest, et olete andnud omalt poolt suure panuse Eesti riigi kestlikkuse kindlustamisele. Soovin Teile jätkuvat indu kõigis teie tegemistes ja loodan ka edaspidisele heale koostööle eestluse edendamisel. Südamlikud õnnesoovid Siseministeeriumi rahvastikupoliitika valdkonna poolt!

Rahvastikuminister
Riina Solman

 


Tampere Eesti Klubi soovib rahulikku advendiaega ja jõulu-ootust!

Täname südamest Heli Vija´t, meie Vingerpusside juhendajat! Sünnipäevatervitused (30.11.) saadame Ruth Villemile, kes hoolitseb ja vastutab ladusa rahvatantsutrennide korralduse eest Tamperes ja on ühtlasi ka Tampere Eesti Klubi juhatuse liige. Palju õnne!

Vingerpussid soovivad tervist kõigile!

 


Lugemisvara

Johannes Aaviku Seltsi ringkiri

Lõppev 2020. aasta on digikultuuri aasta. Novembrikuu jooksul korraldasid Vabamu ja Eesti Vabariigi Presidendi Kantselei sõnavõistluse, et leida häid uusi oskussõnu. Sõnavõistluse korraldamisse oli kaasatud ka Johannes Aaviku Selts.

 

 

Rootsi Eestlaste liidu kuukiri

 

 

 

 

Eesti folkloorinõukogu kuukiri


Tulekul

20. detsembril korraldab EKSÜ esimese virtuaalse jõululaulude laulmise. Saadame enne sündmust osaleda soovijatele laulusõnad ning avame lingi üritusele nii meie kodulehel kui FB lehel. Eestlauljateks on Inga ning Toomas Lunge.

 


EKSÜ e-kuukirja saate muuta veel sisukamaks, kui saadate varakult teateid ja kajastusi oma
sündmustest meie aadressile info@kultuuriseltsid.ee

Kuukirjaga saate liituda, kui saadate kirja aadressile info@kultuuriseltsid.ee EKSÜ tegemistega saab
tutvuda kodulehel www.kultuuriseltsid.ee ja FBs