28. märts 2024

Krimmi kaader. Eestlased. Krimmi lugu

26. – 28. märtsini 2021 toimus Simferopolis esimene ülevenemaaline etnograafiliste filmide võistlus “Krimmi kaader”. Kokku osales võistlusprogrammis 35 tööd Venemaa 15 piirkonnast. Nende hulgas esitleti dokumentaalset etnograafilist filmi “Eestlased. Krimmi lugu.” Film on filmitud Krimmi Eesti Seltsi stsenaariumi järgi Venemaa soome-ugri kultuurikeskuse toel.

Filmis osalesid eestlased Simferopolist, Sevastopolist, Beregovoje ja Krasnodarka küladest. Enne filmi linastumist rääkisid eesti seltsi liikmed publikule eestlaste Krimmi ümberasumise ajaloost ja nende elust tänapäeval.

Võistlustöid näidati kolmel festivalipäeval kinos Lumen. Festivali žüriid juhtis näitleja, lavastaja, Venemaa rahvakunstnik Mihhail Bogdasarov. Žürii otsusega pälvis dokumentaalfilm “Eestlased. Krimmi ajalugu” diplomi etnograafilise teema avaldamise eest.

Festivali korraldasid riiklik teaduse, kultuuri ja kino edendamise sihtasutus “Odüsseia” ning Venemaa piirkondadevaheline avalik kultuuri- ja haridusorganisatsioon.

Eesti selts on uhke, et saime ise sellisel festivalil kaasa lüüa ning et saime tunnustuse juhtivatelt režissööridelt Moskvast, Peterburist, Jekaterinburgist jt. Meil on hea meel, et palju inimesi on teada saanud, et eestlased ja nende ajalugu on Krimmis elus.

Olga Skripchenko-Salman.

Kaanefotol: seltsi esindajad koos žürii liikmetega

Festivalil esitletud film: “Eestlased. Kimmi lugu”, filmitud 2017.a