29. märts 2024

XX Mina, eestlane – Cimzest tänapäevani, eestlus Lätis

“Viljad tulevad hiljem, peaasi, et sa õiget asja teed!” (J. Cimze)

EKSÜ tegevjuht ja kaastöötaja kultuuriajakirjanik Maarja Lõhmus, toimetades saatesarja “Mina, eestlane”, võtsid seekord nõuks järgmistele saatekülaliste juurde ise kohale minna. Sihiks – eestlaste lugu Lätimaal ja Liivimaal alates  Jānis Cimze (18141881)  seminarist ja lõpetades Ventspilsiga.

Esimene peatus tehti Valka linnas eestlaste laulupiduse ajaloos olulises paigas Cimze seminaris (kutsusime Valga Muuseumist Neeme Punderi ning Peeter Riemanni. Cimze kooli asupaik oli igati korda tehtud ja isegi vana Cimze ise vahakujuna kohal!

Järgmiseks peatuspaigaks sai Riia Eesti Kool, kus giidina Toomas Kalda avas kultuurilugu ja kooliõpetajad Aiva Plaucha ja Ivika Keisele jagasid entusiastlikult kogemusi eesti keele ja kultuuri õppimisele innustamisest ja nende kultuurisuhtest.

See, kuis me retk edasi kulges, millest Riias Läti Eesti Seltsi endised ning praegused liikmed rääkisid ja viimaks – kuis me tagasiteel astusime läbi Valmiera juures paiknevast Läti Henriku Rubene kirikust saate kuulata juba 18. juuni videosaates “Mina, eestlane- Cimzsest tänapäevani, eestlus Lätis.”