28. märts 2024

Etnofestival “Laulvad kivid”

6. augustil toimus Petroskoi linnalähedases pargis “Tulmozerje” loominguliste kollektiivide etnofestival “Laulvad kivid”. Festival oli ajastatud pargi avamise aastapäeva tähistamisele.

Enne pandeemiat oli festivali “Laulvad kivid” peetud juba mitu korda. Selle üks eesmärke on juhtida tähelepanu Tulmozero rauatehasele kui Prjazha piirkonna huvitavale ja hästi hoitud turismiobjektile. Tänavu õnnestus tänu projekti “Tööstuslik Karjala: ajalugu ja modernsus” toetusele festival taas läbi viia.

Peakorraldajateks olid Prjažinski rajooni etnokultuurikeskus “Elama” ja ühing “Karjala Seltside Keskus”, kes koostasid külalistele huvitava ja mitmekesise programmi. Pealaval, mis asub ühe töökoja säilinud osas, esinesid 10 folkloorirühma Karjala ja Peterburi piirkondadest: ansambel “Veškelis”, folkloorirühm “Neevo”, rahvalauluansambel “Syamozerje” jne.

Pidupäevale tuli ligi 350 inimest, kes tutvusid rahvusrühmade tööga, nautisid laulu ja tantsu, said proovida karjala rahvuskööki ja osta kohalike käsitööliste meeneid. Kuid kõige tähtsam oli näha ajalugu, külastades metsadesse kadunud hämmastavat kaevandusmonumenti – Tulmozerski tehast.

See osutus suurepäraseks projektiks hoida sidemeid eesti ja karjala kultuuride vahel.

Jelena Rjabikova
Petroskoi