28. märts 2024

Veebruari kuukiri nr 34

Ilmunud on EKSÜ veebruari kuukiri. Täname neid, kes meile oma lugusid ja teateid on saatnud ning ootame kaastöid ka järgmiste numbrite jaoks!

Kogu kuukiri on allalaetav siit: Veebruari kuukiri nr 34 – Eesti Kultuuriseltside Ühendus

Tiitel seltsisõbralik sulesepp seltsitegevust kajastavale ajakirjanikule

Eesti Kultuuriseltside Ühendus kuulutab taas kord välja tiitli seltsisõbralik sulesepp tunnustamaks ajakirjanikku, kes 2018. aastal on Eesti meedias seltsitegevust heatasemeliselt kajastanud. Arvesse lähevad trüki- ja veebiväljaanded, raadio- ja telesaated. Taotlused palume saata 10. veebruariks 2019 aadressil  info@kultuuriseltsid. 

Eesti Kultuuriseltside Ühendusel on uus liige

Alates 23.01.2019 on EKSÜ uus liige Eesti Kultuuri Selts Mihkel, soome keeles Viron kulttuuriseura Mihkel ry. Selts tegutseb Soomes Mikkeli piirkonnas. Eesti Kultuuri Selts Mihkel asutati 2015. aasta algul. Selts ühendab nii kohalikke eestlasi kui ka Mikkeli estofiile ja teisi eesti keele ja kultuuri huvilisi. Seltsi eesmärgiks on Eesti kultuuri vahendamine ning Eestit ja eestlasi tutvustava teabe levitamine Soomes

Harjumaa koolituspäev

22. jaanuaril toimus Tallinnas EKSÜ järjekordne koolituspäev sarjast “Kohalik kultuurilugu ja seltsid”. Vaatamata külmale ilmale oli kohale tulnud huvilisi nii seltsidest kui maakonna raamatukogudest.

 

 


MEIE LIIKMETE JA SÕPRADE TEGEMISED

Pidu eesti stiilis

11. jaanuaril peeti taaskord Venemaa Karjalas Petrozavodskis eesti kultuuri pidu. Eestvedajaks igati tubli Karjala Eesti Selts Kolle. Pidu avati vepsa rahvusliku koori poolt ära õptud Ülo Vinteri lauluga “Laul Põhjamaast”. Terve õhtu oli pühendatud eesti kultuuri tutvustamisele. Külalistele õpetati tantsu “Letkajenka”. Ette loeti Fr. R. Kreutzwaldi muinasjutt “Lopi ja Lapi”. Vepsa koor esitas mitmeid vepsa ja eesti tuntumaid koorilaule.

Muuga Maanaisteselts EHA pidas 90. aastapäeva pidu.

13. jaanuaril möödus 90 aastat päevast, mil Muuga (Lääne-Virumaa) Perenaisteseltsile pandi nimeks EHA. 1929. aastal tegutses Muuga Perenaisteselts Eha Paasvere vallas Muuga koolimajas.

Juubelipeol esines seltsi poolt kapell rahvalike muusikapaladega. Toimus väike viktoriin meie kandi kirjaniku Eduard Vilde ja 2018. aasta üleilmse ühislaulmise päeva teemadel. Külalistele oli korraldatud loterii. Auhindadeks olid seltsi liikmete käsitööd ja muud esemed.

Šveitsi Eesti Selts kogub eestikeelseid raamatuid

Šveitsi Eesti Selts kogub eestikeelseid raamatuid. Eriti oodatud on lasteraamatud. Selts võtab vastu endiselt uusi ja heas korras olevaid raamatuid (eesti keelseid ja/või võõrkeelseid Eesti autoritelt), et täita St.Galleni raamatukogu Eesti riiulit. Eriti oodatud on lasteraamatud vanuses 3-12a, sest selles vanuses laenutatakse enim raamatuid ja tee emakeelsete raamatute juurde on kõige olulisem. Sobivad aga ka raamatud suurematele lastele ning Eesti klassikud, samuti sobib kui raamatukogus on mitu samasugust raamatut laenutatavaks.

Austraalias lõppes Sõrve suvelaager

Sõrve suvelaagri traditsioon sai alguse 1953. aastal ja kestab tänaseni. Igal suvel lõuna poolkeral tullakse nädalaks kokku eri paikadest üle Austraalia, kõiki osalisi ühendab eesti päritolu. Ka sellel aastal jätkati Sõrve traditsiooni. Südasuvine laager leidis aset jaanuari teisel nädalal. Laagrisse olid oodatud kõik igas vanuses.

 

 

Vanemuise Selts luges jälle Koidula luulet

Vanemuise Seltsi eestvedamisel toimus 24. jaanuaril Tartus Jannseni pargis  järjekordne Lydia Koidula  luule lugemine.

Küünaldest süüdati arv 175. Seejärel luges Tarmo Õunapuu seitse luuletust. Luuletuse “Koidula õnn” pühendas selts Vanemuise segakoori seeniorile Helin Laaneotsale, kel oli 23. jaanuaril  sünnipäev.

 

 

ERMi rändnäitus on Jyväskylä linnaraamatukogus avatud 25. jaanuarist

Eesti Rahva Muusemi rändnäitus Finno-Ugric and Samoyed Peoples avati 25. jaanuaril  Jyväskylä linnaraamatukogus (Vapaudenkatu 39-41). Näitust, mida on Soomes varem eksponeeritud Helsingi ülikoolis, Kotkas Kajaanis, Sotkamos, Kuhmos ja Mikkelis, tutvustab selle üks koostajatest ERMi teadur Svetlana Karm.

 

Koorilaagris olid koos naiskoorid Leelo ja Ilo

Pärnu naiskoori Leelo ühepäevane koorilaager toimus koos kauaaegse sõpruskoori, Tallinna naiskooriga Ilo 13. jaanuaril. Toreda taaskohtumise ühiseks eesmärgiks oli eelseisev suvine üldlaulupidu ja teadmine, et koos on kergem repertuaari õppida. Igale häälerühmale jagus õppeperioodiks dirigent, sest  mõlemal kooril on kaks entusiastlikku ja pühendunud koorijuhti.

Tervitused lumisest piirilinnast!

Jaanuarikuised suuremad ettevõtmised jäid päris kuu lõppu. 30.01 käisime koos Narva Eakate Liiduga külas

Eevi Paasmäel – omakandiinimesel Riigikogus. Tutvusime Riigikogu hoone ja töökorraldusega ning kohtusime Riigikogu aseesimehe Enn Eesmaaga. Vapramad käisid Pika Hermanni tornist imelist kodumaad kaemas. 31.01. jõudis lõpule Narva Eesti Seltsi ja Eakate Liidu EV 100 raames algatatud  beebipapuprojekt.


KEELERUBRIIK

Tänavuse aasta on Haridus- ja Teadusministeerium kuulutanud eesti keele aastaks, sest sajand tagasi sai me emakeel riigikeeleks ja kõrghariduse keeleks. Eesti Kultuuriseltside Ühendus alustab selle tähistamiseks igakuist eesti keele rubriiki.

Eesti keele aasta.

Toimetajaks Johannes Aaviku Selts.


TUNNUSTUSED

Tartumaa Kultuuripärl tuli Vilde teatri tegelasele

Eesti Kultuurkapital koostöös Tartumaa Omavalitsuste Liiduga kuulutas 2018. aasta sügisel välja kultuuripreemia „Kultuuripärl“ konkursi Tartu maakonnas. 10 jaanuaril jõudis konkurss finaalini. „Kultuuripärl 2018″ tiitli pälvis Janno Puusepp, dramaturg, lavastaja ja näitleja, kes on teatripõldu kündnud juba 15 aastat. 2018. aastal kirjutas Janno Puusepp neli näidendit.

 

Presidendi teenetemärgi saajate hulgas on mitmeid EKSÜ koostööpartnereid

Õnnesoovid ka EKSÜ juhatuse ja tegevjuhi poolt Jaanus Piirsalule, Lorina Lestmanile, Maret Romanile ja Reet Piirile!

 


MEIE HULGAST ON LAHKUNUD...

 

Jaanuaris lahkus meie seast Krimmi Eesti Seltsi kauaaegne eestkõneleja ja paljude Krimmi eestlaste ajalooga seotud raamatute autor Leonhard Salman

Krimmis Simferoopolis suri eile 87-aastasena kohaliku eesti kogukonna ajaloo suurepärane uurija Leonhard Salman (27.08. 1931 – 09.01. 2019). Salman oli ka Krimmi eestlaste seltsi üks asutajaid 1990-ndate alguses.


TULEKUL

Petseri Eesti Koolil täitub 100.aastat

9.veebruaril 2019 tähistatakse Petseri Eesti kooli (heal lapsel mitu nime…) 100.aastapäeva.

Kell 13 Eesti aja järgi algab Petseri koolimajas saabunute registreerimine.
Kell 15 algab samas kontsert.
Seejärel tehakse ühine foto.
Kell 18-st on koosviibimine koolimajas.

 

10. üleilmsed väliseesti õpetajate emakeelepäevad Helsingis        7.-10.03.2019

7. märtsist kuni 10. märtsini toimuvad Helsingis 10. üleilmsed väliseesti õpetajate emakeelepäevad. Täpsem ajakava ja majutuse infot siit: Emakeelepäevad Helsingi_märts 2019_kava

 

 

Soome eestlaste oma lugu  

Kutsume huvilisi osalema projektis, mille eesmärgiks on koostada jutukogumik Soomes elavate eestlaste värvikatest kogemustest. Korjame kokku nii naljakad, põnevad, arusaamatud, toredad, õpetlikud, imestamapanevad kui ka dramaatilised lood eestlaste elust Soomes ning põimime need üheks mõnusaks jutukogumikuks, mis pakub toredat lugemist.

Eestlased saavad kokku ja seilavad koos Kariibi merel 2019. aasta kevadel

KLENK-IEP on Ameerika Ühendriikides asuv organisatsioon, mille eesmärgiks on pakkuda eestlastele ja Eesti taustaga inimestele võimalusi hoida elus Eesti kultuuri. Üks järgmistest üritustest, mida KLENK-IEP korraldab, on järgmisel kevadel toimuv reis Kariibi merel koos eestlaste ja eesti kultuuri täis kruiisilaevaga ning loodab sadade osalejate seas näha ka sind.

MUUD TEATED

9. veebruaril 2019 Tartus Laulupeomuuseumis (Jaama 14) kell 13 Miina Härma 155 ja meesansambel “WanSel” 15. Esinevad: meesansambel “WanSel”, segakoor “Vanemuine” ja rahvamuusikute ansambel “Sirgutii”

Pärnu Lauluselts Leelo annab Pärnu Raeküla Vanakooli keskuses kontserdi 15.02.2019

– Vanemuise Seltsi segakoor jätkab Lydia Koidula luuletuste lugemist 24.02 kell 12.00

 Lauluselts Leelo sõidab kontsertreisile Minskisse 28. veebruaril


Seltsid on kavandamas ka mitmeid Eesti Vabariigi sünnipäevaüritusi:

Tampere Eesti Klubi tähistab Vabariigi aastapäeva 9.veebruaril

Eesti Selts Belgias ja Eesti Suursaatkond Brüsselis kutsuvad Belgia eestlasi ja eestimeelseid tähistama Eesti Vabariigi 101. sünnipäeva 16. veebruaril

Londoni Eesti Selts tähistab Vabariigi aastapäeva 24. veebruaril  Eesti Majas


MEIE PARTNERITE INFOLEHED

Rootsi eestlaste infokiri: jaanuar 2019

Integratsiooni Sihtasutuse uudiskiri Jaanuar 2019

Kultuuriministeeriumi infokiri. Jaanuar 2019

Folkloorinõukogu kuukiri: veebruar 2019


EKSÜ e-kuukirja saate muuta veel sisukamaks, kui saadate varakult teateid ja kajastusi oma sündmustest meie aadressile info@kultuuriseltsid.ee

Kuukirjaga saate liituda, kui saadate kirja aadressile info@kultuuriseltsid.ee

EKSÜ tegemistega saab tutvuda kodulehel www.kultuuriseltsid.ee ja FBs

E-kuukirja ja kodulehte toimetavad EKSÜ tegevjuht Liina Miks ja EKSÜ juhatuse liige Külli Ots