29. märts 2024

EKSÜ märtsi kuukiri nr 66

Meie kuukiri tervikuna on alla laetav siit: EKSÜ märtsi kuukiri nr 66

Statistika järgi elab välisriikides 121 243 Eesti kodanikku, kuid eesti juurtega inimesi on välismaal kuni 180 000. See on arvestatav osa rahvast, mistõttu võikski küsida: mis nurga alt peaksime seda probleemi vaatama? Või peaks pigem rääkima hoopis potentsiaalist, mida need inimesed Eesti jaoks tähendavad?

 

Mina, eestlane. Saarte elust olid kõnelemas Riina Kaljulaid – Eesti Saarte Kogu juhatuse esimees ja ruhnlane Ruhnu saarelt ning Mark Soosaar – Eesti Saarte Kogu eestseisuse vanem ja manijalane Manija saarelt, Terje Lilleoks Prangli saare saarevahi kt.  Manija ja Kihnu käsitööd tutvustab Svea Aavik, Manõja Kultuuriseltsi juhatuse liige. Külalistega vestles Maarja Lõhmus.

 


Meie seltsid on elujõulised

8. veebruaril kl 20.15 oli Läti Raadio 4 programmi eetris taas Läti Eesti Seltsi igakuine raadiosaade. Kuuleme Aiva Plauchalt, kuidas toimub õppetöö Riia Eesti koolis, kuidas on kavas tähistada koolis EV aastapäeva, Kaire Talilt ja Juris Žigursilt – kuidas avati Eesti kuu avasündmusena Eesti tekstiilikunstniku Ülle Raadiku näitus Riia Läti Seltsi majas, jm sündmustest, sh lühiteadet 28.jaanuari virtuaalkohtumisest suursaadikutega.

 

 

11. veebruaril Mulgimaa Lood külas Ene Saar ja Madli Saar. Oli huvitav tunnike – saime teada, et mulkidel on tahe ehk kui midagi tahad, siis otsid erinevaid lahendusi, et seda saada ja ei lase kellelgi ennast ümber rääkida. Haridus, töö ja pilllimäng olid ka märksõnad

21. veebruaril tähistatava rahvusvahelise emakeelepäeva eel kutsub Karjala administratsioon mittetulundusühinguid osalema veebikampaanias “Maailma rahvaste muinasjutud”. Karjala Eesti Selts võttis aktsioonist osa. Eesti muinasjuttu loeb Polina Kern.

20. veebruaril toimus Peterburi Jaani kirikus pidulik aktus, mis oli pühendatud Eesti Vabariigi

104. aastapäevale, Peterburi Eesti Kultuuri Seltsi 30. aastapäevale ja pühakoja taastamise 11 aastapäevale.


EV104

Käes on taas meie oodatuim pidupäev, vaba Eesti tähistamise päev. Eesti Vabariigi 104. aastapäeva tähistame aga ajal, mil poliitiline olukord maailmas ja Euroopas on pingeline ja ärev. Soovin kõigile kaunist ja rõõmurohket vabariigi aastapäeva!

 

 


 

24. veebruaril tähistati Eesti iseseisvuspäeva. Sellele päevale pühendatud üritusi korraldatakse erinevates riikides juba varemgi. 20. veebruaril toimus vabariigi sünnipäevaline üritus Venemaal, Petroskois. Karjala Eesti Selts “Kolle” korraldatud peole kogunesid Karjala erinevate rahvusseltside esindajad – sakslased, poolakad, karjalased, marid, juudid.

 

 

 

EV104 sünnipäeva puhul tervitavad kodu-eestlasi Krimmi Eesti Selts. Videopöördumise teeb

 Elvira (Saltsman) Brusentsova.

 

 

 

Läti Eesti seltsi aastapäevatervitus

 

 

 

 

 


Mikkelis Eesti Toas tähistati Eesti Vabariigi 104. aastapäeva Oskar Lutsu temaatikaga. Kultuurikavas pakuti teavet kirjaniku Oskar Lutsu eluoost, lahendati viktoriini ja vaadati filmi “Talve”.Miniraamatukogust leidus väljalaenutamiseks ka O.Lutsu Arnold Karu ümberkirjutuse järgi raamat “Talve”. Vestlusringis jätkus juttu erinevatel Eestit ja eestlust puudutavatel teemadel.

 

 

Tänavust vabariigi aastapäeva etendust ei saa kuidagi kontsertlavastuseks nimetada. See oli pigem  lihtsalt laval edasi-tagasi sebimine või siis hoopis staatiline seisak. Eakas naine lapsega seisis lihtsalt laval ja põrnitses. Vahepeal jõudsin köögist kohvi tuua –  ja nad olid ikka veel seal liikumatult edasi. Vaatepilti eaka naise ja lapsega võib kohata iga päev nii tänaval kui ka kaupluses. Selleks ei pea neid Estoniasse lavale seisma panema. Klõps teisele kanalile.

 

 


Veel veebimaterjale


“Põlvkond piiri taga” on Terje Toomistu dokumentaalfilm neist noortest, kes on eri põhjustel Eestist ära läinud. Filmi keskmes on põlvkond, kes astus ellu pärast Eesti liitumist Euroopa Liiduga ja otsustas minna välismaale tööle, õppima või lihtsalt maailma avastama.

https://jupiter.err.ee/1608481514/eesti-lood?fbclid=IwAR3oPNBDzfaCRi215iSDMSbslMRNHttCzMYKM3q0wqao7vxlCEJGYMHntWM


Tulemas

EKSÜ emakeelepäev – julgelt uudishimulik, kestvalt uuenduslik. 12. märtsil algusega kell 17.00 EKSÜ kodulehel ning FB lehel.

Partnerite infolehti:

Eesti Folkloorinõukogu märts

EKSÜ e-kuukirja saate muuta veel sisukamaks, kui saadate varakult teateid ja kajastusi oma sündmustest meie aadressile info@kultuuriseltsid.ee

Kuukirjaga saate liituda, kui saadate kirja aadressile info@kultuuriseltsid.ee EKSÜ tegemistega saab tutvuda kodulehel www.kultuuriseltsid.ee ja FBs