18. apr. 2024

Detsembri kuukiri nr 75

Kutsume teid meeleolust osa saama!

Kogu kuukiri on allalaetav siit: Detsembri kuukiri nr 75

Eesti Kultuuriseltside Ühenduse sarjad

 

Mina, eestlane – teekond Kambja kultuurihällist vanima rahvamajani

Seekord Kambja 17.sajandi kultuurihällist ja Eesti esimesest rahvamajast 1887 Kanepis. 30 km kultuurimõtteteed käisime 11.-12. novembril.

 

 

 

 

III EKSÜ keeleamps : Pressiteate põhivead

IV EKSÜ keeleamps :  Keelesoovitused töösuhtluse kohta Facebookis

 


Audio saade

Läti raadio järjekordne eestikeelne saade

Iga kuu teisel teisipäeval eetris Läti Eesti Seltsi igakuine eestikeelne saade Läti Raadio 4 programmis kell 20.15. Seekord pikem intervjuu uue EV suursaadikuga Lätis Eerik Marmei’ga, samuti väike ülevaade LES ja Läti VR aastapäevade tähistamiselt Riia Eesti Majas 5.11.22.


Tunnustused ja sünnipäevad

Põlva Rahvahariduse Selts 115

20. novembril tähistati Põlva Kultuuri- ja Huvikeskuse kohvikus kodulookonverentsiga Põlva Rahvahariduse Seltsi 115. sünnipäeva. Kõigepealt tervitas kokkutulnuid seltsi esimees Tiia Viilu, kes andis edasi ka Eesti Kultuuriseltside Ühenduse auesimehe Valter Haameri ja Kunderi rahvakooli (Rakvere) tervitused.

 

Liiso hällüpäiv 25+1 ja võru keele nätäl

Kaemalda tuu pääle, et kõnõlimi võru keelen. Ka lännü nätäl 7-13.novvembri oll täüs võru kiilt. Mii, pääliina võrokõsõ, ollimi põlisvõrukõisilõ iinkujos tuuga, et alostimi uma keele nädäliga joba 5.märdikuu pääväl, ku kutsõmi Jüvä Sullõvi (Tartu Ülikooli võru keele oppaja) hindäle umakeelist tävvendkoolitust tegemä.

 

Aino Järvesoo selle aasta auhinnad

Aino Järvesoo auhinna eestluse hoidja välismaal kategoorias pälvisid sellel aastal Evi Lepik Göteborgist ja Merike Barborak New Yorgist. Elutöö auhind anti Hando Runnelile. Palju õnne!

 

 

 


 

Eesti rahvatants Norra pealinnas — juba 10 aastat!

Juubelikontsert toimub 2023. aasta juuni alguses ning mõttes on kaasata ka Viikingite vilistlasi ja teisi väliseestlaste tantsurühmi. Seoses sellega on Viikingid alustanud sünnipäevakontserdi ning teistegi 2023.aasta jooksul toimuvate sündmuste ettevalmistamist. Oslo Viikingite tegemistest ja uudistest saab lugeda nende Facebook´i ja Instagrami lehtedel.

 

November oli hingedekuu

Hingedepäeva õhtu Eesti Toas

Mikkeli Eesti Keskuses veedeti 2. novembril hubases küünlavalguses hingedepäeva õhtut.

Vesteldi müstilistest asjadest „enne-nüüd-ja-hiljem” nii eesti kui ka läänemeresoome rahvapärimuse kaudu.

On hingedeaeg

Nädalavahetusel korrastasime Jakob Hurda ja Helmi Kurriku hauaplatsid ning süütasime sõprade mälestuseks küünlad.

On mõtiskluste aeg.

 

Hingedepäeva teeõhtu Kanepi seltsis

Traditsioonilist hingedepäeva tähistamist pole mitmel eelneval aastal saanud korraldada. Õnneks on elu taas normaalsemaks muutunud ja küünlavalgel saab ka kalli elektri ajastul hubaseid sündmusi nautida.

 

 


Mikkelis joosti marti

Paljud Soomes elavad eesti päritolu lapsed pole ehtsaid mardisante kunagi

näinud. Sestap ootasid mardilaupäeval ühte Mikkeli eesti perre kogunenud tosinajagu suuri ja väikesi mihkleid elevusega nende saabumist. Oodates lasti hea maitsta odrakaraskil ja glögil.

 

 

Kunstide öö Haida külas

5. novembril riikliku aktsiooni “Kunstide öö” raames otsustas Krasnojarski krai Haida raamatukogu folkloorirühm “Siidilill” taaselustada vana seto pulmatseremoonia.

 

 

 

Traditsioonide pärijad

Irina Eskina, Daria Kaup ja Julia Kuznetsova võtsid osa piirkondlikust konkursist “Traditsioonide pärijad”.

Igaüks neist valmistas oma kätega rahvakunstitoote. Irina kudus villaseid labakindaid, Daria valmistas seto ehteid ning Julia seto tüdruku peakatte lindi.

 

Kaukaasia toonid

Pühapäeval oli Tammsaare majamuuseumis Punasel Lagedal sagimist palju. Muuseumi külastas kaks lastegruppi, koos saatjatega 37 inimest.

20.11.2022 tähistatakse üleilmset lastepäeva. Diana Gubareva tutvustas gruppidele pärimusi ja lugusid Eesti rahvuskultuuri näidetel. Aluseks, nagu ikka, Tammsaare jutustus “Poiss ja Libilik”.

 

Eesti Aiakeses restaureeriti suguvõsade tamm

Kui Kaukaasiasse ümberasujad 1912 aastal selle tamme alla kogunesid, siis panid nad asunduse nimeks nimeks Eesti Aiake. See vana nikeradatud tammetüügas on olnud juba aastakümneid eestlaste kogunemispaigaks, mille all lauldi ja mille alla koguneti. Puu taustal on põlvkonnad end lugematu kordi pildistada lasknud. See vana tamm on paiga sümbol.

Neevo tantsukeerud novembris

7. novembril 2022 toimus Peterburis kontserdimajas traditsiooniline galakontsert “Oleme koos”. Ürituse korraldas Peterburi linn ning linna rahvus- ja kultuuriühendused. Seda peetakse igal aastal ja sellest on saanud juba hea traditsioon.

 

Pirkanmaa lapsed ja noored nautisid eestikeelset jõuluteatrit Tamperes

20. novembril 2022 oli tore võimalus vaadata Teater EST esituses Paul-Erik Rummo jõulunäidendit „Aknalaua Juss ja sõbrad“ Tamperes. Enne teatrietendust töötasid meistrite toad, kus kaunistati piparkooke, valmistati jõulukaarte, mängiti lauamänge, vaadati multifilme ja muidugi töötas teatrikohvik!

 

Lakewoodi Eesti Maja verivorstid

Jõule tähistatakse peaaegu igal pool maailmas, siis süüakse rohkelt toitu, muidugi ka verivorsti. Et jõulud mööduksid rõõmsalt ja uus aasta tuleks hea, on tingimata vaja katta jõululaud hea ja paremaga. Lakewoodi Eesti Majas on juba 75 aastat traditsiooniliselt enne jõule valmistatud verivorste.

Tulehoidjad jõululaadal

Tulehoidjad esinesid Jõululaadal 5. novembril Portlandi Läti majas. Kolm tantsijate generatsiooni pakkusid energilise etenduse!

 

Parim turismitegu 2022

Parim turismitegu 2022- Pöörane TäiskuuÖÖsööming Peipsi Toidu Tänaval Peipsimaa KOgukonnaköögi poolt.
Veelkord aitäh ja hooga edasi!

Õpiampsude puhvet

Avaldame saladuse, miks võttis Juhan Kunderi Rahvakooli esindaja ette sõidu Raplamaale. Head asjad ei jää kunagi märkamata ja tähelepanu on pälvinud sõnapaar “Õpiampsude puhvet”. Elus on ikka nii, et kes küsib, see kas saab või mitte 🙂 Kes ei küsi, see kindlasti ei saa.

Eesti keele tunnid Peterburis

Nii sellel aastal kui ka varasematel, alustasime tundidega oktoobris. Eesti keele õppijaid tuleb iga aastaga juurde. Koguneme Jaani kirikus Eesti Seltsi ruumis. Praegu käib õppetöö lausa viies rühmas! Grupis on 4-12 õpilast, vastavalt tasemele. Paljudel on Eesti kodakonsus või sugulased Eestis.

 

 

EOVS arenduspäevad Soomes

Soome organiseerunud eestlaskonda esindaval Eesti Organisatsioonide Võrgustikul Soomes (EOVS) täitus kaks esimest tegevusaastat. Sel perioodil on täienenud liikmeskond ja laiem koostöövõrgustik. 26. novembril kogunes ligi kolmkümmend koostöövõrgustiku esindajat Aalto Ülikooli Design Factory ruumides Espoos senitehtut kaardistama ning väliseesti kogukonna vajadusi vaagima.


Partnerite kuukirju

Integratsiooni SA kuukiri november

REL infokiri november

Folkloorinõukogu kuukiri detsember


EKSÜ e-kuukirja saate muuta veel sisukamaks, kui saadate varakult teateid ja kajastusi oma sündmustest meie aadressile info@kultuuriseltsid.ee

Kuukirjaga saate liituda, kui saadate kirja aadressile info@kultuuriseltsid.ee EKSÜ tegemistega saab tutvuda kodulehel www.kultuuriseltsid.ee ja FBs