28. märts 2024

ERMi Sõbrad tähistasid laulupeotulede asukoha

Rõõm on teatada, et läinud reedel said ERMi vabaõhualale paigaldatud laulupeotulede (2014, 2019) süttimispaiga jäädvustamiseks vaskplaadid (foto on tehtud paigaldamise käigus). Nüüd on laulupeotammel naabriks kaks toredat toetajat. ERMi Sõprade Seltsi projekti toetas Eesti Kultuurkapital.

2014. ja 2019. aastal alustas laulupeotuli teekonda Eesti Rahva Muuseumi juurest. ERMi vabaõhualale istutatud laulupeotamme juures meenutavad nüüd sündmusi plaadid maakividel.

Tule tulemine ehk laulu- ja tantsupeo tuleteekond on ettevõtmine, mille käigus tuuakse laulu- ja tantsupeo tuli I laulupeo hällist, Tartust, Tallinnasse. Ajalooliselt süüdati laulupeo tuli Tartus Narva mäel I laulupeo mälestuskivi juures, alates 2014. aastast aga ühiselt tantsupeolistega Eesti Rahva Muuseumi juures Raadil. Üle-eestiline tule tulemise traditsioon sai alguse 1969. aastal seoses laulupeo sajanda juubeliga.

XXVI laulu- ja XIX tantsupeo “Aja puudutus. Puudutuse aeg”  tule süütasid 2014. aasta 15. juuni päikesetõusul  tantsujuht Lille-Astra Arraste ning maestro Alo Ritsing. Raadilt  alanud teekond viis peotule 1000 kilomeetri pikkusele jalgrattarännakule läbi Eestimaa. Kokku osales tuletoomisel 4444 tulekandjat erinevatest kollektiividest ning tõrvikut andsid tuleteel käest kätte enam kui 10 000 inimest.

Eesti Rahva Muuseumi näitusemajas alustati sellel päeval Elmar Kitse, Johannes Võerahansu ja Aleksander Vardi 1948. aastal valminud  Toomemäe vaateid ja Eesti esimest laulupidu kujutava triptühhoni eksponeerimist. Hiigelpannoo kõiki osi ei olnud koos eksponeeritud   65 aastat. Elmar Kitse 3×7 meetri suurusel maalil on kujutatud kunstniku nägemus aastal 1869 Tartus toimunud esimesest üldlaulupeost.

XVII laulu- ja XX tantsupeo „Minu arm“ tuli saadeti  Eesti Rahva Muuseumi juurest teele 2019. aasta 1. juuni varahommikul. Tule süütasid laulupeo kunstilised juhid koos oma õpetajate ja lähedaste kolleegidega. Koos istutati muuseumi juurde laulupeotamm.
Juubelipeo alguseni jäänud  33 päeva oli  tuli maakondade hoida läbides oma teekonnal 4200 km.

Meie kultuuriloo olulisi sündmusi  jäädvustavad plaadid  valmistas  OÜ ARS Metallitöö, kujundas  Merike Tamm, rahaline tugi tuli  Eesti Kultuurkapitalilt  ning ERMi Sõprade Seltsilt.


Pikemalt lugeda – ERMi Sõprade Seltsi abiga on nüüd tähistatud ERMi pargis nii 2014. kui 2019. aasta laulupeotule teekonna algus.