28. märts 2024

Jaguaeg Mikkeli Eesti Keskuses

30.10.2021 veedeti Mikkeli Eesti Keskuses Halloweenile pühendatud muistsete eestlaste ja soomlaste jaguaega.

Tutvuti sarnasustega hõimukultuuris- alates Mihklipäevast vanade eestlaste-soomlaste lõikuspeo ja jaguaja/hingedeaja kommetega. Soomes lõikuspidu nimetati Kekri, Köyri, Keuri, Keyri, mis kahjuks Halloweeni tulekuga noorema põlvkonna jaoks juba unustusehõlma vajunud?! Sarnasust leidub ka sanditajates, kelle vaste Mardisantidele ja Kadrisantidele on Kekripukit ja kekrittäret.

Arvatakse, et jaguaeg-hingedeaeg on olnud muistse aastavahetuse tsükkel, aeg, mil ühitati kuu- ja päikeseaasta. Eesti-Soome mõlemates rahvapärimustes oli hingedeajal tähtsal kohal toit, puhkus ja esi-isade hingede mälestamine.

Lisaks kultuurilisele lühikursusele vesteldi ja jagati kogemusi ka oma perekondade teemakohastest traditsioonidest.

Kuna arvatakse, et jaguajal on väravad teispoolsusele avatud, oli huvitav vestelda ka soome-ugri shamaani -ja nõiafolkloorist. Aga samuti sai märgitud kristlikke pühi, nagu Mihklipäeva, pühakutepäeva, püha Martini surmapäeva, Martin Lutheri sünnipäeva. Kuulati spirituaalset muusikat ja kõigil oli võimalus proovida shamaani trummi.

Soome-eesti vanarahva pärimus on kirju, aga ühiseid ja huvitavaid puutepunkte on seda rohkem, mida sügavamalt neid otsida. Sai tutvustatud ka luule-värviraamatuid Nõia 13 ja Noitakatu 13. Lastega valmistati nõianukke.

Eesti toas on olulisel kohal eesti kultuuri tutvustamine tähtpäevade raames ja ühiste ajalooliste sarnasuste leidmine muistses soome-ugri kultuuris.

Eva Bellen
MEK

1 thought on “Jaguaeg Mikkeli Eesti Keskuses

Comments are closed.