28. märts 2024

Piltide vaatamise aeg. Eestlased Kasahstanis.

Petroski, venepäraselt Petrovka küla asub Põhja-Kasahstanis, Akmolinski oblasti Arhangelski rajoonis. Võrumaalt, aga ka Samaarast ja Krimmist tulnud Eesti väljarändajad asutasid selle 1893. aastal.

Filmi võtete ajal 2019. aasta mais elas külas kolm eesti keelt rääkivat naist – Aliide Mägi, Hilda Julich ja Vilhelmine Kobar. Nad ei etenda eesti keeles suhtlemist. Nad suhtlevadki omavahel eesti keeles.

Petrovka küla elus ja ajaloos peegeldub ja avaldub kõik, mida Tsaari – Venemaale välja rännanud inimeste järeltulijad on pidanud läbi elama – kui läbi elamiseks üldse võimalust anti. Inimeste vaimne ja füüsiline sandistamine ja hävitamine oli normiks ja seda traumat kannavad endas ka ellu jäänud.

Aliide on vargil ka käinud. Ta oli aastaid kolhoosi vasikatalitaja. Kui vasikatele enam midagi ette polnud anda, hiilis ta öösel kolhoosi heinamaale ja tassis sealt seljas oma vasikatele värsket heina. Ei, mitte oma… Ikka kolhoosi vasikatele. Aliide räägib, et kolhoosi lehmade ja vasikatega suhtles ta vene keeles, kodulehmade ja muude elukatega aga eesti keeles.

Aliide valmistub surmaks. Kui ta noor oli, maeti inimesi tihedalt üksteise kõrvale. Nüüd laiutavad küla surnuaial suured hauaplatsid. Aliide on mures, kas temale ikka oma isa-ema kõrval ruumi jätkub. Ega seda maad enne keegi ära ei võta, kui jõuab tema aeg sinna maetud saada.

Režissöör, operaator, produtsent Vahur Laiapea. Monteerija Urmas Sepp. Muusika Jaak Lutsoja. Tootis filmistuudio Ikoon

Eesti
2020

https://jupiter.err.ee/1608309947/piltide-vaatamise-aeg?fbclid=IwAR29pQ_w6DqznFFB2MBpY1dJWLaPXEZDlEqeUBVMxCkCuZT2gxYelw45lBk