28. märts 2024

Hingedepäeva teeõhtu Kanepi seltsis

Traditsioonilist hingedepäeva tähistamist pole mitmel eelneval aastal saanud korraldada. Õnneks on elu taas normaalsemaks muutunud ja küünlavalgel saab ka kalli elektri ajastul hubaseid sündmusi nautida.

Seekord said Eesti vanimasse seltsimajja tulnud osa Kanepi Harrastusteatri näitlejate koostatud kavast “Hingest – hinge”. Kava sündis nii, et iga näitleja valis välja just talle meeldiva ja hingele pai tegeva teksti või luuletuse. Ühiselt valiti välja ja seati järjestusse ligi poole tunnine kava mida täiendas lavakujundus ja muusikalised helid.

Laval oli kolm suurt pildiraami ja nendes asusid küünlad ja näitlejad kes vaheldumisi tekste esitasid. Kardinate tagant lisandus neljas hääl ja erinevate muusikainstrumentidega tekkitatud helid.

Publik istus kohvikuks kujundatud saalis ümber laudade. Pärast hingelist kava räägiti veel omavahel päevakohastel teemadel ja publiku hulgast soovis Meelis Vahtramäe (samuti harrastusnäitleja) esitada Gustav Suitsu luuletust “Kerkokell”. Oli äärmiselt emotsionaalne hetk.

Seejärel suundusid osalejad väiksesse saali kus olid töötoa valmis sättinud Kaabsoo küünlameistrid ja igaüks sai nende õpetuste ja juhendamise abil endale väga erilise küünla meisterdada. Küünlavalgusesse vaadates same hingele soojust ja pimedusse valgust, seda soovisimegi kõigile.

 

Marju Jalas
Kanepi