28. märts 2024

Juuni kuukiri nr 38

EKSÜ toimetamised

Meie liikmete tegemised

Tulekul

Kogu kuukiri on allalaetav siit: Juuni kuukiri nr 38

EKSÜ toimetamised

EKSÜl on uus liikmesselts – Estonian Folks International

Mais liitus meiega taas uus liikmesselts – Estonian Folks International MTÜ. Tegemist on meie varasema koostööpartneriga. Estonian Folks osales eelmisel aastal meie EV100 auks korraldatud festivalil “Sajaga seltsis” ERMis. Estonian Folks osaleb tuleval tantsupeol kahe rühmaga: rahvusvaheline rühm Segased, kellest pool on Inglismaal elavad eestlased ja pool kokku tulnud Soomest, Taanist, Hispaaniast, Šveitsist ja ka Eestist. Teine on rühm on Londoni Pererühm, kes on Londonis ja Londoni ümbruses elavad pool-Eesti pered.

Pranglil kohtusid Eesti Kultuuriseltside Ühendus ja Eesti Saarte Kogu

17- 19.maini toimus Põhja-Eesti väikesaarel Pranglil MTÜ Eesti Saarte Kogu (lühendatult ESK) üldkogu. Kuna Eesti Kultuuriseltside Ühendus on ESK ametlik koostööpartner, siis osales üldkogul ka Eesti Kultuuriseltside Ühenduse esindaja. Ühenduse tegevjuht Liina Miks tutvustas Kultuuriseltside Ühenduse tööd ja liikmesseltse. Ta kutsus üles (väike)saari oma seltsielust ja kultuurisündmustest teada andma. EKSÜ tegevjuht sai mitmeid otsekontakte saartel tegutsejatega.

Ikka üheskoos!

25. mail toimus järjekordne EKSÜ seltside kevadpidu “ikka üheskoos”. Seekord tähistati kevadet Lääne-Virumaal Muuga mõisas ning kevadpidu oli osa Muuga mõisa päevadest. Üles astus 10 erinevat laulu ja tantsu kollektiivi. Kõrvalsaalis oli avatud käsitöö ja trükiste näitusmüük ning ka kohvikud. Eriti suure väljapanekuga osales Mulkide Seltsi esindus. Kohal oli ka Peterburi Eesti Seltsi käsitöötegija.

Liiso laulsõ Muuga mõisah päävä vällä!

Egäaastanõ illos seltse keväjäpido alas külh veidü ikudsõ ilmaga, a peo edeneden läts asi parembas.

EKSÜ pääliku olli tennü kõrraligu iiltüü peo kõrdaminekis ja kavva toonu esinejid, kinka kullõminõ tõi mõlõmba kõrva päälaelõ kokko; Tartumaa Rahvakultuuri Keskseltsi duett Kooli Kristi ja Suitsu Jannega (Rahvalõõts 2019 võitja) olli korgõmb klass.


Meie liikmete tegemisi

Euroopa päev Tamperes

9. mail tähistati Euroopa päeva Tampere kultuurikeskuses Laikku. Väliüritusel Laikku treppide ees tantsisid kaunis päikesepaistes Maailmatantsude selts ja eesti naisrahvatantsurühm Vingerpussid Heli Vija juhendamisel. Vingerpusside rühma kuuluvad põhiliselt Pori ja Tampere tantsijad. Esitati 2019 aasta tantsupeoks õpitud „Nõianeitsit“ ja „Oige ja vasemba“. Rahvatantsu toetab Tampere Eesti Klubi.

Tartu-ja Jõgevamaa toredad teatritegijad võtsid mõõtu 4-5. mail teatrifestivalil Avinurmes Avifest

Kohale oli tulnud kümme agarat rahvateatri truppi, kes usinasti harjutades oma töövilju rahvale vaatamiseks olid toonud. Pealtvaatajad said nii pisarate, kui naeruga esinejatele kaasa elada. Kaks päeva oli täis tihedat tööd ja esinemist. Korraldajad saadavad siirad tänusõnad teele küll osalejatele, küll pealtvaatajatele, muidugi ka abilistele, kes siis kas nõu ja jõu või rahaga appi tulid.

Sydneys tähistati emadepäeva suurepärase kontserdi ja rikkaliku kohvilauaga!

Sydney Eesti Majas  tähistati emadepäeva. Sydney Eesti Seltsi nimel tervitas rahvast Marju Tõnisson ja andis lühiülevaate emadepäeva traditsioonist läbi aegade.

Üles astusid mitmed kohalike eestlaste kollektiivid. Esmalt esines lastegrupp Lepatriinud, laulu ja tantsuga.  Seejärel nautis publik andekate noorte laulu ja talenti klaveril, viiulil ja tuubal. Kohalik laulukoor Lõke esines nelja väga rõõmsa palaga, haarates rahvast kaasa laulma “Kungla rahvast” ja “Puud ma laulan haljusesse”.

Priiuse päeva tähistamine – I Eesti üldlaulupidu 1869

ERM-i ning Ajaloo- ja Ühiskonnaõpetajate Seltsi eestvedamisel toimusid 2.-4. maini üle Eesti ajarännakud 1869. aasta maikuusse ehk aega, mil valmistuti  esimeseks üldlaulupeoks.

Vanemuise Seltsi segakoor oli palutud 4. mai ajarännakule 50-aastasesse Eesti Põllumajandusmuuseumi Ülenurmel.
Muuseumi peanäitusemajas toimus proov, seejärel rongkäik peopaika, mis asus mõisa laudahoone teisel korrusel. Ikka dirigendid hobusevankris ees ja lauljad rongkäigus järel.

24. mai hetk Lydia Koidulaga

24. mail jätkas Vanemuise Seltsi segakoor Lydia Koidula projektiga. Ilm juhtus olema väga vihmane ja seetõttu jäi küll osalejate arv napiks, kuid üritus ei jäänunud toimumata. Tartu I ja II Muusikakooli akordioniõpetaja Mai Sõõro luges kogust “Tartu”  Koidula luuletuse “Jää jumalaga”, mis pühendati Jüri Aarma mälestuseks.

Jannseni sünnipäevapidustused. JannsenFest

Selle aasta 16. mail oli J. V. Jannsenil 200. sünniaastapäev. Mitmed EKSÜ liikmesseltsid tähistavad seda suurtähtpäeva ning I laulupeo sündi erinevate üritustega, mis kestavad kuni 19. juunini.

J. V. Jannseni 200. sünnipäeva tähistab eriti põhjalikult Vanemuise Seltsi lauljaskond, näitetrupp ja head sõbrad – kaaskorraldajad 35 päeva jooksul väga mitmesuguste ettevõtmistega. Tegevused toimuvad Tartus kui ka mujal Eestis.

ERMi Sõprade Seltsil algas 26. tegevusaasta

11. mail  meenutas ERMi Sõprade Seltsi liikmete üldkoosolekul möödunud 25 tegusat aastat. Saalisviibijatele esines maailmas tuntust kogunud bluusikitarrist Andres Roots, Tartu Ülikooli etnoloogiaprofessor Art Leete rääkis Eesti Rahva Muuseumist soome- ugri võtmes ja ERMi direktor Alar Karis andis teada, mis muuseumis  põnevat toimumas. Seltsi auliikmeks 2019 valisid üldkoosolekust osavõtjad ühel häälel kauaaegse truu teekaaslase Ülo Siimetsa. Sündmust jääb värskele auliikmele meenutama Eestimaa puidust valmistatud vastava graveeringuga käsitöökell.

Siberi Haida külas tähistati muuseumiööd

18 mai õhtul Haida küla pisikeses seto muuseumis tähistati muuseumiööd. Pealkirjaks “Teatraalne unetus muuseumis”. Selle lavastuse idee sündis eelmisel, teatriaastal. Siis tekkiski mõte tuua publiku ette seto eepos “Peko”. Jäi kokkulepe, et see etendus tuleb Siberi setode päeval, 6. juulil, kordamisele.

 

Rakkes tegutsesid talguhundid

Rakke Valla Hariduse Selts korraldas Rakkes Teeme Ära talgupäeva.  Seltsi eestvedamisel korrastati ja koristati Rakke muuseumi. Talgutel osalesid nii seltsiliikmedkui ka kohalikud elanikud – kokku  neliteist inimest. Talgute käigus puhastati museaalid tolmust, seati ümber mõned vitriinid, paigaldati nimesilte, tembeldati raamatuid ja koristati põrandad.

Muuseumiöö Rakke muuseumis

18. mail toimunud üle-eestilisel muuseumiööl, mis kandis pealkirja “Öös on mustreid” osales ka Rakke Valla Hariduse Seltsi Rakke muuseum. Avasime näituse “Esivanemate mustrid” seltsiliikmete ja muuseumi kogudest. Vanim väljaanne oli aastast 1929. Järgnesid ajakirjad Maret, Kõigile, ja Eesti Naine 30-ndatest aastatest. Näitus jääb avatuks oktoobri lõpuni.

Eesti keele kursused Omskis koguvad populaarsust

12. mail viidi Omski linnas läbi järjekordne eesti keele kursus. Osavõtt keeletunnist oli rohkearvuline. Õpilased on aktiivsed ja õppurite hulgas on palju noori. Eraldi tänusõnu tahaks öelda Vladimir Tugeusele,  tänu kellele sellised keeletunnid üldse võimalikud on. Õpetaja Tugeus valdab nii eesti grammatikat kui ka kõnekeelt ning tal on tahet seda õpetada ja edasi anda.

Kuidas läheb Tallinna võrukestel?

5. mail toimus Tallinna Võru Seltsi suurkogu. Seekordsel suurkogul esines Võrumaalt pärit 3-kordne minister Ivari Padar. Ivari on olnud 2 korda põllumajandus-, 1 kord rahandusminister ning 6 ja pool aastat europarlamendi saadik Brüsselis. Vaatamata  kõrgetele ametitele on ta oma olemuselt jäänud lihtsaks, väga hästi võru keelt kõnelevaks meheks.

Sinimustvalge värvikombinatsioon tuntud ka Hispaanias.

Londoni Eesti Seltsi meeskond osales Hispaanias, Fuengirolas toimuval rahvusvahelisel kultuurifestivalil Feria de los Pueblos Fuengirola 30.04.19 – 5.05.19 esindades Eestit esimest korda suurfestivalil, millest võttis osa 35 erinevat riiki. Festivalil osalemise idee sündis Londoni Eesti Seltsi eestvedajate ja Fuengirolas paikneva restorani Babis Corneri koostöös.

 

Praha Eesti Tuba

Tšehhi-Eesti Klubi liikmed korraldasid 26. mail  juba kolmandat korda EESTI TOA. Praha EESTI TOA mõte kerkis Tšehhi-Eesti klubis  (TEK) juba 2015. aastal.  Tookord mõtet välja pakkudes arvasin, et uue, nn kiire elu tingimustes oleks tihedamini vaja suhelda eelkõige Tšehhi elama asunud  Eesti noortega. Käesolevast aastast moodustuski  klubis tore juhtgrupp (Karmen, Ene, Piret, Iivi), kellel on ühine soov süvendada EESTI TOA tegevust korrapäraste kohtumistega.

Narva teatrimaraton jätkub.

Kahel nädalavahetusel, 11.-12. ja 25.-26. mail jätkus Narvas harrastusteatrite maraton. See on jätk aprillis alanud etenduskunstide maratonist harrastusteatritele.

Vabal Laval toimus meistriklass “Minotaurose labürint” ja meistriklass: lavastuse vorm.

Leedu Eestlaste Selts tähistas juubelit

Käesoleval aastal tähistas Leedu Eestlaste Selts oma tegevuse 30.sünnipäeva. 18 mail  toimus Vilniuses hotelli „Narutis“ sammassaalis pidulik juubeliõhtu. Tervitussõnadega pöördus seltsi liikmete ja külaliste poole Leedu Eestlaste Seltsi kauaaegne esinaine Liia Urman.

Lutsu-vääriline Pahapulli rahvas

Eesti Klubi, Vanemuise Seltsi liikmel ning saaremaalasel Harry Raudverel on ilmunud tuju tõstev saare-saaga teie lugemislauale, hea rahvas viikingitest vippideni. Eestlastel ei ole enamasti naabritega hästi. Selle igihalja tõsiasja on Tammsaare jäädvustanud üha taas-elustatava „Tõe ja õiguse“ Andrese ja Pearu suhtesasina. Sama sassis on tänase Maarjamaa seisud – saared kaasa arvatud. Mitte talude, vaid suisa külade, ilma- ja silmavaate pikkuses-laiuses sõidavad siitmaarahva suusad üha risti.

 

Põlva valla koolide IX folklooripäev Otepääl

29. mail sõitis Põlvast Otepääle ligi 60 noort  pärimuskultuurihuvilist õpilast Põlva Koolist ja Johannese Koolist Rosmalt. Kaasas oli  ka täiskasvanutest kultuurihuvilisi. Folklooripäeva peakorraldaja oli Jakob Hurda nimeline Põlva Rahvahariduse Selts, toetasid Põlva Vallavalitsus ja ettevõtja Janno Rüütle.

 

Peterburis toimus linnapäev ja Rahvuste ball

26. mail toimus Peterburis korraline Peterburi linna päev ja ka iga-aastane Rahvuste ball. Peost võtsid osa erinevate rahvaste folkloori ansamblid. Oma etteaste tegid ka Peterburi Eesti Seltsi Neevo rahvatantsijad. Nagu sel puhul tavaks, sõitsid rahvariietes kollektiivid mööda Nevski prospekti. Peterburi eestlased kandsid Saare- ja Hiiumaa rahvarõivaid.

 

Peterburis toimus Sipsikut tutvustav töötuba

31. mail toimus Peterburi Eesti Seltsi juhatuse liikme Tatjana Sigacheva eestvedamisel Peterburi raamatukogus kaltsunukk Sipsiku valmistamise töötuba. Töötoast võttis osa 13 noort oma vanematega. Ühes sellega oli Tatjanal väga hea võimalus raamatukokku kogunenud noortele tutvustada eesti lastekirjandust. Pärast nukuvalmistamist vaadati ühiselt multifilmi Sipsikust.

Luuletaja hingeldamisi mais

Maikuu võttis mind päris võhmale. Oli ju see kuu erakordselt tihe ja ette tuli sündmusi, mille korraldamine oli minu jaoks esmakordne kogemus.

11.mail esitasin enda loomingut mõneti hullumeelsel ettevõtmisel “Insominacathon” Tartus, Vanemuise 19. Hullumeelsus seisnes selles, et Vanemuise 19 toimus mõni esinemine kogu ööpäev ehk ühe esineja lõpetades alustas järgmine.

Johannes Aaviku Selts pidas aastakoosolekut

Pärast põnevat ettekannet ja selle arutelu peeti seltsi aastakoosolek. Vaeti tehtut ja kavandati tulevasi ettevõtmisi, mh otsustati korraldada Johannes Aaviku 140. sünniaastapäeva konverents tuleva aasta detsembris Tallinnas  teemal „Keeleuuendus tänapäeval“.  Seltsi senine juhatus taasvaliti järgmiseks kolmeks aastaks.

Päikseliste tervitustega kevadisest piirilinnast!

Maikuu oli meite kandis kevadiselt toimekas ja sündmusterohke. Tantsupäeval tantsisime üheskoos Raekoja platsil nii  juunior -kui seeniortantse, ühistantsuks oli seekord “Terve vald”. Käsmus käidi meenutamas nooruspõlve ning nautimas kaunist kontserti “Horoskoobi tuules”, käisime kohtumisel ja rääkisime metsajutte Valdur Mikitaga. Jaanikuu toob Virumaa laulupäeva, Eesti lipu päeva, laulupeotule ning ühise jaanitule.

Tartumaa Rahvakultuuri Keskseltsi tublimad

Mais oli põhjust mitut Tartumaa Rahvakultuuri Keskseltsi tublit tegutsejat esile tõsta. 17. mail toimus TRAKS-i ühe vanema ja tegusama liikme, naiskoor Domina juubelikontsert Elva Kultuurikeskuses. Kaastegev Luunja naiskoor Jõeõed. Janne-Kristi on koos mänginud juba 5 aastat ning nende muusikavalik on keskendunud just eesti lõõtsa, viiuli ja kandle repertuaarile. Sekka lauldakse ka laule elust ja armastusest.

Arhangelskis arutati kultuurikoostööd

15. mail kohtusid Venemaal Arhangelskis Eesti Vabariigi Peakonsulaat Peterburis esindajad, Arhangelski oblasti Kultuuriselts “Viru” esimees Jüri Rebane ning Arhangelski aselinnapea Svetlana Skomorohova. Arutati kahe riigi kultuurialast koostööd. Kohtumisel oli jutt ka võimalikest ühistest spordiprojektidest, näiteks noorte ühised võrkpalli kohtumised. Samuti on plaanis eestlaste osavõtt Arhangelski Jazz festivalist, läbi arutada võimalus Eesti päevade korraldamiseks Arhangelskis.


Keeleaasta toimetised

Kuidas oskame oskuskeelt?

Eesti keele aasta mai oli terminoloogia ja oskuskeele kuu. Tihti pannakse oskuskeele ja terminoloogia vahele võrdusmärk, kuid asjata. Oskuskeel on mingil erialal kasutatav keel, mida iseloomustab eriomane oskussõnavara ja fraseoloogia ning stilistilised või lauseehituslikud erijooned. Seega võib mistahes eriala vaatevinklist seda nimetada ka erialakeeleks.

Keeleretk Riia—Tartu, Kristjan Jaak Petersoni radadel

Keeleretke avakonverents on  Eesti Vabariigi suursaatkonnas Riias 8. juunil, retk ise algab 9. juunil kl 10 Riias Kristjan Jaak Petersoni mälestuskivi juures (Meness iela 1) ja lõpeb 15. juunil kl 15.30 Tartus Toomemäel Petersoni mälestussamba juures.

Kokkuvõte tehakse 24. septembri konverentsil kl 14 Tartu ülikooli ajaloo muuseumis. Keeleretke vahekonverentsidele ning rännaku algusesse (Meness iela 1) ja lõppu (Tartu Toomemäel) on sissepääs vaba, oodatud on kõik huvilised.


Lähiajal tulekul, ees ootamas

Meie liikmete juunikuu kalender on väga tihe. Toome siinkohal välja ainult mõned teated ja eelinfo, kuid soovitame jälgida ürituste teateid meie kodulehel vasakus ääres asuvast kalendrist. Juunis liigub laulupeo tuli Eestimaa erinevates paikades ja seltsid süütavad jaanilõkkeid üle maailma.

Kaseküla eestlased kutsuvad endale külla!

Beresovka (Kase) küla (Tomski oblast) on asutatud 20. saj alguses eesti ümberasujate poolt.  Iga maatükk, mis Siberis omandati hakkas kandma selle omaniku nime: Kõrb, Lasman, Klimson, Reindolf, Ilves jne. Majad paigutusid 7 km pikkuse reana. Päeval kajasid kirved, huugasid saed aga õhtuti koguneti lõkke ümber ja viiuli saatel lauldi kohalike jaoks arusaamatus keeles. Igal aastal 23. ja 24. juuni öösel kogunevad kõik Kaseküla piirkonna elanikud, et tähistada müütilist jaanipäeva. Ka teie olete oodatud meie jaanipäevadel toimuvatele suurele kokkusaamisele!

Tagasi juurte juurde!

Noortevahetused toovad kokku 30 Eesti juurtega noort, kellest 20 elavad välismaal ja 10 Eestis. Osalejad on vanuses 18—26 eluaastat. Noortevahetuse eesmärk on osalejatele tutvustada eesti kultuuri ja eesti keelt. Kandideerimise tähtaeg 15.06.2019

Jätkub EKSÜ noorte filmikonkurss

Võta videole see, mida ja kuidas teil lauldakse või tantsitakse. Püüa kinni, kuidas noorte laulmine või tantsimine aitab hoida eesti keelt ja kultuuri – rahvarõivaid, pillimängu, kodukoha olulisi paiku, lugusid ja vanu tarkusi jne.

Filmi pikkus: kuni 5 min

ESTO-uudised:

Ülemaailmne Eesti Kesknõukogu ja ESTO 2019 PRESSITEADE

Rahvuskongress «Globaalsed Eestlased» toimub teisipäeval, 2. juulil 2019, Tallinnas, Telliskivi loomelinnakus, Erinevate Tubade Klubis.

Kutsutud on organisatsioonide esindajad ja liikmed erinevatest liikmesmaadest kus tegutsevad organiseeritud eestlaste keskorganisatsioonid ning E.V. Valitsuse, Riigikogu ja erakondade esindajad. Registreerimine algab kell 9.00. Kongress on tasuta.

Soome-Ugri rahvad Raisio näitusel

Eesti Rahva Muuseumi rändnäitus tutvustab soome-ugri ja samojeedi rahvaid, keda seob omavahel keelesugulus. Näitus on praegu Raisio (Soome) linnaraamatukogu Fuajee-galeriis (03.06.-30.06.2019).

 

 

 


Meie partnerite infokirjad

Integratsiooni SA kuukiri: 

Kultuuriministeeriumi kuukiri, mai 2019: 


EKSÜ e-kuukirja saate muuta veel sisukamaks, kui saadate varakult teateid ja kajastusi oma
sündmustest meie aadressile info@kultuuriseltsid.ee

Kuukirjaga saate liituda, kui saadate kirja aadressile info@kultuuriseltsid.ee
EKSÜ tegemistega saab tutvuda kodulehel www.kultuuriseltsid.ee ja FBs

E-kuukirja ja kodulehte toimetavad EKSÜ tegevjuht Liina Miks ja EKSÜ juhatuse liige Külli Ots