29. märts 2024

Oktoobri kuukiri nr 30

Eesti Kultuuriseltside Ühenduse tegemised septembris

Septembrikuu on olnud Ühenduse jaoks ülitihe ja Ühendus tegi mitmeid suviseid kokkuvõtteid.

Septembris liitus EKSÜga 3 uut liikmesseltsi ja sh üks uus “liikmesriik”. EKSÜ juhatus kinnitas meie liikmeteks Rõka Külaseltsi ja Soomest Tampere Eesti Klubi ja Mikkeli Eesti Klubi. Liikmete hulgast arvati välja von Glehni Teater.

Kogu kuukiri on allalaetav siit –  Oktoobri kuukiri nr 30

Mikkeli Eesti Klubi on nüüdsest Eesti Kultuuriseltside Ühenduse liikmesselts 

Mikkeli Eesti Klubi Ry on alates 26. septembrist Eesti Kultuuriseltside Ühenduse liige.  Meie lähem tutvus leidis aset EKSÜ 2018 augusti suvefestivalil “Sajaga seltsis” Tartus.

Eesti Kultuuriseltside Ühendusel on veel üks uus liikmesselts – Tampere Eesti Klubi

Tampere Eesti Klubi ry on loodud 1996. aasta kevadel ja on üks vanimad Soomes. Pikkade tegevusaastate jooksul on saadud kogemusi eestluse hoidmisest ning traditsioonide järjepidevusest. Kindlasti ka muutustest, mis on tänapäeva elus eriti kiiresti vahelduvad.

Rõka Külaselts hoiab Eestimaa ääremaal elu.

Rõka Külaselts loodi 2009. aasta munapühade ajal, mil Tartumaa Järvselja ja Rõka kandi ärksam rahvas Peramaa Puhkekeskusesse kogunedes otsustas oma piirkonna tühjenemisele tõsist vastulööki anda. Ootame Teid külla! Meie tubli ja tegus liikmeskond on igati koostööaldis ning ulatab abikäe erinevate sündmuste korraldamisel. Näitemängutegijad, Peramaa avar esinemisala ootab teid!

 

Trükist ilmus EKSÜ esimene oma raamat. Raamatut saab Tartu kontorist. Raamatu tekstifail asub meie e-raamatukogus.  Raamat kajastab kokkuvõtlikult Eesti Kultuuriseltside Ühenduse ja liikmesseltside tegevust 2016. aasta, mõnel juhul ka 2017. aasta lõpuni. Hoolimata sellest, et kõik ülevaated ei ole koostatud ühtlase põhjalikkusega, leidub igas neis fakte, mis väärivad tähelepanu ja süvenemist.

Septembri lõpus sai valmis meie videoklippide sari augusti festivalist “Sajaga seltsis”.

Videoklippe saab vaadata siit: 

Videod saavad paiknema meie videoarhiivis.

1944. aasta suurpõgenemise meenutusõhtu ja mälestusteenistus Tallinnas

18. septembril toimus Okupatsioonide ja vabaduse muuseumis Vabamu vestlusõhtu “Minna ei taha, kuid jääda ei saa – 1944. aasta suurpõgenemine Eestist“. Oma põgenemist Eestist meenutasid Ilvi Jõe-Cannon ja Lehti Merilo. 19. septembril toimusid 1944 a suurpõgenemise mälestusteenistused Tallinna Jaani kirikus ja üle ilma eesti kogudustes ja kogukondades.

 


Meie teiste liikmete ja sõprade tegemisi:

Septembri alguses oli Poris jälle näha ja kuulda Eestit

Pori Rahvaülikooli rahvatantsurühmal Lampin Tanhupiiri käis külas kauaaegne sõprusrühm Põlva Memmed Helje Põvvati juhendamisel. Rahvatantsurühmaga koos sõitsid Porri Kanepi seltskonnatantsurühm Päripidi, juhendaja Maria Drenkhan, Põlva Muusikakooli noored rahvamuusikud ansamblist FolkMelody, lõõtsamängija Mihkel Linnus ja kooli lõõtsa- ja kandleõpetaja, tuntud ja tunnustatud pillimeister Heino Tartes.

 

Londoni Eesti Majas toimus KONTSERTÕHTU koos eestimaise ÕHTUSÖÖGIGA.

Külalisesineja Eestist: V Euroopa Eestlaste Laulupeo raames tuli Londonisse Haaslava Meeskoor Kalev Lindali juhendamisel.  30 südikat meeslauljat andsid kontserdi Eesti Majas ning suundusid edasi Leicesteri 07.-09. septembril toimuvale V Euroopa Eestlaste Laulupeole.

 

Kultuuri ei saa viia ega tuua, saab vaid vahetada…

Kose valla kultuuridelegatsioon külastas 17.-21. septembril Karjalas elavaid eestlasi ja Karjala Eesti Seltsi. Sõit sai teoks tänu Karjala seltsi-poolsele projektitaotlusele. Meie lahked vastuvõtjad Karjala Eesti Seltsist olid kokku pannud tõeliselt mitmekülgse programmi, mis andis suurepärase ülevaate nii Karjala Eesti Seltsi Kolle tegemistest, soome-ugri rahvaste elust Karjalas kui ka eestlaste varasematest tegemistest sealkandis.

Tveri Eesti Selts meenutas Buraševos Konstantin Pätsi 

9. septembril korrastas Tveri Eesti Selts president Konstantin Pätsi kunagise matmiskoha Buraševos ja pani sinna lilled. Tveri Eesti Selts on võtnud oma südameasjaks hoida hauaplats korrastatuna ja hooldatuna.  Sellel aastal tähistati sellega ühtlasi ka EV100 tähtpäeva.

Koolitus teemal Eestimaa – mis koht see on?

12. septembril toimus Eesti Rahva Muuseumis esimene koolitus neile, kes osalevad kultuurilist lõimumist toetavas programmis. Osavõtjad said omavahel tuttavaks, tutvusid giidi juhendamisel muuseumi püsinäitusega. Kohtumised ja hiljem nähtu võeti mõnusas arutelus kokku.

WanSel esitas muusikalise tervituse

14. septembril toimus muude sündmuste hulgas Tartus, Pirogovi platsil Lüneburgi pingi

avamine. Pingi idee leidis realiseerimise Tartu-Lüneburgi seltsi ja Tartu Linnavalitsuse hea koostöö tulemusena. Muusikalise tervituse esitas meesansambel WanSel Valli Ilviku juhendamisel.

Krimmi eestlased osalesid soome-ugri kultuuripäeval

Ürituse raames korraldati mordva, mari-, komi- ja eestikeelse kirjanduse näitus, samuti olid väljas tõlked nendest keeltest ning käsitöö esemed. Eestlased tutvustasid eesti asunduste kohta välja antud raamatuid, ajalehti ja ka eesti käsitööd.

 

Maailmakoristuspäevast Kultuuriseltside Ühenduse sõprade pilgu läbi

Eesti Lipu Selts koostöös teiste isamaaliste ühendustega korraldasid 15.septembril Lauluväljaku 100 tamme pargis talgupäeva.  Üleskutsele reageeris 50 talgulist.

Ka Eesti saartel osaleti maailmakultuuri loomingus ja sündmusel. Oldi osake ühisest maailmakoristuse päevast 15. septembril 2018

Kabardi-Balkaarias sai süüa mulgikapsaid

20. septembril tähistati Kabardi-Balkaaria Vabariigi pealinnas Naltšikis Maria väljakul traditsioonilist Adõgee päeva. Selle päeva kombekohaselt kogunesid Naltšikis 20 eri rahvuse seltsi esindajad. Peopäevast võttis osa ka kohalik eesti selts KODUMAA. Peo külastajad esitasid eesti seltsile mitmeid küsimusi Eesti kohta ja huvi oli suur ka eesti retseptide vastu. Eesti selts Naltšikis hoiab jätkuvalt eesti traditsioone.

Tervitustega sügispealinnast!

Septembrikuu oli Narva kandis tavapäraselt toimekas. Narva Eesti Seltsis on traditsiooniks saanud, et korra aastas käiakse suurema seltskonnaga ekskursioonil. Selle aasta sõit lükkus sügisesse, sest imeilus suvi oli kõigil niigi sündmusterohke. Iga-aastaseks traditsiooniks on saanud seltsis mihklipäeva tähistamine – võetakse kaasa omavalmistatud hoidis, küpsetis, salat või koduvein koos selle valmistamise retseptiga.

Könçi Şava küla pidas asutamise 155. aastapäeva

28. septembril toimus Kransodarkas (Könçi Şava) küla asutamise 155. aastapäeva tähistamine. Ürituse korraldasid Krimmi Eesti Selts, Aleksandrovka küla adminstratsioon ja Krimmi Rahvaste Sõpruse Maja.

Pidu algas Eesti Tare külastamisega. Vaadata sai vana mööblit, olmeesemeid, fotosid, eesti rahvariideid, eestikeelseid raamatuid ja ajalehti. Seejärel asetati maja kõrval asuvale eestlaste mälestusmärgile lilled ja meenutati represseerituid.

Saaremaa merekultuur on maailmailmatasemel

Eesti Saarte Kogu mitme saare liikmed osalesid Kuressaares 20. septembril 2018 toimunud maailma ajalugu ja kultuurilugu puudutaval sündmusel – toimus rahvusvaheline konverents Antarktika avastajana tuntud kuulsa meresõitja admiral Fabian Gottlieb Benjamin von Bellingshauseni 240. sünniaastapäeva tähistamiseks.

 

Vanemuise sügisesed kirjad

Suve viimasel päeval,  22. septembril  toimus Tartu Laulupeomuuseumis  järjekordne salongiüritus  “Kes sa oled…” Külalispersoon oli Tabivere Huvikooli  (Tartumaal) õpetaja ja direktor Liia Koorts. Vestlust juhtis Valli Ilvik. Tunniajane  vestlus sujus ja  oli huvitav. Kaaskõnelejad olid Liia ema, noorim poeg, õpingukaaslased ja eelnevate salongide persoonid. Lisaks tööle koolis juhatab Liia valla segakoori.

Neevo rahvatantsijad olid taaskord eesti kultuuri saadikud

Peterburi Kultuuriseltsi rahvatantsurühm Neevo osales septembris mitmel festivalil. 29. septembril toimus Peterburi Aleksandri pargis etnopiknik, kus laval astusid üles ka Neevo tantsijad. Etnopiknikust

võtsid osa paljude rahvusseltside esindajad. Meie saime võimaluse publikule tutvustada eesti rahvatantsu.


TULEKUL OKTOOBRIS

Kaukaasia eesti kultuuripäevad

5-7. oktoobril toimuvad eesti kultuuripäevad 2018 Kaukaasias Sotši linnas ja Punasel

Lagedal Eesti Aiakeses.

Kultuuripäevadel tähistatakse Eesti Vabariigi juubelit, Tammsaare muuseumi 30.aastapäeva ja meenutatakse Ants Paju – Kaukaasia eestlaste kauaaegset eestseisjat ja muuseumi rajajat.

 

ESTO 2019 programm on paigas ja passid varsti müügis

XII ülemaailmsete eesti kultuuripäevade ESTO2019 programm 28. juunist 3. juulini Helsingis, Tartus ja Tallinnas on üldjoontes valmis ning passide hinnad peakomitee poolt kinnitatud. Piiratud arvul passe eelmüügi hinnaga tuleb müüki oktoobris. ESTO2019 toimub nädal enne laulu- ja tantsupidu, tuues kokku eestlased ja nende sõbrad üle maailma, et tähistada üheskoos Eesti Vabariigi 100. juubelit.

 

Jätkub EKSÜ koolitustesari “Kohalik kultuurilugu ja seltsid”

Eesti Kultuuriseltside Ühenduse “Kohalik kultuurilugu ja seltsid” on tasuta koolitusprogramm, kus tutvustatakse meie mäluasutuste juba olemasolevaid avalikkusele kättesaadavaid digiarhiive ning seltside osa kodukoha kultuuriloo säilitamisel.

Oktoober on Tamperes Eesti kuu!

Oktoober on Tamperes kuulutatud Eesti kuuks. Toimub ridamisi sündmusi, kuhu on oodatud kõik huvilised.

Korraldajate hulka kuulub ka EKSÜ uus liikmesselts Tampere Klubi RY

 


Rahastusvõimalustest oktoobris:

Eesti Rahvuskultuuri Fond. Taotlusi võetakse vastu kuni 15.10

Rahvuskaaslaste Programm, avaneb oktoobri II poolel

Eesti Kultuur maailmas, avaneb oktoobri II poolel


Meie partnerite infolehed

Integratsiooni SA septembri kuukiri: 

Rootsi eestlaste infokiri: 

Kultuuriministeeriumi infokiri, september

Eesti Folkloorinõukogu kuukiri: oktoober 


EKSÜ e-kuukirja saate muuta veel sisukamaks, kui saadate varakult teateid ja kajastusi oma
sündmustest meie aadressile info@kultuuriseltsid.ee

Kuukirjaga saate liituda, kui saadate kirja aadressile info@kultuuriseltsid.ee
EKSÜ tegemistega saab tutvuda kodulehel www.kultuuriseltsid.ee ja FBs

E-kuukirja ja kodulehte toimetavad EKSÜ tegevjuht Liina Miks ja EKSÜ juhatuse liige Külli Ots