28. märts 2024

Mikkelis joosti marti

Hingedekuu tähtpäevad mardipäev 10. ja kadripäev 25. novembril on seotud nn sanditamisega. Eestis on nende päevade eelõhtul joostud marti või kadrit – käidud maskeerituna ukselt uksele peredele vilja- ja karjaõnne soovimas. Soomes on sanditamine kombeks kevadeti. Väikesed nõiad käivad siis palmipuude pühal ande kogumas ja ehitud pajuokstega tervist toomas.

Paljud Soomes elavad eesti päritolu lapsed pole ehtsaid mardisante kunagi näinud. Sestap ootasid mardilaupäeval ühte Mikkeli eesti perre kogunenud tosinajagu suuri ja väikesi mihkleid elevusega nende saabumist. Oodates lasti hea maitsta odrakaraskil ja glögil.

Lauldes ”Laske sisse mardisandid, mardi küüned külmetavad…” astusid jalalt-jalale tammudes ja hüpeldes sisse mardiisa ja mardiema. Mardiisal oli hernekott kaelas ja vitsakimp käes. Ta viskas peotäie herneid põrandale viljaõnne tooma ja andis igaühele vitstega vopsu, et kõik ikka terved püsiksid. Rätti mähitud puuhalust ”laps” kaenlas, soovis mardiema perre lapse- ja hobuseõnne, noortele neidudele aga palju kosilasi ja uusi kuubi. Tasuks said mardisandid eesti kommi ja vorsti.

Õhtut jätkati mardipäeva-ainelise viktoriiniga ja mõistatuste lahendamisega. Selgus, et laste teadmised olid paremad kui täiskasvanutel. Õpetaja Piret Selonen oli eesti keele tunnis lapsi mardipäevaks põhjalikult ette valmistanud.

Juba kuu aja pärast, 11.detsembril toimub Eesti Kultuuri Seltsi ”Mihkel” jõulupidu. Mihklitele tuleb külla ET Teater Helsingist, tuues külakostiks muusikalise kogupereetenduse ”Pikapäkk kadus ära”. Eesti keelt õppivatele lastele ja nende õdedele-vendadele jagab kingipakke jõuluvana. Kohvilaud kringli ja eestipäraste suupistetega tuleb ka.

Pidupäev jätkub ET Teatri uusima etendusega ”Taevatrepp”, mida vaatama ootame kõiki Mikkeli kandi eestlasi ja estofiile.

Ilona Kolberg