28. märts 2024

Juuli kuukiri nr 60

Kogu kuukiri on alla laetav siit:

EKSÜ ETTEVÕTMISTEST

 

Et juunis tähistatakse ikka jaanipäeva, siis korraldas EKSÜ “Mina, eestlase” raames koostöös Indrek ja Paul Kaldaga Jaanipäeva- suvelaulude kontserdi, mis on järelekuulatav ning kaasalauldav siit:

 

Selleks, et oma liikmetest rohkem teada, ühiseks edasiminekuks teemasid arutada ning seltse ka omavahel kokku tuua, korraldas toonane EKSÜ juhatus 2019. aastal kõigi Eestis tegutsevate seltsidega piirkondlikke ümarlaudu. Nüüd on ette võetud uus ring.

Suurem kohtumine leiab aset selle aasta suvekoolis Tartus, pärast mida me jätkame ringkäike kohtadele.

——————————————————————————————————————–

MEIE LIIKMETE JA SÕPRADE TEGEMISI

2. juunil avati Petserimaal Sigovo külas Pihkvamaal lastele keelelaager sealse setumuuseumi territooriumil. 21. juunil tähistati Pihkva oblastis Petserimaal sealses setumuuseumis Sigovo külas setude traditsioonilist kirmaski püha. Kirmaskil esitasid lapsed näidendi, mis põhines setude rahvuslikul muinasjutul. Loomulikult olid kaetud ka lauad.


ERMi Sõprade Seltsil ilmus aastaraamat ning saab vaadata Kärt Summataveti näitust “Mütoloogia ja tehisintellekt”. VIII soome- ugri maailmakongressi toimumise ajal saabus trükikojast ERMi Sõprade Seltsi aastaraamat ja seda väga õigel ajal, sest tekstid on enamuses soome- ugri teemalised.

7. juunil tähistas Viru-Nigula Koduloomuuseum oma 35. aastapäeva. Viru-Nigula Hariduse Selts toetas üritust omalt poolt pastori tooli restaureerimise ja arheoloogiatoale stendide kujundamisega. Äsja koroonapiirangutest vabanenud kogukonna jaoks oli muuseumi sünnipäev nagu suguvõsa kokkutulek, kus kuude viisi maskide varju peitunud ja kohtumistest võõrdunud inimesed taas avalalt üksteisele naeratasid ja kokkusaamise üle siiralt rõõmustasid.

 

2021. aasta mais, oli väga hea meel saada nende tüdrukute foto ja silt “Eesti”. Selgub, et perekond mäletab endiselt meie kunagi sündinud seoseid. Rahvuslikud kostüümid valmistati spetsiaalselt väikestele modellidele – kaksikutele Mariale ja Vasilisale. Ja isa – Aleksei kinkis meile botaanikaaias tüdrukute meenefoto. Fotole oli pandud allkirjaks “Kartulite istutamine. Oleme sorte istutanud aastaid. Üks sortidest on “eesti “.


Narva Eesti Seltsi jaoks oli selle aasta lipupäev väga eriline. Olime kutsutud Kuberneri aeda, kus Riigikogu ja Eesti Lipu Selts kinkisid Narva Eesti Seltsile piduliku kandelipu pikaaegse panuse eest eestluse hoidmisel.


Selle aasta 14. juuni – juuniküüditamise ohvrite mälestuspäeval, peeti mitmetes kirikutes mälestus-jumalateenistusi. Peterburi Jaani kirikus viidi samuti 13.juunil läbi nn kurbuse päevale pühendatud jumalateenistus. Oma palvetes meenutati inimesi, kes olid 1941.a. välja aetud oma kodudest ja kodumaadelt.


Kohtumine Šveitsi Eesti Seltsi esindajatega näitas, kuivõrd tugevat ühendust võib hoida oma kaasmaalastega, kui sinu kodu on kodumaast kaugel. Selts on tegutsenud juba üle 65 aasta ja ühendab eestikeelseid ning eestimeelseid inimesi Šveitsis.


“Uhke tunne oli jätkata pärast 16-aastast vahepausi leerilaagri traditsiooni, mis ulatub aastasse 1955. Peame tunnistama, et ainuüksi oma kogukonna jõududega sellist laagrit teha ei saa. Meie moodne ja mitmekülgne leerilaager sünnib tihedas rahvusvahelises koostöös,” ütleb laagrijuhataja Sirle Sööt.


22. juuni kuumal suveõhtul võttis Vanemuise seltsi meesansambli Wansel laiendatud koosseis ette väljasõidu Tartumaal Alatskivi lossi Tubina saali, et meenutada Kokora-kandist pärit üleilmselt tuntud heliloojat Eduard Tubinat. E. Tubin oli ka aastatel 1931-1935 toonase Vanemuise seltsi segakoori dirigent.

Johann Voldemar Jannsen asutas Tartus 24.06.1865 laulu- ja mänguseltsi Wanemuine. Tänasel päeval laulavad järeltulijad Vanemuise Seltsi meeskooris ja segakooris Vanemuine ning meesansamblis WanSel Valli Ilviku juhatusel nii eesti heliloojate loodut kui ka suurvorme muusikaklassikast. Elame tihedat elu!

Päikseline pühapäev oli just sobiv selleks, et huvilised üle Šveitsi saaksid kokku Bernis Gurtenil kirjanduspiknikul. Suunavaks teemaks oli Juhan Smuul ja “Muhu monoloogid”, ent jutt liikus ka teistele teemadele nagu maaost, kultusfilmid, tänapäeva huumor ja popid restoranid Hiiumaal. Väga hea on see, et alati saab kuulda erinevaid arvamusi. See rikastab.

Maitseelamuse Koda/Peipsimaa Kogukonnaköök 10! Selline päev täna. Selle aja jooksul oleme ise tohutult inspiratsiooni saanud, teistele teda jaganud rõõmuga, käinud mööda Eestit ringi Peipsi Toitu ja kogu Eesti mõnusaid maitseid tutvustamas, saanud nii palju toredaid tutvusi, kliente ja aitähhe!


Veidi peale jaanipäeva, 26. juunil sai Jakob Hurda Seltsi korraldusel teoks retk „Madis ja Ants Kõivu radadel paigavaimu otsimas“. Retkejuht oli Tiia Allas Võru Instituudist. Tegu oli väga huvitava päevaga. Suur tänu Tiia Allasele ülimalt põhjaliku ja sisuka ülevaate eest, mis kinnitas, et tegu on parima Madis Kõivu loomingu tundjaga! Tiial oli ka tubli abiline, poeg Aadi, kes aitas tehniliste vahenditega. Omal ajal mängis Aadi „Perändüses“ setopoiss Hööd´öt. Nüüd on selles rollis Carl Umbleja. Suur tänu ka harrastusteatrile!


3. juuli keskpäeval kogunesid inimesed Raadi kalmistule, et mälestada tema arvataval hukkamispäeval riigitegelast, ajakirjanikku ja teadlast Jaan Tõnissoni. Postimehe fondi esimehe Mart Raudsaare, Konstantin Pätsi Muuseumi juhatuse esimehe Trivimi Velliste ja Tartu linnapea Urmas Klaasi sõnavõttudest jäi kõlama Jaan Tõnissoni mõte, et riik, see oleme meie ise ja iseseisvaks riigiks olemine eeldab iseolemise julgust. Ka tänases päevas.

Eesti Lipu Selts andis Eesti Olümpiakomiteele üle traditsioonilise kingituse – komplekti erinevas suuruses Eesti lippe Eesti olümpiadelegatsioonile. Eesti Lipu Seltsi esimehe Jüri Trei sõnul on Eesti olümpiadelegatsioonile Eesti lipu kinkimine pikaajaline traditsioon, millega Eesti olümpiakoondisele olümpiaks kõike kõige paremat soovitakse.

————————————————————————————————————-

TULEKUL

Tähistame Londoni Eesti Seltsi 100. juubelit ühiselt zoom vahendusel. Laupäeval, 10. juulil Eesti aja järgi kell 16.00 otse-eetri sündmus zoom vahendusel LES 100!

Link leiad alates 07. juulist facebookist.
@Tervitused live-s
@Seltsi uue kodulehe avamine
@Helga Meritsi film Balti Ülikoolist, mis asutati Teise Maailmasõja järgselt Balti riikide sõjapõgenike poolt


Youtuberite laager


Võsu Liivaskulptuuride järjepidevus annab patriotismile lisaväärtuse, millele lisandub Eesti põhjaranniku ühe pärli tutvustamine üle maailma. Aastaid on olnud ürituse osalejate hulgas välisriikide kodanike, kes ikka ja jälle tulevad rõõmuga uuesti osalema.



Sisevete Festival on maismaad ja veeteed ühendav festival, kus saab tutvuda kohaliku eluolu, traditsioonide, kultuuri ja maitsetega. Festivalil on võimalus laevatada erinevate veesõidukitega, osaleda põnevates töötubades ning nautida kontserti.

Tule kohale jalgsi, rattaga, autoga või hoopis oma veesõidukiga! 


III Rääbisefestival toimub 18.juulil kell 10.00-17.00 Kasepääl nii laululaval, tänaval kui ka staadionil.
Päeva peategelane on rääbis, seltsiks teised kohalikud kalad ja maitsed, mida saab nii kaasa osta kui ka kohapeal nautida.
Kogu päeva jooksul toimuvad õpitoad rääbise valmistamisest, Kalanduse teabekeskus ootab kõiki lapsi tutvuma Eesti kaladega ja praktilisele õngeõppele.

——————————————————————————————————————–

MEIE PARTNERITE KUUKIRJU

Rootsi Eestlaste juuni kuukiri

Eesti Folkloorinõukogu kuukiri JUULI 2021

Peterburi Teataja Juuni