19. apr. 2024

Kohtumisi välis-eesti laululastega

30. juuni – 2. juuli toimus XII noorte laulu- ja tantsupidu „Mina jään”. Laulupeol sai välis-eesti laululaste ja nende õpetajatega kokku Iivi Zajedova, EKSÜ juhatuse liige.

 

Juuli- ja augustikuu on enamuses täis üritusi, koosolemisi, suvekoole ja teisi sündmusi. Kui tuua välja kõige suurem pidu, siis oli selleks XII noorte laulu- ja tantsupidu „Mina jään“.

Mul oli plaanis laulupeol üles otsida ja teha fotosid, jutelda välis-eestist laste kooride ja nende õpetajatega. Ilmnes, et see ponud üldse kerge ettevõtmine, sest kõik laululapsed ja muidugi ka õpetajad olid pidevalt valvel, millal peab laululavale minema ja millal saab muid asju toimetada. Liikumine ja sagin oli suur.

Siiski õnnestus mul kohtuda nii mõnegagi nagu näiteks Rootsi Stokcholmi Eesti Kooli erakooli õpetajate ja direktor Jaan Seimiga (lisatud fotod). Tegemist on põhikooliga, kus töötavad eelkooliklass, 1.-9. Klass ja pikapäevarühm. Eesti Kooli põhieripäraks on seotus Eesti, selle keele ja kultuuriga. Kõik õpilased õpivad eesti keelt õppeainena oma tasemest lähtuvalt. Kõrvalerialadena tegeldakse koolis muusika ja laulmisega. Eesti Kool on avatud kõigile soovijaile. Enamusel õpilastest on otsene seos eestlusega, umbes kolmandik on sündinud Eestis. Viimastel aastatel on õpilaste arv ületanud 200 piiri.

Fotole ei õnnestunud kahjuks saada laululaval olevaid eesti lapsi Luksemburgist, Hollandist, Saksamaalt, Inglidmaalt ja Belgiast. Mööda vilksatasid küll Liina Teras ja Anneli Aken Euroopa Eestlaste Koorist, kes olid peol laululastega, aga kuna tõtati lastega laulukaare alla siis jäi ka foto tegemata.

Põgusat kohtusin õpetajate Karin ja Astridiga Inglismaalt, kes jäid Kaja koos kolleegiga Euroopa Eestlaste fotole (lisatud fotod).

Kuigi kõigil oli laulukaare juures palju tegemist ja jälgiti pingsalt, millal on aeg esinema minna, sai siiski vahetult laululava juures jutelda mõned minutid USA Idaranniku lastekooride õpetajatega ja fotole jäid ka 7-14 a. eesti lapsed New Yorist, Lakewoodist, New Jerseyst, Washingtonist, Philadelphiast, Bostnist, Connecticutis. Kokku olevat laulupeole sealtkandist tulnud 61 last. Kõigil muhu seelikuvärvi stiliseeritud rahvariided seljas ja väike kollane Idaranniku sissetikitud linnadega kotike üle õla rippumas. Kuna linnad USA-s asuvad üksteisest suhteliselt kaugel ja lauluproove tehakse pühapäevakoolides, saadakse siiski aegajalt kokku ka mingis kõigile lähimas linnas, et koos eesti laule harjutada.

Ees kollastes Muhu seelikutriibustiku ainetele stiliseeritud riietes USA Idaranniku lastekoor

Üsna USA Idaranniku lastekooride lähedal kuulasid laululavalt kõlavaid laule ka meie president Kersti Kaljurand ja president Arnold Rüütel koos pr. Ingrid Rüütliga ning rõõmuga oldi nõus poseerima meie Kuukirja jaoks.