28. märts 2024

EKSÜ veebruari kuukiri nr 65

EKSÜ aasta alguse sündmustest

Kogu kuukiri on allalaetav siit: EKSÜ veebruari kuukiri nr 65

29. jaanuaril jätkunud sarjas Mina, eestlane olid saates Peterburi Eest Klubi eestvedajad. Teemaks – eestlus maailmavaatena. Vestlust suunas Maarja Lõhmus. Järgmine saade juba 26. veebruaril. Saate teemaks tuleb kultuurielu meie väikesaartel.

 

Meie uus FB leht on siin: 

 

 

Meie seltside aasta alguse ettevõtmistest

3. jaanuaril tähistati Eestis vabadussõja relvarahu 102. aastapäeva. Sel puhul asetasid Narva Eesti Seltsi liikmed Ants Liimets ning Mart Pung Narva Garnisoni kalmistul vabadussõja samba juurde pärjad.

 

 

5. jaanuar 2022 andsid Peterburi Eesti Kultuuri Seltsi folkloorirühm “Neevo” koos Petrikirche (Peterburi) Vene-Saksa lauluansambel “Lorelei” kontserdi Vene Etnograafiamuuseumis. 6. jaanuaril 2022 korraldas Folkansambel “Neevo” järjekordse kontserdi “Eesti jõulud”, mis toimus Krasnogvardeiski kultuuri- ja vabaajakeskuses. Kavas vaheldusid ansambli “Neevo” tantsud ja ansambli “Lorelei” laulud.

 

5. jaanuaril tähistasid Austraalia Eesti Seltside Liit (AESL) ja Eesti Arhiiv (EAA) väärikat 70 aasta juubelit. Mõlemad organisatsioonid loodi 1952. aastal. Palju õnne ja edasisist tegutsemislusti eestluse hoidmisel Austraalias!

 

Jaanuaris sai Austraalias asuv Eesti Arhiiv ametlikult 70. aastaseks. 5. jaanuaril 1952 asutatud Arhiiv on teeninud Eesti kogukonda 70 aastat, olles Eesti tegevuse ja saavutuste ajaloo hoidla Austraalias. See võõrustab külalisi kõikidest Austraalia osariikidest ja välismaalt.

 

 

13. jaanuaril esitleti Jakob Hurda Seltsi väljaandel ilmunud Põlvamaa kodulookogumiku “Minevikumälestusi” 6. osa. Kuna tegu on traditsioonilise Jakob Hurda mälestuspäevaga (tänavu möödus 115 aastat tema lahkumisest), koguneti kõigepealt suurmehe kuju juurde. Seejärel suunduti Põlva Keskraamatukogu saali, kus süntesaatoril musitseeris Riivo Jõgi ja sai kohvitassi taga mõtteid vahetada.

 

175 kilomeetri pikkusel Peipsi toidutänaval toimus esimene Pöörane Täiskuuöösööming. Nii avasid muidu talvisel ajal enamasti suletud kohvikud ja talukohad Iisaku kihelkonnast Setomaani üheks ööks oma uksed. Festivali korraldaja Triinu Akkermanni sõnul tekkis talvise söömingu idee juba kaks aastat tagasi, kuid jõudis nüüd tegudeni.

 

Karjala Eesti Selts on võtnud endale missiooniks karjala rahvustraditsioonide tundmaõppimise ja teistele tutvustamise. Praegusel pühade ajal oli teemaks Karjala jõulud ning uudseks avastuseks oli hea vaim Sundu. Jõulupeo korraldas Põhjala Perenaine isiklikult (kehastaja Julia Dobrova), kes tutvustas kuulajatele Karjala jõulutraditsioonide ajalugu ja eripära, ennustamist ja mõistatusi, traditsioonilisi jõulukeeldusid. Külalised ise osalesid mitmesugustel ennustamisel – pannkookide, tasside, labakinnnaste ja paljude teiste vahenditega.

 

16. jaanuaril 2022 toimus Primorsky Boulevardi restoranis Sevastopolis traditsiooniline rahvuste uue aasta tähistamine. Sevastopoli Eesti Selts eesotsas Erich Kallingu ja tema asetäitja Elvira Brusentsovaga olid samuti kohal ning võtsid sündmusest osa. Eestlaste aastavahetuse laual olid traditsioonilised maiuspalad.

 

Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides (ERKÜ) taasasutatud Henrik Visnapuu nimelise kultuuri– ja kirjandusauhinna sai kirjanik Elin Toona. Katkeid Elin Toona mälestustest luges Maarja-Liis Mölder, laule Henrik Visnapuu tekstidele esitas Kalev Vapper. Elin Toona loomingust kõneles Janika Kronberg. Laureaadile andis üle spetsiaalselt loodud taiese kunstnik Leonhard Lapin, kes esitas ka Albert Trapeeži luulet, tervitussõnad kirjanike liidu poolt lausus Tiit Aleksejev.

 

Venemaa rahvaste kultuuripärandi aastal käivitab Haida küla raamatukogu Siberis loomemaratoni “Traditsioonide jõud”, mille eesmärk on jutustada Siberi seto kultuuri tõelistest kandjatest. Maratoni avab seto laulufolkloori tundja, suur nõelameister, meie rahva kultuuri hoidja – Maria Osipova. Maria Vassiljevna on tuntud kui suur seto labakinnnaste kudumise ekspert. Ta jagab neid heldelt ka oma külalistele. Siberi seto muuseumis on ka tema annetatud labakindad.

 

 


Partnerite kuukirju

ÜEKN tegevuse ülevaade 2021 II poolaastal

Rootsi Eestlaste infokiri jaanuar

Üleilmse eestluse uudiskiri jaan 2022

INSA jaanuari uudiskiri

Eesti Folkloorinõukogu veebruari kuukiri


EKSÜ e-kuukirja saate muuta veel sisukamaks, kui saadate varakult teateid ja kajastusi oma sündmustest meie aadressile info@kultuuriseltsid.ee

Kuukirjaga saate liituda, kui saadate kirja aadressile info@kultuuriseltsid.ee EKSÜ tegemistega saab tutvuda kodulehel www.kultuuriseltsid.ee ja FBs