28. märts 2024

Mulkide Selts rajab tammemetsa

Mulkide Selts rajab tammemetsa Mulgimaalt pärit  riigimeeste, kultuuriinimeste ja mulke  auks ja avab V Mulgi peo toimumise päeval Abjas kaks huvitavat näitust.

Mulgimaalt on pärit arvukalt eesti riigimehi ja kultuuriinimesi, kelle mälestus on jäädvustamist väärt. EV 100 sünnipäevaks  on MULKIDE  SELTS  rajamas  tammemõtsa  Mulgimaale Halliste kihelkonda.

Riigimeeste ja kultuuritegelaste mälestuseks istutatakse 25-26. mail 2018.  puud järgmistele riigimeestele ja eesti kultuuri hoidjatele: A. Piibule, Fr.-K. Akelile, J. Poskale, J. Sootsile, A. Birkile, H. Adamsonile, A. Kitzbergile, J. Simmile, Ü. Ruubelile, Kaupo Ilmetile, L. Eelmäele, A. Jaaksoole, S. Väljalile ja E-E. Neimannile, E. Väärile , E. Krossile ja J. Vihmale;  üks tammepuu Toronto Mulkide Seltsile, Mulgimaa Uhkustele ja üks puu  mulkide  vanematele – kokku 20 puud. Ühingu liikmed istutavad ühingu liikmete  ja organisatsiooni puud . Puid kutsutakse istutama ka Mulgimaa seltsid, kes hoiavad ühistegevust ja  läbi selle elu maal.

Maaomanik Eino Jüri Laarmann on andnud 0.9 hektarise ala  asjaõiguslepinguga Mulkide Seltsi kasutusse pargi  rajamiseks  sihtotstarbeliselt.

Iga nime juurde pannakase  tahvel ja informatsioon  isiku kohta.  Kokku istutatakse mõtsa 100 -119 tammepuud. Parki sisenemisele paigaldatakse infotahvel Mulgimaa ning pargi kohta.  Pargist saab üks Mulgimaad ja kultuuri- ning riigitegelasi tutvustav objekt.

Tammemõtsa avamine on kavandatud 26. mail kell 11.00

Mulgi Vallavalitsus toetas tammepargi rajamise ideed riigimeeste ja kultuuriinimeste mälestuse jäädvustamiseks

Näitus „Silvi Väljali elu ja looming“ toob külastajale võimaluse tutvuda Halliste kihelkonnast pärit tuntud kunstniku- raamatuillustraatori Silvi Väljali loominguga , tema maalide ja illustreeritud raamatutega. Näitus on avatud 26.08-15.06.2018 Abja Päevakeskuses. Avamine Mulgi peo ajal 26.08.

Näitus  „Kotkajärve  Metsaülikool – 50 aastat noor“ on  valmistatud Torontos ning kirjeldab 50- aastast  perioodi, kuidas  kõige suurem väliseestlaste kogukond  hoidis Torontos eesti keelt ja kultuuri kandes seda edasi  põlvest põlve.

Näitus on avatud 26.08-15.06.2018. Abja Noortekeskuses. Avamine Mulgi peo ajal 26.08.

 

Ene Saar

Mulkide Seltsi vanem