28. märts 2024

Narva kandis on suveaeg tavapäraselt huvipakkuv ja sündmusterohke. Seda ka Narva Eesti Seltsile.

Juuni algul osalesime linna päevade raames toimunud keelekohvikus. Ega me mütsiga lööma läinud – meil oli välja panna lausa proffide meeskond. Huvilisi panid proovile seltsiliikmetest eesti keele õpetajad õpetajad Inguna Joandi ja Christi Sepp, kes olid selleks puhuks oma varasalvest huvitavaid materjale kaasa võtnud. Nõu ja jõuga oli abiks õpetaja Maire Miitel.

Ühe ülesandena pidid osalejad tähtedest moodustama nende meelest kõige ilusama eestikeelse sõna! Piltidelt saate näha, mis need olid.

Traditsioonilise jaanipäeva pidasime jällegi maha kolme siinkonna Eesti asja ajava seltsi ühispeona- Narva Eesti Selts, Maarahvaselts Vanatare ja Narva-Jõesuu Eestlaste Selts Kalju. Üle hulga aja sai laulmas kuulda meie meesansamblit “ Juhhaidii”.  Sai rõõmustatud ilusa ilma ja jällenägemise üle, sai tantsu vihutud ja lõkketuld kaeda. Sai lihtsalt tunda rõõmu koosolemisest. Kokku oli seekord jaanitulel inimesi pea 70.

Juuli algul paluti meie ” Värtnad ” esinema linnarahvale. Promenaadile esinemist kaema oli tulnud hulk rahvast  Esinemise lõpuks moodustati ühine tantsuring kõigi soovijatega ning keerutati koos tantsujalga, ikka Mardi pillihelide saatel.

Nädalapäevad tagasi kutsus Narva Muuseum meid sõjapõgenikele ja linnarahvale Eesti kultuuri ja traditsioone tutvustama. Meie esinemine toimus korraliku vihmavalingu ja äikesemüra saatel, kuid lõpuks suutsime ikkagi ka päikese välja laulda. Rahvaga koos sai lauldud ja tantsitud nii “Kaks sammu sissepoole” kui ka “Õllepruulijat” ja palju muudki.

Seitsmevennapäeva ja heinamaarjapäeva traditsioonidest rääkis Maarahvaseltsi Vanatare juhatuse esimees, ajalooõpetaja Uta Kroon-Assafrei. Muuseumirahvas oli rahul ja pakkus, et meie esinemised taolistel üritustel võiks saada traditsiooniks.

Tubli tükk suve on veel ees ootamas –  see toob meile EKSÜ suvekooli, ekskursooni Haapsalusse, muinastulede öö ja veel palju muudki põnevat, mida oodata tasub.

Toimekat suve kõigile!

Piiriäärsete tervitustega
Kairi Johannes

Kaanefotol: Mart ja tema tüdrukud