28. märts 2024

Septembri kuukiri nr 29

EKSÜ ettevõtmised juulis ja augustis.

Kogu kuukiri on allalaetav Septembri kuukiri nr 29 – Eesti Kultuuriseltside Ühendus

Üleilmse eesti seltside festivali “Sajaga seltsis” kokkuvõte ja järelkajad.

2018.a. tähistab Eesti Vabariik oma 100. aastapäeva ning EKSÜ korraldas selle tähistamiseks Tartus, ERMis 3.-4. augustil festivali „Sajaga seltsis”, mis tõi kokku kultuurirahvast Lätist, Suetukist, Krasnojarskist, Peterburist, Krimmist, Kiievist, Londonist, Torontost, Luxemburgist, Melbourne´ist, Portlandist, Moskvast, Minskist, Soomest, Tverist, Valgevenest.

Eesti Saarte Kogu ja Eesti Kultuuriseltside Ühendus sõlmisid koostöölepingu

17. juulil 2018 sõlmisid Eesti Kultuuriseltside Ühendus ja Eesti Saarte Kogu omavahelise koostöökokkuleppe. Koostöö kaudu toetatakse, tuuakse esile ja väärtustatakse kultuurivaldkonnas tegutsejaid ja kavandatakse ühisprojekte.

 


Meie liikmete ja sõprade suvesündmuste ülevaade

Tartu pilliõppe suvekool – pillilaager 2018

Tartu Pilliõppe suvekool-pillilaager toimus 2.-8. juulil Tartu Maarja Kooli ruumides – sel aastal juba neljandat korda. Sellel aastal oli laagris seitse pilligruppi – väikekannel (Anneli Vilbaste), akordion (Marju Jõgeda), parmupill (Katariin Raska), ukuleele (Rando Kruus), kitarr, ksülofon (mõlemad Toivo Sõmer) ja löökpillid (Tõnis Kirsipu). Lisaks pilligruppidele olid ühistegevustena mõeldud regilaulugrupp, mida juhendas Veronika Sõstar. Lisaks regilaululudele oli võimalik õppida ja mängida rahvalikke laulumänge ja tantse.

 

Suetuki külas oli mitu tähtpäeva 

Väikses Ülem-Suetuki külas peeti jaanipäeva 7.juulil ning ühtlasi oli pidulik päev ka kohalikul kogudusel, mis sai 130 aasta vanuseks. Pidu peeti koos soome kogukonnaga. Siberis tähistas Ülem-Bulani küla juuli alguses oma 160.  sünnipäeva.  Varem kutsuti küla Viru-Bulaniks. Tänaseks on kahjuks eestlasi külla väga vähe jäänud. Aga ometi on küla toimiv ja tegus.

Pidustused toimusid 6. juulist 8 juulini. Lisalugu siit:

 

Karjala käis hansateel

Karjala eestlased soovivad arendada tihedaid suhteid Karjala ja Eesti inimeste vahel, tutvustada üksteisele oma  traditsioone ja kultuuri.

Esimest korda esitlesime Eestis loomingulise töökoja “Ptica Vereska” noorte meistrite tooteid, mis on valmistatud pronksist. Ka telk  oli valmistatud oma kätega.  Korraldajad ja ostjad  pöördusid meie poole, imetlesid meistrite töö filigraansust. Kontaktid edasiseks koostööks.

Riias kohtusid kaks eesti seltsi

Sõprusseltsiga kohtusime Riias Läti Eesti Seltsi majas. Pärast majaga tutvumist kuulasime seltsi raamatukogus Läti Eesti Seltsi esimehe Toomas Kalda põhjalikku ülevaadet 110aastase seltsi tegemistest. Rakke Valla Hariduse Seltsi trükised jäid täiendama seltsi ja Riia Eesti Kooli.

 

Valgevenes toimusid eesti kultuuri päevad

19.– 21. juulil toimusid Valgevenes eesti kultuuri päevad, millega tähistati ühtlasi Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva. Kokku võttis festivalist osa ligikaudu 300 osalejat Eestist. Kultuuripäevad algasid 19. juulil Viciebskis (Vitebskis)  Kihnu Virve pereansambli ja kultuuriselts Kirmas ülesastumisega. Saal oli puupüsti täis.

 

 

 

Põlvas jagati välja Jakob Hurda rahvuskultuuri auhinnad 2018

21.juulil anti Jakob Hurda Seltsis üle sellesuvised rahvuskultuuri auhinnad, mida on aastaid rahastanud Eesti Kultuurkapital ja kultuurkapitali Põlvamaa ekspertgrupp. Statuudi järgi pälvib ühe auhinna Põlvamaal elav ja tegutsev rahvakultuuriga tegeleja, teine auhind antakse väljaspool maakonda tulemusi rahvakultuurivallas saavutanule.

 

Eesti kultuuripäevad Krimmis 2018

25. augustil tähistati Krimmis Pervomaiskoje (krimmitatari Curçı) küla 155. aastapäeva ja seoses sellega toimus Eesti Kultuuripäev. Eesti Kultuuriseltside Ühendus andis edasi tervitused, kinkis Eesti laualipu ja teisi meeneid. Festivali viimaseks lauluks oli „Ma tahaksin kodus olla“, kus nii laval olijad kui ka publik kujunesid ühiseks kooriks.Ürituse korraldasid: Krimmi Vabariigi rahvastevaheliste suhete riiklik komitee, Krimmi Vabariigi riiklik “Rahvaste sõpruse maja”, Pervomaiski rajooni Administratsioon ja Krimmi Eesti Selts. Eesti Kultuuripäev oli väga oluline kohaliku kogukonna ühendaja. Eesti kultuurilugu Krimmis jätkub.

Vanemuine külastas Prahat

3.-4. augustil osales segakoori Vanemuine, Kuressaare kammerkoori Helin ja ansambli WanSel ühendkoosseis Prahas toimunud rahvusvahelisel koorifestivalil “Prague Summer Choral Meeting”. Meie dirigent ja juhendaja oli Valli Ilvik ning  klaverisaatega toetas Anneli Klaus. Kontserdid õnnestusid hästi ja Vanemuise koor tunnistati hinde ECELLENT vääriliseks. Väga soojalt võtsid meid vastu Eesti suursaarkonna töötajad, tervituskõnega esines suursaadik Eva-Maria Liimets.

Portlandi eestlased pidasid ühist suvepäeva

Oregoni eestlaste suvepäev toimus Portlandi Eesti Seltsi ja koguduse ühise üritusena

pühapäeval, 5. augustil Jackie Huseni pargis, kus oleme kokku saanud juba viimased kuus aastat. Zoja Vagas jagas mälestusi Teise maailmasõja põgenike jõudmisest Saksamaale. Ta tõi välja, et selle kohta on vähe informatsiooni ja seda tuleks võimaluse korral veel koguda.

 

Tartumaa rahvateater pälvis tunnustuse

10.-12.augustini toimus järjekordne külateatrite festival Saaremaal Kärla Rahvamajas. Tartumaa LendTeater võttis sellest osa nagu igal aastal. Seekord sõitsime festivalile lavastusega “Pasjanss ehk Alatu kättemaks”, mis alles hiljaaegu Elva LendTeatris rambivalgust nägi ning kohalikult publikult sooja vastuvõtu sai.

Tantsupeomuuseum korraldas I väliseesti tantsuõpetajate suvekursuse

15.-19. .augustil toimus Kihnus ja Pärnus Tantsupeomuuseumi korraldatud I väliseesti tantsuõpetajate  suvekursus. Viiepäevase kohtumise eesmärkideks oli luua toimiv väliseesti tantsukollektiivide juhtide võrgustik ja infovahetus, anda edasi oskusi nii pärimus-, autoritantsu kui ka suurpidude korraldamise kohta, vahetada kogemusi ja töötada välja koostööplaane.

 

30 aastat Tammsaare muuseumi Eesti Aiakeses: pirniaedade varjust kortermajade vahele.

Muuseumi 30 juubeli tähistamiseks on konkreetne idee Ants Paju tütrel Angela Rehil, kes soovib Kaukaasia eestlaste jaoks palju ära teinud isa mälestuseks Eesti-Aiakeses avada tema bareljeefi. Selleks loodab ta loa saada Sotšis asuvast kirjanik Nikolai Ostrovski muuseumist, mille filiaaliks on Tammsaare muuseum. Eelkokkulepe kohaliku Sotši skulptoriga on tal juba olemas. Bareljeefi pidulik üleandmine toimub 06. oktoobril .

„Eesti 100“ raames tegid eestlased Sverresborgi muuseumis Tondheimis ajalugu

Kui Norra rahvas tähistab iseseisvuspäeva 17. mail, serveeritakse jäätist ja viinereid, laste rongkäik möödub kuningapalee rõdu alt kunigale lehvitades ja päev annab ühe vähestest põhjustest selga panna oma rahvarõivad. Kui aga eestlased oma riigi sünnipäeva tähistavad, on see ikka laulu ja tantsuga. Seda enam, et sel aastal on meie kodumaal selline suur ja ümmargune tähtpäev.

 

 

 

Tagasivaade kultuurisündmustele Eesti saartel

Eesti saarestiku augustikuu suursündmuseks kujunes Rootsi kroonprintsessi Victoria külaskäik Naissaarele 19. augustil. Külastusel oli eesmärgiks kohtuda eesti-rootsi kultuuripärandiga, väikesaarte elanikega ja osaleda Naissaare taastatud kabeli taaspühitsemisel. Kroonprintsessi ja tema abikaasat saatis Naissaarel president Kersti Kaljulaid abikaasaga.

 


Olulisemad sündmused septembris 

 

Septembris toimub Leicesteris Euroopa eestlaste 5. laulu- ja tantsupidu.

Festival algab 7. septembril kell 19.30 ansambel Curly Strings’i ning soojendusbänd ÖÖ esinemisega The Y Theatre’is, kuhu on oodatud kõik folgi- ning Eesti muusika fännid ja huvilised. 8. septembri pärastlõunal aga on The Venue’s@DMU De Montfort University’s kavas laulu- ja tantsupidu. Esinevad eesti koorid ja rahvatantsurühmad ning kaasa lööb ka Curly Strings.

 

18,19 septembril toimub EV100 ürituste raames vestlusõhtu ja mälestusteenistus “Minna ei taha, kuid jääda ei saa!”

Lähemalt: ÜEKN Pressiteade.1944suurpõgenemine.


Eesti keele õppe võimalustest:

Kuna mitmed meie liikmesseltsid on tundnud huvi eesti keele õppe vastu, siis paneme viited, kust on võimalik leida tasuta e-kursusi:

www. keeleklikk.ee

www.speakly.me

http://oppevara.estinst.ee/sisu/eesti-keel-voorkeelena/

https://et.speaklanguages.com/eesti/


Integratsiooni SA kuukiri: juuli-august 

Folkloornõukogu augusti kuukiri: 

sept kuukiri siit: 

Rootsi Eestlaste Liidu kuukiri:

ja siit: 

Uus hooaeg Rahvakultuuri Keskuses: 


EKSÜ e-kuukirja saate muuta veel sisukamaks, kui saadate varakult teateid ja kajastusi oma sündmustest meie aadressile info@kultuuriseltsid.ee

Kuukirjaga saate liituda, kui saadate kirja aadressile info@kultuuriseltsid.ee
EKSÜ tegemistega saab tutvuda kodulehel www.kultuuriseltsid.ee ja FBs

E-kuukirja ja kodulehte  toimetavad EKSÜ tegevjuht Liina Miks ja EKSÜ juhatuse liige Külli Ots