28. märts 2024

Eesti kultuuriseltside suvekooli 2021 kokkuvõte

30. ja 31. juulil leidis üle kahe aasta aset meie liikmete kõige oodatum sündmus – suvekool.

Kuna olud on keerulised, siis jäi seekord meie osalejate ring väiksemaks ning muutsime sündmuse varemplaneeritud asukohta. Eesti Rahva Muuseum oli valmis meid soojalt vastu võtma.

Päevakava oli tihe. Kõik seltsid sai ainult 5 minutit enesetutvustuseks.

2 avaettekannet tegid Välisministeeriumi juriidiliste ja konsulaarküsimuste asekantsler Erki Kodar ning Eesti Instituudi tegevjuht Katrin Maiste. Eesti Rahva Muuseumi poolt tutvustas rahvariideid Reet Piiri. Koos said seltsid õppida valmistama rahvuslikus stiilis helmekeed ning punuda lihtsamat näpunööri. Virve Tuubel rääkis osalejatele eesti rahvakalendri tähtpäevadest. Hurda saali ees asus seltside raamatu- ning käsitöölett.

Päekava viimane punkt oli ühine arutelu: kuidas edasi? Osalejad leidsid, et kokkusaamised liikmete vahel võiksid olla tihedamad ka elektroonilise platvormi abil ning et ühistöö kaudu on võimalusi veelgi rohkem avalikkuse jaoks olla mõjutegur. Oluline on liikmete tunnustamine.

Kokku võttis sündmusest osa 40 inimest, 21 erinevast seltsist nii Eestist kui välisriikidest. Kõige kaugem külaline oli Vera Oinets Krasnojarskist.

Meie kauaoodatud kokkusaamise lõpetasime 2018.aastal ERMi parki istutatud seltside tamme juures. Puuke on kasvanud silmnähtavalt ja saamas tüsedamaks nagu ka meie ühine teekond.

Loodame näost näkku kohtuda ka 2022. aasta suvel ja olla pikemalt koos kui ainult 2 poolikut päeva.

Liina Miks
EKSÜ tegevjuht

Fotogaleriid sündmuse kohta saab vaadata siit. Fotode autorid Ants Liimets ja Liina Miks: https://drive.google.com/drive/folders/1TJ3fIIRthmre6Wnl7i-7gDNQmibFinju?usp=sharing

Videokokkuvõte

Autor: Tuuli-Emily Liivat

Sündmuse toimumist toetasid Eesti Kultuurkapital, Eesti Kultuurikapitali Tartumaa ekspertgrupp ning Eesti Instituut.

————————————————————————————————————————

Suvekoolis toimunud ettekannete materiale:

https://www.youtube.com/watch?v=9N4jz1ZNEJU
Autor: Ants Liimets
https://www.youtube.com/watch?v=JMMsIrmhrGo
Autor: Ants Liimets
https://youtu.be/Gkuv5ZXVaEU
Auto: Ants Liimets